روایتی از ابوذر (ره) نقل شده که می گوید: از پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) پرسیدم: خداوند متعال چند کتاب نازل کرده است؟ فرمود: (صد و چهار کتاب -که عبارت است از:- پنجاه صحیفه بر حضرت شیث(علیه السلام)، سی صحیفه بر حضرت ادریس(علیه السلام)، بیست صحیفه بر حضرت ابراهیم(علیه السلام)، و تورات و انجیل و زبور و قرآن.)[1] بر اساس این روایت، تعداد کتاب های آسمانی نازل شده بسیار کمتر از عدد مشهور (صد و بیست و چهار هزار) پیامبران است؛ چرا که بسیاری از پیامبران کتاب مستقل نداشته، و تنها شریعت های دیگر پیامبران را تبلیغ می کردند. منبعی برای آگاهی بیشتر: 1. پیام قرآن، ج7، ص 363364. پی نوشتها: [1]. بحارالانوار، ج 11،ص 32. البته در روایتی که مجمع البیان، (ج10، ص 476)، از ابوذر نقل کرده آمده است که پیامبر فرمود: (104 کتاب؛ ده کتاب بر آدم، پنجاه کتاب بر شیث و سی کتاب بر ادریس، و ده کتاب بر ابراهیم، و تورات و انجیل و زبور و قرآن.) کتاب تورات بر حضرت موسی(علیه السلام)، و کتاب انجیل بر حضرت عیسی(علیه السلام)، و کتاب فرقان (قرآن) بر حضرت محمد (صلی الله علیه وآله)نازل شده است و أما کتاب زبور که نام دیگر آن (مزامیر) است (مزامیر: جمع مزمور، یعنی اشعار روحانی که با صدای خوشی باشد)، نام کتابی است که خداوند بر داود(ع) نازل کرد: (و آتینا داود زبورا) (نساء،163). البته زبور و نیز صحف ادریس کتاب هایی نبوده اند که احکام و شریعت تازه ای داشته باشند. شایان ذکر است که کتب آسمانی نازل شده بر پیامبران، دو گونه بوده است: 1. کتاب هایی که احکام تشریعی تازه ای در برداشت و آئین جدید را اعلام می کرد؛ مانند پنج کتابی که بر پنج پیامبر اولوالعزم نازل گردید. 2. کتاب هایی که احکام تازه در بر نداشت، و تنها شامل اندرز، توصیه، دعا و مناجات بود. منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
روایتی از ابوذر (ره) نقل شده که می گوید: از پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) پرسیدم: خداوند متعال چند کتاب نازل کرده است؟ فرمود: (صد و چهار کتاب -که عبارت است از:- پنجاه صحیفه بر حضرت شیث(علیه السلام)، سی صحیفه بر حضرت ادریس(علیه السلام)، بیست صحیفه بر حضرت ابراهیم(علیه السلام)، و تورات و انجیل و زبور و قرآن.)[1]
بر اساس این روایت، تعداد کتاب های آسمانی نازل شده بسیار کمتر از عدد مشهور (صد و بیست و چهار هزار) پیامبران است؛ چرا که بسیاری از پیامبران کتاب مستقل نداشته، و تنها شریعت های دیگر پیامبران را تبلیغ می کردند.
منبعی برای آگاهی بیشتر:
1. پیام قرآن، ج7، ص 363364.
پی نوشتها:
[1]. بحارالانوار، ج 11،ص 32. البته در روایتی که مجمع البیان، (ج10، ص 476)، از ابوذر نقل کرده آمده است که پیامبر فرمود: (104 کتاب؛ ده کتاب بر آدم، پنجاه کتاب بر شیث و سی کتاب بر ادریس، و ده کتاب بر ابراهیم، و تورات و انجیل و زبور و قرآن.)
کتاب تورات بر حضرت موسی(علیه السلام)، و کتاب انجیل بر حضرت عیسی(علیه السلام)، و کتاب فرقان (قرآن) بر حضرت محمد (صلی الله علیه وآله)نازل شده است و أما کتاب زبور که نام دیگر آن (مزامیر) است (مزامیر: جمع مزمور، یعنی اشعار روحانی که با صدای خوشی باشد)، نام کتابی است که خداوند بر داود(ع) نازل کرد: (و آتینا داود زبورا) (نساء،163).
البته زبور و نیز صحف ادریس کتاب هایی نبوده اند که احکام و شریعت تازه ای داشته باشند. شایان ذکر است که کتب آسمانی نازل شده بر پیامبران، دو گونه بوده است:
1. کتاب هایی که احکام تشریعی تازه ای در برداشت و آئین جدید را اعلام می کرد؛ مانند پنج کتابی که بر پنج پیامبر اولوالعزم نازل گردید.
2. کتاب هایی که احکام تازه در بر نداشت، و تنها شامل اندرز، توصیه، دعا و مناجات بود.
منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
- [سایر] کتابهای آسمانی کدامند؟ آیا انجیل کتاب آسمانی است؟ چرا؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا زرتشتیها اهل کتاب آسمانی هستند؟
- [سایر] بشر چه نیازی به کتاب آسمانی دارد ؟
- [سایر] نام چند تن از پیامبران آسمانی در قرآن گفته شده و اسامی آنها چیست؟
- [سایر] ادله عدم تحریف قرآن و تحریف کتاب آسمانی دیگر چیست؟
- [سایر] چرا به کتاب آسمانی اسلام، قرآن گفته می شود؟
- [سایر] ما برای اهل بیت(علیهم السلام) مقام ولایت را در نظر می گیریم و می گوییم مقام آنها بالاتر از پیامبران است این چگونه ممکن است در صورتی که پیامبران دارای منبع وحی بودند و خداوند در کتاب های آسمانی به آنها اشاره کرده ولی به 12 امام ما اشاره ای نکرده است؟
- [سایر] چرا سنت های الهی در کتاب های مختلف آسمانی متفاوت است؟
- [آیت الله مظاهری] آیا زرتشتیها اهل کتاب آسمانی هستند؟ حکم طهارت و نجاست آنها چیست؟
- [سایر] امروزه به جز قرآن کریم چند کتاب آسمانی دیگر موجود است ؟
- [آیت الله سبحانی] کمترین عدد برای انعقاد نمازجمعه پنج نفر است که یکی از آنها امام می باشد.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت عددیه دارد اگر خون از عدد روزهای عادت او بیشتر شود هر چند از ده روز تجاوز نکند بنابر احتیاط واجب در روزهای بعد از عدد عادت محرمات نفساء را ترک و واجبات مستحاضه را انجام دهد ، و اگر بیش از یک بار خون ببیند و بین آنها پاکی باشد به عدد ایام عادت خون را نفاس قرار دهد و احتیاطاً در ایام پاکی وسط و ایام خون زائد بر عادت ، محرمات نفساء را ترک و واجبات را انجام دهد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه گمان به عدد رکعات و یا افعال در نماز آیات برایش پیدا شود باید به گمان عمل نماید.
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع میفروشند، یا چیزی را که مثل گردو عددی معامله میکنند، بفروشد و زیادتر بگیرد، مثلاً ده عدد تخم مرغ بدهد و یازده عدد بگیرد، اشکال ندارد، ولی در بعضی از موارد کراهت دارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر تمام دندانهای کسی را از بین ببرند دیه آن دیه قتل است. و دیه هر کدام از دوازده دندان جلوی دهان که شش عدد در بالا و شش عدد در پایین میباشد پنجاه مثقال شرعی طلا و دیه هر کدام از شانزده دندان عقب دهان بیست و پنج مثقال شرعی طلا میباشد.
- [آیت الله مظاهری] زنی که در حیض عادت دارد، چه در وقت آن یا عدد آن یا هم در وقت و هم در عدد آن، اگر دو ماه پشت سر هم برخلاف عادت خود خونی ببیند که وقت آن یا شماره روزهای آن یا هم وقت و هم شماره روزهای آن یکی باشد، عادتش بر میگردد به آنچه در این دو ماه دیده است.
- [آیت الله جوادی آملی] .چیزی که با شمردن یا اندازه گیری (متر و ذرع ) خرید و فروش میشود مانند گردو و پارچه زیاده گیری در آن ربا نیست؛ مثلاً اگر صد عدد گردو به صد و بیست عدد فروخته شود یا ده متر پارچه به دو ازده متر پارچه از همان جنس فروخته شود، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در عدد رکعات شک کند و نداند چند رکعت خوانده و فکرش به جایی نرسد، نماز باطل است، ولی اگر در عدد رکوعها شک کند بنابر کمتر می گذارد و اگر از محل گذشته یعنی وارد سجده شده باشد اعتنا نمی کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] قرآن وانگشتر وشمشیر میّت ولباسی را که پوشیده مال پسر بزرگتر است چه از هرکدام یک عدد داشته باشد، یا از هرکدام متعدد داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] (کثیرالشک) یعنی کسی که زیاد شک می کند نباید به شک خود اعتنا کند، خواه در عدد رکعات نماز باشد، یا در اجزای نماز، یا شرایط نماز.