قرآن کریم در مقام ترسیم چهره و ویژگیهای بهشت و بهشتیان آیات فراوانی را اختصاص داده است مانند : 1. باغ های طرب انگیز که زیر درختان آن نهرها جاری است. 2. درختان و سایه های آن، مانند میوه هایش همیشگی است. 3. فرشتگان بر بهشتیان وارد می شوند و سلام و تحیت می گویند. 4. لباسهای آنان از حریر و پرنیان است. 5. بر تخت ها تکیه زده نه آفتاب سوزان می بینند و نه سرما. 6. سایه درختان بهشتی بر سر بهشتیان و میوه هایش در دسترس آنان است. 7. ساقیان زیبا و حوریان با جامهای سیمین و بلورین اطراف آنان می گردند. 8. شرابهایی می نوشند که طبعش چون زنجبیل و عطرآگین است. 9. لباسشان از استبرق و دست بندهایشان نقره خام است. 10. ساقی شرابشان پروردگار، و شرابشان طاهرو پاک است. 11. نهرهایی از شراب ناب که برای نوشندگان لذت بخش است و چشمه هایی از شیر که طعمش تغییر نیابد و چشمه هایی از عسل مصفّا در آنجاست. و اما اوصاف دوزخ(جهنم) در روایات : 1. جحیم : اهل این طبقه بر سنگی آتشین می ایستند و مغز سرشان چونان دیگ جوشان می جوشد. 2. لَظی : آتش زبانه می کشد پوست سر و اندام را می کند. 3. سَقَر : شرارة سقر از دوزخیان هیچ باقی نمی گذارد و همه را بسوزاند و محوگرداند. آن آتش بر آدمیان رو نماید و روی آنان را دگرگون کند بر آن آتش نوزده تن گمارده شده اند. الحطمه : این آتش وارد شوندگان به آن را مانند سرمه در هم می کوبد و خرد می کند، اما جان انسان نمی میرد. و هر بار که بدن مانند سرمه گشت دوباره به حال اول باز می گردد تا به عذاب جدید معذّب شود. 5. هاویه : شخصی که در آن طبقه سقوط کند گوید : ای مالک دوزخ به فریاد ما برس در این حال ظرفی از جنس مس گداخته پر ازآتش و چرک و کثافت که از پوست بدن هایشان انباشته شده به آنان خواهد داد و چون بیاشامند، گوشت صورتهایشان از شدت حرارت در آن خواهد ریخت. کسی که در این طبقه از دوزخ بیفتد هفتاد سال به طول می انجامد تا به پایین ترین نقطة جهنم برسد و در این اثنا هر چه پوست بدنش بسوزد برای عذاب مجدّد پوست تازه می روید. 6. السعیر : این طبقه دارای سیصد سراپرده آتش همچون مارهای آتشین، عقرب ها، غل و زنجیرهای آتشین وجود دارد. 7. جهنم : در این دوزخ چاهی است به نام فَلَق که وقتی باز شود، جهنم شعله ور گردیده در وسط جهنم کوهی است به نام "صعود" از جنس مس گداخته و آتشین، در دامنة این کوه بیابانی است از مس آب شده و اطراف این کوه جاری است، و شدیدترین آتش را جهت عذاب داراست. سوزش و حرارتی احساس نشود بلکه هر چه می سوزاند انسان نمی میرد و به اعماق و ژرفای پوست، استخوان، اعضاء و جوارح و دل او نفوذ دارد. آری حتی استخوان های انسان که نیروی لمس آنها همانند لامسه پوست نیست درد و سوزش را احساس می کند. پس با توجه به روایاتی که بیان شد، آتش جهنم با آتش دنیا فرق می کند و آن آتش بازتاب و نتیجه اعمال ماست. گناهانی که در دنیا انجام می دهیم بمانند هیزم، جهنم را مشتعل می کند و وای به حال کسی که تا فرصت عمر باقی است توبه نکند و با حال قهر و کینه ودشمنی خداوند را ملاقات کند. البته اگر توبه کرد و از راه رفته بازآمد با رحمت و غفران الهی مورد استقبال خداوند قرار می گیرد؛ رحمتی که یک جرعة آن تمام جهنم و طبقات آن را خاموش می کند. منابع و مآخذ : معاد در قرآن، آیت ا...جوادی آملی، ج5، ص375 www.eporsesh.com
بهشت و جهنم را وصف کنید وآیا آتش که در جهنم وجود دارد مانند همین آتش است که در دنیا وجود دارد؟ شرح دهید.
قرآن کریم در مقام ترسیم چهره و ویژگیهای بهشت و بهشتیان آیات فراوانی را اختصاص داده است مانند :
1. باغ های طرب انگیز که زیر درختان آن نهرها جاری است.
2. درختان و سایه های آن، مانند میوه هایش همیشگی است.
3. فرشتگان بر بهشتیان وارد می شوند و سلام و تحیت می گویند.
4. لباسهای آنان از حریر و پرنیان است.
5. بر تخت ها تکیه زده نه آفتاب سوزان می بینند و نه سرما.
6. سایه درختان بهشتی بر سر بهشتیان و میوه هایش در دسترس آنان است.
7. ساقیان زیبا و حوریان با جامهای سیمین و بلورین اطراف آنان می گردند.
8. شرابهایی می نوشند که طبعش چون زنجبیل و عطرآگین است.
9. لباسشان از استبرق و دست بندهایشان نقره خام است.
10. ساقی شرابشان پروردگار، و شرابشان طاهرو پاک است.
11. نهرهایی از شراب ناب که برای نوشندگان لذت بخش است و چشمه هایی از شیر که طعمش تغییر نیابد و چشمه هایی از عسل مصفّا در آنجاست.
و اما اوصاف دوزخ(جهنم) در روایات :
1. جحیم : اهل این طبقه بر سنگی آتشین می ایستند و مغز سرشان چونان دیگ جوشان می جوشد.
2. لَظی : آتش زبانه می کشد پوست سر و اندام را می کند.
3. سَقَر : شرارة سقر از دوزخیان هیچ باقی نمی گذارد و همه را بسوزاند و محوگرداند. آن آتش بر آدمیان رو نماید و روی آنان را دگرگون کند بر آن آتش نوزده تن گمارده شده اند.
الحطمه : این آتش وارد شوندگان به آن را مانند سرمه در هم می کوبد و خرد می کند، اما جان انسان نمی میرد. و هر بار که بدن
مانند سرمه گشت دوباره به حال اول باز می گردد تا به عذاب جدید معذّب شود.
5. هاویه : شخصی که در آن طبقه سقوط کند گوید : ای مالک دوزخ به فریاد ما برس در این حال ظرفی از جنس مس گداخته پر ازآتش و چرک و کثافت که از پوست بدن هایشان انباشته شده به آنان خواهد داد و چون بیاشامند، گوشت صورتهایشان از شدت حرارت در آن خواهد ریخت. کسی که در این طبقه از دوزخ بیفتد هفتاد سال به طول می انجامد تا به پایین ترین نقطة جهنم برسد و در این اثنا هر چه پوست بدنش بسوزد برای عذاب مجدّد پوست تازه می روید.
6. السعیر : این طبقه دارای سیصد سراپرده آتش همچون مارهای آتشین، عقرب ها، غل و زنجیرهای آتشین وجود دارد.
7. جهنم : در این دوزخ چاهی است به نام فَلَق که وقتی باز شود، جهنم شعله ور گردیده در وسط جهنم کوهی است به نام "صعود" از جنس مس گداخته و آتشین، در دامنة این کوه بیابانی است از مس آب شده و اطراف این کوه جاری است، و شدیدترین آتش را جهت عذاب داراست. سوزش و حرارتی احساس نشود بلکه هر چه می سوزاند انسان نمی میرد و به اعماق و ژرفای پوست، استخوان، اعضاء و جوارح و دل او نفوذ دارد. آری حتی استخوان های انسان که نیروی لمس آنها همانند لامسه پوست نیست درد و سوزش را احساس می کند.
پس با توجه به روایاتی که بیان شد، آتش جهنم با آتش دنیا فرق می کند و آن آتش بازتاب و نتیجه اعمال ماست. گناهانی که در دنیا انجام می دهیم بمانند هیزم، جهنم را مشتعل می کند و وای به حال کسی که تا فرصت عمر باقی است توبه نکند و با حال قهر و کینه ودشمنی خداوند را ملاقات کند. البته اگر توبه کرد و از راه رفته بازآمد با رحمت و غفران الهی مورد استقبال خداوند قرار می گیرد؛ رحمتی که یک جرعة آن تمام جهنم و طبقات آن را خاموش می کند.
منابع و مآخذ :
معاد در قرآن، آیت ا...جوادی آملی، ج5، ص375
www.eporsesh.com
- [سایر] «لوّاحة للبشر» که در وصف آتش جهنم ذکر شده است، به چه معنایی است؟
- [سایر] آیا آتش جهنم مانند آتش این دنیا است؟
- [سایر] آیا منظور از آتش جهنم یا گوارایی طعام بهشت، چیزی است که در این دنیا احساس می کنیم یا یک نوع احساس روحی و روانی است؟
- [سایر] آیا منظور از آتش جهنم یا گوارایی طعام بهشت چیزی است که در این دنیا احساس میکنیم یا یک نوع احساس روحی و روانی است؟
- [سایر] اگر دنیا دار مکافات است، پس بهشت و جهنم چرا وجود دارد؟
- [سایر] آیا در دنیا می توانیم فهم کاملی از بهشت و جهنم داشته باشیم؟
- [سایر] آیا تمام افرادی که در جهنم وجود دارند، پس از سپری شدن مقدار عقوبت خود به بهشت میروند یا همیشه در آتش میسوزند؟
- [سایر] ابدی بودن بهشت و جهنم را مشکل می توان باور کرد چون تناسبی با اعمال محدود این دنیا ندارد ؟
- [سایر] شبهه: ابدی بودن بهشت و جهنم را مشکل می توان باور کرد چون تناسبی با اعمال محدود این دنیا ندارد.
- [سایر] شیطان با اینکه می داند در اینده ای نه چندان دور در اتش بزرگ جهنم گرفتار می شود و هم جهنم را دیده و هم بهشت را چرا توبه نمی کند
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . آب انگوری که با آتش جوش آمده اگر آن قدر بجوشد که ثلثان شود یعنی: دو قسمت آن کم شود و یک قسمت آن بماند پاک می شود. ولی اگر به خودی خود جوش بیاید و به آتش یا غیر آتش ثلثان شود، یا به آتش جوش بیاید و به غیر آتش ثلثان شود فقط به سرکه شدن پاک می شود. و این حکم بنابر قول به نجاست عصیر است به جوش آمدن و گذشت که اقوی طهارت است.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر انگور و آب انگور بخودی خود، یا به واسطه پختن جوش بیاید پاک است، ولی خوردن آن حرام است و آنچه به آتش جوش آمده اگر به آتش دو ثلث آن کم شود حلال می شود و آنچه به غیر آتش جوش آمده با سرکه شدن حلال می شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] نمازگزار باید مقابل میّت بایستد، ولی اگر نماز بجماعت خوانده شود وصف جماعت از دو طرف میّت بگذرد، نماز کسانی که مقابل میّت نیستند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] خاک نجسی که اب باران به وصف اطلاق به اجزای ان برسد پاک می شود هر چند به واسطه باران گل شود