در آیات شریفه ( و علّی الاعراف رجال یعرفون کلاً بسیماهم و نادوا اصحاب الجنه ان سلام علیکم لم یدخلوها و هم یطمعون )(1) : و بر اعراف مردانی هستند که هر یک از آن دو را ( بهشتیان و دوزخیان ) را به چهره می شناسند و به بهشتیان صدا می زنند که درود بر شما باد. امّا داخل بهشت نمی شوند درحالی که امید به آن دارند و نیز در آیه بعد می فرماید : ( و اذا عرفت ابصارهم تلقاء اصحاب النار قالوا ربنا لا تجعلنا مع القوم الظالمین )(2) : و هنگامی که چشمشان به دوزخیان می افتد می گویند : پروردگار ما را با جمعیت ستمگران قرار مده. و مکالمات دیگری نیز با دوزخیان دارند و در آیه دیگر در خصوص خود اصحاب اعراف می فرماید : ( اَهولاء الذین اقسمتم لا ینالهم الله برحمه ادخلوا الجنه لا خوف علیکم و لا انتم تحزنون ) آیا اینها ( افرادی که در اعراف هستند )همانها نیستند که سوگند یاد کردند رحمت خدا هرگز شامل حالشان نخواهد شد ولی به خاطر ایمان و بعضی از اعمال خیرشان آنها را خدا مشمول رحمت خود ساخت و به آنها گفته می شود داخل بهشت شوید که نه ترسی دارید و نه غمناک می شوید. لذا از آیات و ترجمه آنها معلوم می شود که آنها افرادی هستند که آرزو دارند وارد بهشت شوند ولی موانعی جلوی آنها را گرفته است وقتی به بهشتیان نگاه می کنند آرزوی همراهی با آنها را دارند و وقتی به دوزخیان نظر می افکنند از سرنوشت آنها وحشت نموده و به خدا پناه می برند. و در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده که می فرماید : ( الاعراف کثبان بین الجنه و النّار و الرجال الائمه یقفون علی الاعراف مع شیعتهم و قد سبق المؤمنون الی الجنه بلا حساب ) (3) اعراف تپه ای است میان بهشت و دوزخ و امامان نیز در اعراف، در کنار شیعیان گنهکارشان قرار می گیرند در حالی که مؤمنان خالص بدون نیاز به حساب وارد بهشت شده اند. پس معلوم می شود که مردمان سه دسته اند آنها که مؤمنان راستین هستند و در پرتو ایمانشان وارد بهشت می شوند و معاندان و دشمنان لجوج هم که وارد دوزخ می شوند و اما کسانی که خوبی و بدی را به هم آمیخته اند در مسیر اعراف می مانند، و رهبران و پیشوایان حق نیز در این مکان به یاریشان آمده و درکنارشان می مانند تا از این مرحله نجاتشان دهند و درصف مؤمنان حقیقی و در بهشت آنها را جای دهند. پی نوشت: 1- اعراف / 46. 2- اعراف / 47. 3- تفسیر برهان، ج 2، ص 20و 19. منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیات شریفه ( و علّی الاعراف رجال یعرفون کلاً بسیماهم و نادوا اصحاب الجنه ان سلام علیکم لم یدخلوها و هم یطمعون )(1) : و بر اعراف مردانی هستند که هر یک از آن دو را ( بهشتیان و دوزخیان ) را به چهره می شناسند و به بهشتیان صدا می زنند که درود بر شما باد. امّا داخل بهشت نمی شوند درحالی که امید به آن دارند و نیز در آیه بعد می فرماید : ( و اذا عرفت ابصارهم تلقاء اصحاب النار قالوا ربنا لا تجعلنا مع القوم الظالمین )(2) : و هنگامی که چشمشان به دوزخیان می افتد می گویند : پروردگار ما را با جمعیت ستمگران قرار مده. و مکالمات دیگری نیز با دوزخیان دارند و در آیه دیگر در خصوص خود اصحاب اعراف می فرماید : ( اَهولاء الذین اقسمتم لا ینالهم الله برحمه ادخلوا الجنه لا خوف علیکم و لا انتم تحزنون ) آیا اینها ( افرادی که در اعراف هستند )همانها نیستند که سوگند یاد کردند رحمت خدا هرگز شامل حالشان نخواهد شد ولی به خاطر ایمان و بعضی از اعمال خیرشان آنها را خدا مشمول رحمت خود ساخت و به آنها گفته می شود داخل بهشت شوید که نه ترسی دارید و نه غمناک می شوید. لذا از آیات و ترجمه آنها معلوم می شود که آنها افرادی هستند که آرزو دارند وارد بهشت شوند ولی موانعی جلوی آنها را گرفته است وقتی به بهشتیان نگاه می کنند آرزوی همراهی با آنها را دارند و وقتی به دوزخیان نظر می افکنند از سرنوشت آنها وحشت نموده و به خدا پناه می برند.
و در روایتی از امام صادق (ع) نقل شده که می فرماید : ( الاعراف کثبان بین الجنه و النّار و الرجال الائمه یقفون علی الاعراف مع شیعتهم و قد سبق المؤمنون الی الجنه بلا حساب ) (3) اعراف تپه ای است میان بهشت و دوزخ و امامان نیز در اعراف، در کنار شیعیان گنهکارشان قرار می گیرند در حالی که مؤمنان خالص بدون نیاز به حساب وارد بهشت شده اند. پس معلوم می شود که مردمان سه دسته اند آنها که مؤمنان راستین هستند و در پرتو ایمانشان وارد بهشت می شوند و معاندان و دشمنان لجوج هم که وارد دوزخ می شوند و اما کسانی که خوبی و بدی را به هم آمیخته اند در مسیر اعراف می مانند، و رهبران و پیشوایان حق نیز در این مکان به یاریشان آمده و درکنارشان می مانند تا از این مرحله نجاتشان دهند و درصف مؤمنان حقیقی و در بهشت آنها را جای دهند.
پی نوشت:
1- اعراف / 46.
2- اعراف / 47.
3- تفسیر برهان، ج 2، ص 20و 19.
منبع: تصویر بهشت و بهشتیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] معنای اعراف چیست؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره اعراف ارایه نمایید.
- [سایر] محتوای کلّی سوره اعراف و فضیلت قرائت آن چیست؟
- [سایر] معنای اعراف چیست و اعرافیان چه کسانی هستند؟
- [سایر] محتوای کلّی سوره اعراف و فضیلت قرائت آن چیست؟
- [سایر] اعراف چه محلی است و در کجا قرار دارد؟
- [سایر] نماز ذی حجه چیست؟ چرا در این نماز آیه 142 اعراف (و واعدنا موسی ...) خوانده میشود؟
- [سایر] ارتباط آیه 188 سوره اعراف با ((علم غیب))پیامبراکرم(ص) چگونه توجیه می شود؟
- [سایر] سه خصوصیت بارز اهل جهنم که در سوره اعراف آیه 179 آمده کدامند؟
- [سایر] آیه هدایت (سوره اعراف، آیه 118) چگونه بر وجود امام زمان (عج) دلالت دارد؟
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکة یس و الصافات و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم ازو سورة اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه ازو قرآن ممکن بخوانند .
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است که بر بالین محتضر سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و ایه الکرسی و ایه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه ایه اخر سوره بقره بلکه هر چه از قران ممکن است بخوانند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است برای راحت شدن محتضر؛ بر بالین او سوره مبارکه یس و صافات و احزاب و آیه الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس، و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف یعنی آیه اِنَّ رَبَّکُمُ اللهُ الَّذی خَلَقَ السَّماواتِ... و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله خوئی] مستحب است برای راحتشدن محتضر بر بالین او سورة مبارکه" یس" و" الصافات" و" احزاب" و" آیة الکرسی" و آیة پنجاه و چهارم از سورة اعراف و سه آیة آخر سوره بقره را، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سورههای مبارکه (یس) و (صافات) و (احزاب) و (آیة الکرسی) و دو آیه بعد آن تا (هُم فِیها خالِدون) و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره را بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف (إنَّ ربَّکُمُ اللهُ الّذی خَلَقَ السموات و الارض) تا آخر، و سه آیه آخر سوره بقره بلکه هرچه از قرآن ممکن است بخوانند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است برای راحت شدن محتضر بر بالین او، سوره مبارکه یس و الصافات و احزاب و آیة الکرسی و آیه پنجاه و چهارم از سوره اعراف و سه آیه آخر سوره بقره، بلکه هر چه از قرآن ممکن است بخوانند.