بلی، در روایتی از امام صادق (ع) نسبت به مرگ حضرت موسی بن عمران (ع) استفاده می شود که مرگ ایشان به مدتی بنا به درخواست خودشان به تعویق افتاده است. چنانچه فرموده است: چون اجل حضرت موسی بن عمران (ع) رسید و موتش سرآمد، ملک الموت آمد و گفت: السلام علیک یا کلیم الله، موسی (ع) فرمود: السلام، تو کیستی؟ گفت: ملک الموتم، فرمود: برای چه آمده ای؟ گفت: آمده ام قبض روحت کنم، فرمود: از کجای بدنم قبض روح می کنی؟ گفت: از دهانت، فرمود: با پرودگارم سخن گفتم، گفت: از دستت، فرمود: چگونه می شود؟ با آنها تورات را برداشتم. گفت: از پایت، فرمود: چگونه؟ با آنها به طور سینا رفتم، گفت: از چشمانت، فرمود: همواره به سوی پرودگارم به امیدواری نگاه کردم. گفت: از گوشت، فرمود: چگونه می شود؟ با آن دو، کلام خداوند را شنیدم. آنگاه به ملک الموت وحی آمد روحش را مگیر تا او خودش بخواهد. و ملک الموت بیرون آمد. موسی (ع) یوشع (ع) را خواست و به او وصیّت کرد، آن گاه در راه مردی را دید که قبری می کند، فرمود: تو را بر حفر آن کمک کنم؟ آن مرد گفت: آری، موسی (ع) کمک کرد تا قبر را کند و لحد را صاف نمود بعد موسی در آن خوابید تا ببیند چگونه است، پرده های مادی کنار رفت و جای خود را در بهشت دید، عرض کرد: پروردگارم مرا به سوی خودت قبض روح کن و ملک الموت قبض روحش نمود. و پس از غسل و کفن در همان قبر مدفون شد. (1) توضیح اینکه این قبرکن فرشته ای بود و به صورت آدمی در آمده تا موسی را به زندگی دوم ترغیب نماید. لذا مؤمنین که جایگاه آخرت و سرای باقی را بهتر و بالاتر از این دنیا می دانند هرگز چنین درخواستی (تعویق مرگ) را از خداوند ندارند. پی نوشت: 1- امالی شیخ صدوق، ص 112. منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
بلی، در روایتی از امام صادق (ع) نسبت به مرگ حضرت موسی بن عمران (ع) استفاده می شود که مرگ ایشان به مدتی بنا به درخواست خودشان به تعویق افتاده است. چنانچه فرموده است: چون اجل حضرت موسی بن عمران (ع) رسید و موتش سرآمد، ملک الموت آمد و گفت: السلام علیک یا کلیم الله، موسی (ع) فرمود: السلام، تو کیستی؟ گفت: ملک الموتم، فرمود: برای چه آمده ای؟ گفت: آمده ام قبض روحت کنم، فرمود: از کجای بدنم قبض روح می کنی؟ گفت: از دهانت، فرمود: با پرودگارم سخن گفتم، گفت: از دستت، فرمود: چگونه می شود؟ با آنها تورات را برداشتم. گفت: از پایت، فرمود: چگونه؟ با آنها به طور سینا رفتم، گفت: از چشمانت، فرمود: همواره به سوی پرودگارم به امیدواری نگاه کردم. گفت: از گوشت، فرمود: چگونه می شود؟ با آن دو، کلام خداوند را شنیدم. آنگاه به ملک الموت وحی آمد روحش را مگیر تا او خودش بخواهد. و ملک الموت بیرون آمد. موسی (ع) یوشع (ع) را خواست و به او وصیّت کرد، آن گاه در راه مردی را دید که قبری می کند، فرمود: تو را بر حفر آن کمک کنم؟ آن مرد گفت: آری، موسی (ع) کمک کرد تا قبر را کند و لحد را صاف نمود بعد موسی در آن خوابید تا ببیند چگونه است، پرده های مادی کنار رفت و جای خود را در بهشت دید، عرض کرد: پروردگارم مرا به سوی خودت قبض روح کن و ملک الموت قبض روحش نمود. و پس از غسل و کفن در همان قبر مدفون شد. (1)
توضیح اینکه این قبرکن فرشته ای بود و به صورت آدمی در آمده تا موسی را به زندگی دوم ترغیب نماید. لذا مؤمنین که جایگاه آخرت و سرای باقی را بهتر و بالاتر از این دنیا می دانند هرگز چنین درخواستی (تعویق مرگ) را از خداوند ندارند.
پی نوشت:
1- امالی شیخ صدوق، ص 112.
منبع: تصویر برزخ و برزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی، انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] آیا خمس حقوقی که از سال قبل به تعویق افتاده و در سال جاری شده، فوراً باید پرداخت شود؟
- [آیت الله بهجت] در مسأله ای فرموده اید: روزه داری که روزه مستحبّی گرفته است، می تواند به درخواست و دعوت مؤمنی، روزه اش را افطار کند، آیا او ثواب روزه و اجابت دعوت مؤمن، هر دو را می برد؟
- [آیت الله بهجت] اطرافیان و نزدیکان فردی که در بستر مرگ افتاده است، نسبت به او چه وظایفی بر عهده دارند؟
- [سایر] اگر شخص مؤمنی قبل از مرگ گناهی انجام دهد که به واسطه آن خدا او را به جهنم ببرد، تکلیف عبادات و خوبی هایی که انجام داده است چه میشود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر شوهر قسمتی از ثلث اموالش را به همسرش هبه کند، مشروط بر این که بعد از مرگ شوهر ازهشت یک خود صرف نظر کند، آیا زوجه می تواند بعد از مرگ زوج درخواست هشت یک کند؟
- [سایر] چرا مجرمان درخواست (تقاضای مرگ) خود را مستقیم از خدا نمی خواهند بلکه توسط مالک دوزخ در خواست را از خدا می نمایند؟
- [سایر] کیفر کسی که مؤمنی را بکشد، چیست؟
- [سایر] چرا عدهای با اینکه آدمهای مومنی هستند گناه میکنند؟
- [آیت الله بهجت] اگر پرداخت زکات فطره چند روز به تعویق بیفتد، هنگام پرداخت آن نیّت ادا داشته باشیم یا نیّت قضا؟
- [سایر] کسی که مؤمنی را ناسزا گوید مانند کیست؟
- [آیت الله اردبیلی] بنا بر احتیاط واجب جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن را بخراشد و یا موی خود را بکند و به خود لطمه بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر پسر بزرگتر عاقل بالغ پیش از قضای نماز پدر بمیرد، چنانچه بین مرگ پدر و مرگ او به قدری طول کشیده که میتوانسته قضای نماز آنها را به جا آورد، بر پسر دوم چیزی واجب نیست و اگر این مقدار طول نکشیده بنا بر احتیاط پسر دوم قضای آنها را به جا آورد. نماز جماعت
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را نخراشد و به خود سیلی نزند و آسیب نرساند، بلکه اگر آسیب به نقص اساسی بدن بینجامد، حرام میباشد.
- [آیت الله مظاهری] مکروه است انسان از مستحق درخواست کند که زکاتی را که از او گرفته به او بفروشد، مگر اینکه خود مستحق درخواست فروش کند.
- [آیت الله اردبیلی] ردّ کسی که درخواست کمک کرده و نیز درخواست کمک از دیگران بدون داشتن نیاز، شدیدا کراهت دارد و گاهی جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب
- [آیت الله شبیری زنجانی] اجاره با مرگ اجارهدهنده باطل میشود و با مرگ مستأجر، باطل نمیشود.
- [آیت الله سیستانی] مؤمنی را که محتضر است یعنی در حال جان دادن میباشد ، مرد باشد یا زن ، بزرگ باشد یا کوچک ، بنابر احتیاط در صورت امکان باید به پشت بخوابانند ، بطوری که کف پاهایش به طرف قبله باشد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن در عزای میت صورت خود را بخراشد و خونین کند یا موی خود را بکند، بنا بر احتیاط مستحب یک بنده آزاد کند، یا ده فقیر را طعام دهد یا بپوشاند و همچنین است اگر مرد در مرگ زن یا فرزند یقه یا لباس خود را پاره کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زن در عزای میت صورت خود را بخراشد و خونین کند یا موی خود را بکند؛ بنا بر احتیاط یک بنده آزاد کند یا ده فقیر را طعام دهد و یا بپوشاند و همچنین است اگر مرد در مرگ زن یا فرزند یقه یا لباس خود را پاره کند.