میوه های بهشتی دارای چه خصوصیاتی است؟
الف - در تفسیر آیه مبارکه ( لکم فیها فاکهه کثیره فیها تأکلون )(1) برای شما در بهشت میوه های فراوانی است که از آنها تناول می کنید می فرماید : میوه های بهشتی آنقدر فراوان است که شما تنها جزئی از آن را تناول می کنید و با آمدن لفظ (منها ) این را می رساند که درختان باغهای بهشتی همواره پر میوه و پر ثمر است که شما هرچه بخورید فقط جزئی از آن است و بدین ترتیب مجموعه فناناپذیری است. در حدیثی هم که تأکید بر این مطلب دارد می فرماید : ( لا ینزع رجل فی الجنّه ثمره من ثمرها اِلّا بنت مثلاها ) : هیچ انسانی میوه ای از درختان بهشتی نمی چیند مگر اینکه دو چندان جای آن می روید(2). ب - در آیه ای دیگر، از یک خصوصیت دیگری نام می برد و می فرماید : ( و لهم فیها من کل الثمرات )(3) : در بهشت از تمام انواع میوه ها موجود است. میوه های رنگارنگ با طعمها و عطرهای متفاوت و آنچه در تصور می گنجد و یا انواعی که حتی امروزه تصورش برای ما ممکن نیست و همه در بهشت در اختیار مؤمنین قرار می گیرد. ج - خصوصیت سوم میوه های بهشتی این است که می فرماید : ( و فاکهه کثیره لا مقطوعه و لا ممنوعه )(4) : در بهشت میوه های فراوانی است که نه قطع می شود و نه هیچگاه ممنوع می گردد. و همچون میوه های این جهان نیست که محدود به فصل معینی باشد و تنها چند هفته یا چند ماه در سال بر درخت ظاهر شود و یا همچون میوه های این جهان نیست که گاه خارها مانع چیدن آن است و گاه بلندی خطرناک درخت مانند نخل و یا مانعی در وجود خود انسان از تناول آن وجود داشته باشد و نه میزبان اصلی بهشت که خداوند منان است و مأموران او بخل و منعی دارند بنابراین هیچ منعی در کار نیست و به اصطلاح مقتضی کاملاً موجود و مانع در هر شکل و هر صورت مفقود است. د - در سوره مبارکه رحمن به چهارمین ویژگی میوه های بهشتی اشاره می کند و می فرماید : ( فیهما من کل فاکهه زوجان )(5) : در آن باغهای بهشتی از هر میوه ای دو نوع وجود دارد، نوعی که در دنیا نمونه آن را دیده اید و نوعی که هرگز شبیه و نظیر آن را در این جهان ندیده اید. و بعضی از مفسران نیز آن را به دو نوع تابستانی و زمستانی، یا خشک و تر و یا کوچک و بزرگ تفسیر کرده اند ولی هیچیک از اینها دلیل واضحی ندارد. و همین قدر مسلم است که میوه های بهشتی کاملاً متنوع و گوناگون می باشد. ه - میوه های بهشتی همه در دسترس هستند و مشکلات چیدن و زحمت درختان دنیایی را ندارد چنانچه می فرماید : ( یدعون فیها بکلّ فاکهه امنین ) بهشتیان هر نوع میوه ای را بخواهند تقاضا می کنند. و در اختیارشان قرار می گیرد (6). و همگی در دسترس هستند ( قطوفها دانیه )(7) و زحمت و رنج چیدن میوه از درختان بلند نیست. و- به هنگام انتخاب هر گونه میوه در بهشت خدمتگزاران آنان تقدیم می کنند و فاکهه ممّا یتخیّرون (8). ز- همیشه میوه های بهشت رسیده است چنانکه می فرماید : ( و جنی الجنتین دان )(9) : میوه های رسیده این دو بهشت در دسترس است. ( جنی ) به معنی میوه ای است که موقع چیدن آن فرارسیده است. پی نوشت: 1- زخرف / 73. 2- تفسیر روح البیان، ج 8، ص 392. 3- محمد / 15. 4- واقعه / 33 و 32. 5- رحمن / 52. 6- دخان / 55. 7- حاقه / 23. 8- واقعه / 20. 9- رحمن / 54. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
عنوان سوال:

