سعادتمند یا شقاوتمند شدن اختیاری انسان، چگونه با قضا و قدر و علم خدا سازگار است؟
خداوند متعال چنین مقرر فرموده است که انسان به وجود بیاید و افعالش با مقدّماتی که آخرین آنها تحقق اراده است، صورت پذیرد. پس آن چه در لوح محفوظ نگاشته شده، این است که: انسان با اراده و اختیار خودش کار کند، اراده ای که همراه با آگاهی است و در نتیجه این عمل ارادی آگاهانه به سعادت یا شقاوت برسد. به همین جهت، هر انسانی هرگونه که بخواهد می اندیشد و براساس آن با اراده خویش عمل می کند. پس، سعادت، شقاوت، عادل بودن، جانی بودن و... به دست خود انسانهاست. (انا هدیناه السبیل اماشاکراو اماکفوراً; به راستی ما راه را برای او(انسان) نشان دادیم، خواه شاکر باشد(پذیرا گردد) یا ناسپاس). علم خداوند به سعادت و شقاوت انسان نیز منافاتی با اختیار انسان ندارد، چه اینکه خداوند می داند که هر کسی بر پایه اختیار خویش راه سعادت یا بدبختی خویش را می پیماید. درست مثل معلّمی که با توجّه به فعّالیّت دانش آموزان می داند فلان دانش آموز قبول یا فلان دانش آموز مردود می شود. گذشته بر این، انسان با مبادرت به اموری می تواند سرنوشت خود را تغییر دهد: مثلا با دادن صدقه و صله رحم، عمر خود را افزایش دهد، امّا این کار نیز خارج از علم خداوند نیست که او از ابتدا می دانست که من با اختیار خود این چنین تغییر در سرنوشت خود به وجود می آورم. بنابراین، قضاء و قدر و علم خداوند، هیچ منافاتی با خوشبخت یا بدبخت شدن اختیاری آدمی ندارد. eporsesh.com
عنوان سوال:

سعادتمند یا شقاوتمند شدن اختیاری انسان، چگونه با قضا و قدر و علم خدا سازگار است؟


پاسخ:

خداوند متعال چنین مقرر فرموده است که انسان به وجود بیاید و افعالش با مقدّماتی که آخرین آنها تحقق اراده است، صورت پذیرد. پس آن چه در لوح محفوظ نگاشته شده، این است که:
انسان با اراده و اختیار خودش کار کند، اراده ای که همراه با آگاهی است و در نتیجه این عمل ارادی آگاهانه به سعادت یا شقاوت برسد. به همین جهت، هر انسانی هرگونه که بخواهد می اندیشد و براساس آن با اراده خویش عمل می کند.
پس، سعادت، شقاوت، عادل بودن، جانی بودن و... به دست خود انسانهاست.
(انا هدیناه السبیل اماشاکراو اماکفوراً; به راستی ما راه را برای او(انسان) نشان دادیم، خواه شاکر باشد(پذیرا گردد) یا ناسپاس).
علم خداوند به سعادت و شقاوت انسان نیز منافاتی با اختیار انسان ندارد، چه اینکه خداوند می داند که هر کسی بر پایه اختیار خویش راه سعادت یا بدبختی خویش را می پیماید. درست مثل معلّمی که با توجّه به فعّالیّت دانش آموزان می داند فلان دانش آموز قبول یا فلان دانش آموز مردود می شود. گذشته بر این، انسان با مبادرت به اموری می تواند سرنوشت خود را تغییر دهد: مثلا با دادن صدقه و صله رحم، عمر خود را افزایش دهد، امّا این کار نیز خارج از علم خداوند نیست که او از ابتدا می دانست که من با اختیار خود این چنین تغییر در سرنوشت خود به وجود می آورم.
بنابراین، قضاء و قدر و علم خداوند، هیچ منافاتی با خوشبخت یا بدبخت شدن اختیاری آدمی ندارد.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین