در حیوانات نیز نوعی اختیار در سطح نازل وجود دارد؛ علاوه بر این که در دیدگاه قرآن ، همه موجودات هستی ،دارای شعوراند .بنابراین در صورتی که حیوانات نیز در قیامت محشور شوند، یک احتمال این است که به جهت اجرای عدالت در مورد آنها است ؛ چون نظام هستی ، بر پایه عدل است و باید عدل کامل در همه موارد تحقق یابد .از سوی دیگر ممکن است حیوانات ، مورد ستم انسان ها قرار گرفته باشند که در این صورت ، به عنوان مدعی در آن صحنه حاضر خواهند شد.اما این که حیوانات بهشتی ، تنها همین چهار مورد باشد دلیلی بر انحصار نداریم . این چهار مورد به عنوان نمونه ذکرشده اند .بلکه قرآن به صورت مطلق می فرماید : ( ( واذا الوحوش حشرت ، هنگامی که حیوانات وحشی مشحورمی شوند ) ) نکته دیگر این که همراهی و مصاحبت خود از موجبات کمال است . سعدی گوید : گلی خوشبوی در حمام روزی رسید از دست محبوبی به دستم بدو گفتم که مشکی یا عبیری که از بوی دلاویز تومستم بگفتا من گلی ناچیز بودم ولی مدتی با گل نشستم کمال همنشین در من اثر کرد وگرنه من همان خاکم که هستم eporsesh.com
در حیوانات نیز نوعی اختیار در سطح نازل وجود دارد؛ علاوه بر این که در دیدگاه قرآن ، همه موجودات هستی ،دارای شعوراند .بنابراین در صورتی که حیوانات نیز در قیامت محشور شوند، یک احتمال این است که به جهت اجرای عدالت در مورد آنها است ؛ چون نظام هستی ، بر پایه عدل است و باید عدل کامل در همه موارد تحقق یابد .از سوی دیگر ممکن است حیوانات ، مورد ستم انسان ها قرار گرفته باشند که در این صورت ، به عنوان مدعی در آن صحنه حاضر خواهند شد.اما این که حیوانات بهشتی ، تنها همین چهار مورد باشد دلیلی بر انحصار نداریم . این چهار مورد به عنوان نمونه ذکرشده اند .بلکه قرآن به صورت مطلق می فرماید : ( ( واذا الوحوش حشرت ، هنگامی که حیوانات وحشی مشحورمی شوند ) ) نکته دیگر این که همراهی و مصاحبت خود از موجبات کمال است . سعدی گوید :
گلی خوشبوی در حمام روزی
رسید از دست محبوبی به دستم
بدو گفتم که مشکی یا عبیری
که از بوی دلاویز تومستم
بگفتا من گلی ناچیز بودم
ولی مدتی با گل نشستم
کمال همنشین در من اثر کرد
وگرنه من همان خاکم که هستم
eporsesh.com
- [سایر] آیا انسان های به دور از تمدّن مانند مردمان متمدّن در روز قیامت، به بهشت یا دوزخ می روند؟
- [سایر] آیا کودکان و دیوانگان در قیامت مورد سؤال قرار می گیرند؟ و آیا سرانجام به بهشت می روند؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور میشوند؟
- [سایر] بهشت برزخی چه تفاوتی با بهشت قیامت دارد؟
- [سایر] آیا این مطلب صحیح است که «کسانی که سید باشند عذاب آنها در قیامت سرما می باشد»؟
- [سایر] آیا تنها مسلمانان به بهشت می روند؟
- [سایر] آیا حیوانات روز قیامت محشور می شوند؟
- [سایر] آیا این مطلب صحیح است که جهنم بر روی زمین بنا نهاده شده است و بهشت در آسمان است؟
- [سایر] آیا از حیوانات هم وارد بهشت میشوند؟
- [سایر] آیا حیوانات در قیامت محشور می شوند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] سجده بر چیزهائی که از زمین می روید و خوراک حیوانات است مثل علف و کاه، صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تخم حیوانات دریایی حلال، حلال و تخم حیوانات دریایی حرام، حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عاریه دادن گوسفند برای استفاده از شیر و پشم آن و عاریه دادن حیوانات دیگر برای منافع مشروع آنها صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] از حیوانات دریایی فقط میگو و ماهی فلسدار حلال است و سایر حیوانات آبی از قبیل نهنگ و خرچنگ و قورباغه و امثال اینها حرام میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] صدف جز حیوانات حرام گوشت نیست ونماز با آن صحیح است و همچنین خواندن نماز با شمع وعسل وابریشم مخلوط ومثل زنبور و کک و پشه وجمیع حیواناتی که گوشت ندارند اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عاریه دادن گوسفند برای استفاده از شیر و پشم آن، و عاریه دادن حیوان نر برای آبستن کردن حیوان مادّه صحیح است و نیز عاریه دادن حیوانات دیگر برای منافع مشروع آنها اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] آشامیدن بول حیوانات حرام گوشت ، حرام است ، و همچنین بول حیوانات حلال گوشت حتی شتر بنابر احتیاط لازم ولی خوردن بول شتر و گاو و گوسفند اگر برای معالجه باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سر بریدن حیوانات با وسایل ماشینی در صورتی که شرایط شرعی آن مطابق آنچه در بحث ذبح حیوانات گفته شد انجام شود جایز است و چنین حیوانی پاک و حلال است.
- [آیت الله اردبیلی] از حیوانات دریایی، ماهی پولکدار حلال است، اگرچه پولکهای آن هنگام صید یا به واسطه عوارض دیگری ریخته باشد، همان گونه که برخی از ماهیها تنها پولکهای اطراف گوش آنها نمایان است و ماهی بدون پولک حرام است، همچنان که سایر حیوانات دریایی نظیر نهنگ، خرچنگ و قورباغه نیز حرام میباشند، البته مِیگو (روبیان) نیز جزء حیوانات دریایی حلال گوشت است.
- [آیت الله مظاهری] ساختن مجسّمه انسان و حیوانات جایز نیست ولی خرید و فروش آن مانعی ندارد.