برخی رانندگان، وسائلی را احتمال می دهند در جاده مورد نیازشان باشد همراه خود برمی دارند ، ( از قبیل زنجیر چرخ ، جک ، چرخ اضافه ، چراغ سیار ) و بعضی بی خیال به جاده می روند ، چیزی با خود برنمی دارند . به هر حال ، یا نیازی به این وسائل پیش می آید و یا پیش نمی آید . اگر نیازی نبود ، راننده ای که آنها را برداشته ، ضرری نکرده فقط چند کیلو باراضافه حمل کرده است ولی اگر به آن وسائل نیاز شد ، کسی که آنها را برنداشته در وسط جاده چه خواهد کرد ؟ آری ، شرط عقل آن است که انسان نسبت به حوادث احتمالی ، پیش بینی لازم را بکند . بعد از این مثال به سراغ دین می رویم : پیامبران از حساب و کتاب پس از مرگ در قیامت خبرهایی داده و دستوراتی داده اند . گروهی پذیرفته و گروهی منکر شده اند . کسانی که پذیرفته اند در شبانه روز چند دقیقه ای با خدا گفتگو کرده و نماز می خوانند . در سال چند روزی غذای ظهر را تا به غروب تأخیر انداخته و از انجام برخی کارها دوری کرده اند . بر فرض که حساب و کتابی در کار نباشد، چه ضرری کرده اند و چه چیزی را از دست داده اند ؟ ولی کسانی که به ندای انبیا گوش ندادند ، اگر با حساب دقیق خداوند برخورد کنند و دستشان خالی باشد، چه خواهند کرد؟ آری ، عاقل کسی است که حتی اگر یقین به قیامت ندارد به خاطر حساب و کتاب ، خود را آماده کند و هشدارهای انبیا را جدی بگیرد . هنگامی که فرعون تصمیم گرفت موسی علیه السلام را بکشد ، یکی از اطرافیان فرعون که ایمان خود را کتمان کرده بود گفت : آیا کسی را که می گوید پروردگار من الله است و دلائل روشنی برای شما آورده ، می کشید؟ اگر دروغ بگوید به ضرر خودش خواهد بود ( و کاری به حکومت شما ندارد ) ولی اگر راست بگوید ، آن قهر و عذابی را که به منکران وعده می دهد به شما خواهد رسید . ( اِن یکً کاذباً فعلیه کِذبٌه و اِن یَکًٌ صادقاً یٌصِبکم بَعض الذی یَعِدکم ) منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
آخرین سخن ما با کسی که دین را نمی پذیرند ، چیست ؟
برخی رانندگان، وسائلی را احتمال می دهند در جاده مورد نیازشان باشد همراه خود برمی دارند ، ( از قبیل زنجیر چرخ ، جک ، چرخ اضافه ، چراغ سیار ) و بعضی بی خیال به جاده می روند ، چیزی با خود برنمی دارند . به هر حال ، یا نیازی به این وسائل پیش می آید و یا پیش نمی آید . اگر نیازی نبود ، راننده ای که آنها را برداشته ، ضرری نکرده فقط چند کیلو باراضافه حمل کرده است ولی اگر به آن وسائل نیاز شد ، کسی که آنها را برنداشته در وسط جاده چه خواهد کرد ؟
آری ، شرط عقل آن است که انسان نسبت به حوادث احتمالی ، پیش بینی لازم را بکند . بعد از این مثال به سراغ دین می رویم :
پیامبران از حساب و کتاب پس از مرگ در قیامت خبرهایی داده و دستوراتی داده اند . گروهی پذیرفته و گروهی منکر شده اند . کسانی که پذیرفته اند در شبانه روز چند دقیقه ای با خدا گفتگو کرده و نماز می خوانند . در سال چند روزی غذای ظهر را تا به غروب تأخیر انداخته و از انجام برخی کارها دوری کرده اند . بر فرض که حساب و کتابی در کار نباشد، چه ضرری کرده اند و چه چیزی را از دست داده اند ؟ ولی کسانی که به ندای انبیا گوش ندادند ، اگر با حساب دقیق خداوند برخورد کنند و دستشان خالی باشد، چه خواهند کرد؟
آری ، عاقل کسی است که حتی اگر یقین به قیامت ندارد به خاطر حساب و کتاب ، خود را آماده کند و هشدارهای انبیا را جدی بگیرد .
هنگامی که فرعون تصمیم گرفت موسی علیه السلام را بکشد ، یکی از اطرافیان فرعون که ایمان خود را کتمان کرده بود گفت : آیا کسی را که می گوید پروردگار من الله است و دلائل روشنی برای شما آورده ، می کشید؟ اگر دروغ بگوید به ضرر خودش خواهد بود ( و کاری به حکومت شما ندارد ) ولی اگر راست بگوید ، آن قهر و عذابی را که به منکران وعده می دهد به شما خواهد رسید . ( اِن یکً کاذباً فعلیه کِذبٌه و اِن یَکًٌ صادقاً یٌصِبکم بَعض الذی یَعِدکم )
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
- [سایر] در سوره یونس آمده است که آخرین سخن بهشتیان حمد خدا است، با توجه به این که بهشتیان زندگی جاودانه دارند، این کلام به چه معنا است؟
- [سایر] دین حداقلی است یا حداکثری، یعنی آیا دین آمده تا راجع به خدا و آخرت سخن بگوید یا وارد تمام مسائل زندگی انسان شود؟
- [سایر] آیا مسیحیان وجود حضرت خضر را می پذیرند؟
- [سایر] در سوره یونس خداوند می فرماید که آخرین سخن بهشتیان شکر خدا است: "و آخر دعواهم ان الحمدلله رب العالمین". آخر دعواهم یعنی چی؟ مگر نه این که در بهشت جاویدند؟
- [سایر] چگونه مجردات که در زمان و مکان قرار ندارند شمارش پذیرند؟
- [سایر] سخن معروف امام حسین(ع) را که میفرمایند: (اگر دین ندارید لااقل آزاده باشید) توضیح دهید و بفرمایید آزاده به چه معنا است؟
- [سایر] مسلمانان معتقد هستند اسلام کاملترین دین است لازمه این سخن این است که ادیان پیشین همه ناقص باشند در این صورت این سؤال پیش می آید که چرا خدا دین ناقص فرستاده است؟
- [سایر] چرا امام خمینی(ره) فرمودند: حفظ نظام از اوجب واجبات است و آیا این سخن برای هر عصری صادق است، حتی زمانی که به بیراهه کشیده شود؟
- [سایر] با سلام اگر دین نزد خرا فقط اسلام است وفقط یک دین در جهان وجود پس چرا خدا در آیه {هو الذی ارسل رسوله بالهدی و دین الحق لیظهره علی الدین کله و لو کره المشرکون} از همه ی ادیان سخن می گوید؟ با تشکر
- [سایر] سلام. من شیفته دین و آیین آخرین فرستاده خدا شدم. واسطه اش شمایید. اسلام از آغاز تولدم دین من بود. اما چند وقتی بیش نیست که مسلمانیم را با همه وجود حس می کنم.امیدوارم نزد خداوند متعال نیز همیشه سر بلند باشید.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن بگوید حائضم یا از حیض پاک شده ام، باید سخن او را پذیرفت.
- [آیت الله اردبیلی] آخرین وقتی که میتوان برای روزه رمضان و یا هر روزه واجب معیّن دیگر نیّت نمود، هنگام اذان صبح است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سخن گفتن از روی سهو و فراموشی و نسیان نماز را باطل نمی کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن در بین نماز حائض شود ، نمازش باطل است . حتی اگر حیض بعد از سجده آخر و قبل از آخرین حرف سلام باشد ، بنابر احتیاط واجب .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت ظلمه و کسانی که با دین و احکام دین، ضدیت و معاندت دارند و همراهی نمودن با آنها در ظلم و ستم، تجاوز به حریم دین و حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] احتیاط مستحبّ آن است که امام درحال خطبه ، سخنی غیرمربوط به خطبه ها نگوید ، اَلْبَتَّه در فاصلة بین خطبه ها ونماز ، سخن گفتن بلامانع است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط مستحب آن است که امام در حال خطبه سخنی غیر مربوط به خطبه ها نگوید البته در فاصله بین خطبه ها و نماز، سخن گفتن بلامانع است.
- [آیت الله اردبیلی] ابراء ذمّه میت از دَین صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر قضای روزه چند ماه رمضان بر او واجب باشد و در نیّت معیّن نکند روزهای را که میگیرد قضای کدام ماه رمضان است ، قضای آخرین سال حساب نمیشود که کفاره تأخیر از او ساقط شود .