میوه های بهشتی دارای چه خصوصیاتی است؟


پاسخ:

الف - در تفسیر آیه مبارکه ( لکم فیها فاکهه کثیره فیها تأکلون )(1) برای شما در بهشت میوه های فراوانی است که از آنها تناول می کنید می فرماید : میوه های بهشتی آنقدر فراوان است که شما تنها جزئی از آن را تناول می کنید و با آمدن لفظ (منها ) این را می رساند که درختان باغهای بهشتی همواره پر میوه و پر ثمر است که شما هرچه بخورید فقط جزئی از آن است و بدین ترتیب مجموعه فناناپذیری است. در حدیثی هم که تأکید بر این مطلب دارد می فرماید : ( لا ینزع رجل فی الجنّه ثمره من ثمرها اِلّا بنت مثلاها ) : هیچ انسانی میوه ای از درختان بهشتی نمی چیند مگر اینکه دو چندان جای آن می روید(2).
ب - در آیه ای دیگر، از یک خصوصیت دیگری نام می برد و می فرماید : ( و لهم فیها من کل الثمرات )(3) : در بهشت از تمام انواع میوه ها موجود است. میوه های رنگارنگ با طعمها و عطرهای متفاوت و آنچه در تصور می گنجد و یا انواعی که حتی امروزه تصورش برای ما ممکن نیست و همه در بهشت در اختیار مؤمنین قرار می گیرد.
ج - خصوصیت سوم میوه های بهشتی این است که می فرماید : ( و فاکهه کثیره لا مقطوعه و لا ممنوعه )(4) : در بهشت میوه های فراوانی است که نه قطع می شود و نه هیچگاه ممنوع می گردد. و همچون میوه های این جهان نیست که محدود به فصل معینی باشد و تنها چند هفته یا چند ماه در سال بر درخت ظاهر شود و یا همچون میوه های این جهان نیست که گاه خارها مانع چیدن آن است و گاه بلندی خطرناک درخت مانند نخل و یا مانعی در وجود خود انسان از تناول آن وجود داشته باشد و نه میزبان اصلی بهشت که خداوند منان است و مأموران او بخل و منعی دارند بنابراین هیچ منعی در کار نیست و به اصطلاح مقتضی کاملاً موجود و مانع در هر شکل و هر صورت مفقود است.
د - در سوره مبارکه رحمن به چهارمین ویژگی میوه های بهشتی اشاره می کند و می فرماید : ( فیهما من کل فاکهه زوجان )(5) : در آن باغهای بهشتی از هر میوه ای دو نوع وجود دارد، نوعی که در دنیا نمونه آن را دیده اید و نوعی که هرگز شبیه و نظیر آن را در این جهان ندیده اید. و بعضی از مفسران نیز آن را به دو نوع تابستانی و زمستانی، یا خشک و تر و یا کوچک و بزرگ تفسیر کرده اند ولی هیچیک از اینها دلیل واضحی ندارد. و همین قدر مسلم است که میوه های بهشتی کاملاً متنوع و گوناگون می باشد.
ه - میوه های بهشتی همه در دسترس هستند و مشکلات چیدن و زحمت درختان دنیایی را ندارد چنانچه می فرماید : ( یدعون فیها بکلّ فاکهه امنین ) بهشتیان هر نوع میوه ای را بخواهند تقاضا می کنند. و در اختیارشان قرار می گیرد (6). و همگی در دسترس هستند ( قطوفها دانیه )(7) و زحمت و رنج چیدن میوه از درختان بلند نیست.
و- به هنگام انتخاب هر گونه میوه در بهشت خدمتگزاران آنان تقدیم می کنند و فاکهه ممّا یتخیّرون (8).
ز- همیشه میوه های بهشت رسیده است چنانکه می فرماید : ( و جنی الجنتین دان )(9) : میوه های رسیده این دو بهشت در دسترس است. ( جنی ) به معنی میوه ای است که موقع چیدن آن فرارسیده است.
پی نوشت:
1- زخرف / 73.
2- تفسیر روح البیان، ج 8، ص 392.
3- محمد / 15.
4- واقعه / 33 و 32.
5- رحمن / 52.
6- دخان / 55.
7- حاقه / 23.
8- واقعه / 20.
9- رحمن / 54.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین