در آیاتی از سوره ی واقعه آمده است: (انّهم کانوا قبل ذلک مترفین و کانوا یصّرون علی الحنث العظیم و کانوا یقولون ائذا متنا و کنّا تراباً و عظاماً ءانّا لمبعوثون)(1): آنها در دنیا مغرور و مست نعمت بودند و بر گناهان بزرگ اصرار داشتند و می گفتند آیا هنگامی که مردیم و خاک شدیم بار دیگر برانگیخته می شویم. لذا گرفتاری اصحاب شمال را در سه جمله ودر سه گناه بیان می دارد اول آنکه آنان سرمست و مغرور فزونی نعمت هستند. چنانکه فساد جامعه های بشری از گروه متنعّمین مغرور است که عامل گمراهی دیگران نیز هستند و سرنخ تمام جنگها و خونریزی ها و جنایات و انحرافات به دست این گروه است. ودومین گناه آنان اصرار بر گناهان بزرگ است. و نهایتاً و سومین گناهشان انکار قیامت است. که خود سرچشمه ی بسیاری از معاصی دیگر است. و به راستی که وقتی انسان بپندارد که حساب و کتابی در کار نیست و نسبت به کارهای خلاف و سؤش هیچ مؤاخذه ای نمی شود وجدان و اخلاق و انسانیت آنها نیز تحت الشعاع قرار گرفته و پرده ضخیم غفلت روی آنها کشیده می شودو این چنین دچار کیفرهای سه گانه می شوند. پی نوشت: 1-واقعه/48-45. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
در آیاتی از سوره ی واقعه آمده است: (انّهم کانوا قبل ذلک مترفین و کانوا یصّرون علی الحنث العظیم و کانوا یقولون ائذا متنا و کنّا تراباً و عظاماً ءانّا لمبعوثون)(1): آنها در دنیا مغرور و مست نعمت بودند و بر گناهان بزرگ اصرار داشتند و می گفتند آیا هنگامی که مردیم و خاک شدیم بار دیگر برانگیخته می شویم.
لذا گرفتاری اصحاب شمال را در سه جمله ودر سه گناه بیان می دارد اول آنکه آنان سرمست و مغرور فزونی نعمت هستند. چنانکه فساد جامعه های بشری از گروه متنعّمین مغرور است که عامل گمراهی دیگران نیز هستند و سرنخ تمام جنگها و خونریزی ها و جنایات و انحرافات به دست این گروه است. ودومین گناه آنان اصرار بر گناهان بزرگ است. و نهایتاً و سومین گناهشان انکار قیامت است. که خود سرچشمه ی بسیاری از معاصی دیگر است. و به راستی که وقتی انسان بپندارد که حساب و کتابی در کار نیست و نسبت به کارهای خلاف و سؤش هیچ مؤاخذه ای نمی شود وجدان و اخلاق و انسانیت آنها نیز تحت الشعاع قرار گرفته و پرده ضخیم غفلت روی آنها کشیده می شودو این چنین دچار کیفرهای سه گانه می شوند.
پی نوشت:
1-واقعه/48-45.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] اصحاب شمال چه گروهی هستند و چگونه کیفر می شوند؟
- [سایر] مقربان ، اصحاب یمین واصحاب شمال کیانند؟
- [سایر] کیفر کشندگان یک مسلمان بی گناه چیست؟
- [سایر] کیفر دنیوی گناه برای مؤمن چیست؟
- [سایر] کیفر کسی که بیش از سه روز قهر باشد چیست؟
- [سایر] اوصاف سه گانه بهشت کدام است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] وظیفه کثیرالشک در رمی جمرات سه گانه چیست ؟
- [سایر] آیا اختیارات رهبری با اختیارات قوای سه گانه تناقض دارد؟
- [سایر] نظارت عالیه ولی فقیه بر قوای سه گانه چگونه است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] وظیفه کثیرالشک در رمی جمرات سه گانه چیست ؟
- [آیت الله بهجت] زن و شوهر در ازدواج دائم با وجود جمیع طبقات سه گانه ای که گفته شد از یکدیگر ارث می برند، و وجود هیچ یک از این طبقات مانع ارث بردن آن دو از یکدیگر نیست.
- [آیت الله مظاهری] کفّاره برای روزه منحصر است به اینکه انسان یکی از مفطرات سه گانه (خوردن و آشامیدن - جماع - باقی ماندن بر جنابت، یا حیض یا نفاس تا اذان صبح) را انجام دهد و هر عملی غیر از این سه مفطر به جا بیاورد قضا دارد امّا کفّاره ندارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن نداند استحاضه او از کدام یک از اقسام سه گانه است، موقعی که می خواهد نمار بخواند، بنابر احتیاط واجب مقداری پنبه داخل فرج نماید و کمی صبر کند وبیرون آورد و بعد از آنکه فهمید استحاضه او کدام یک از آن سه قسم است، کارهایی را که برای آن قسم بیان گردید انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] تخته یا سنگی که روی آن میّت را غسل میدهند و پارچهای که با آن عورت میّت را میپوشانند و دست کسی که او را غسل میدهد و همینطور کیسه و صابونی که با آن میّت شسته میشود و تا انتهای غسلهای سه گانه به کار برده میشوند، بعد از تمام شدن غسل پاک میشوند.
- [آیت الله بهجت] اگر بهعلت رسیدن مال به حدّ نصاب، مستطیع شود و رسیدن سالِ زکات بعد از زمان حج باشد، حج واجب میشود، و اگر از روی معصیت حج بهجا نیاورد تا سال زکات فرا برسد، زکات واجب میشود، اگرچه بهسبب تقصیر در انجام حج و پرداخت زکات استطاعت او برای حج، در سالهای آینده از بین برود، و اگر فرارسیدن سال زکات قبل از اولین ماه از ماههای سه گانه حج (شوال، ذیقعده و ذیحجه) باشد در این صورت زکات واجب است و حج واجب نمیشود، مگر آنکه با بقیه مال مستطیع برای حج باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر تنها وارث میت همسر او باشد و هیچیک از ورثه دیگر در طبقات سه گانه نباشند الف: اگر وارث شوهر باشد تمام مال میت به او میرسد ب: اگر وارث فقط زن میت باشد تنها 41 اموال میت طبق بیان سابق به او میرسد وبقیه مال میت در اختیار مجتهد جامع الشرائط قرار می گیرد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مراد از صدقه واجب که پرداخت آن از غیرِ سادات به سادات حرام است، شامل زکات اموال زَ کَوی (غلاّت چهارگانه و اَ نعام سه گانه ) و زکات فطره است ; اما برخی صدقههایی که پرداختن آن واجب است مانند مجهولالمالک که صدقه دادن (تصدّق ) آن واجب است نیز صدقه های مستحب را میشود به سادات داد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که به یکی از عناوین سه گانه باید نماز خود را تمام بخواند اگر ده روز یا بیشتر در وطن خود بماند یا در نقطه ای ده روز قصد اقامه کند باید در سفر اولی که بعد از ده روز می رود، نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله خوئی] در غسل ترتیبی باید به نیت غسل، اول سر و گردن، بعد بدن را بشوید و بهتر آن است که اول طرف راست، بعد طرف چپ بدن را بشوید و تحقق غسل ترتیبی به حرکت دادن هر یک از اعضاء سه گانه زیر آب به قصد غسل بیاشکال نیست، و احتیاط در اکتفا نکردن به اوست. و اگر عمداً یا از روی فراموشی یا به واسطة ندانستن مساله بدن را قبل از سر بشوید غسل او باطل است.
- [آیت الله سیستانی] در غسل ترتیبی باید به نیّت غسل بنابر احتیاط لازم اول تمام سر و گردن و بعد بدن را بشوید ، و بهتر آن است که اول طرف راست ، بعد طرف چپ بدن را بشوید ، و تحقق غسل ترتیبی به حرکت دادن هریک از اعضاء سه گانه در زیر آب به قصد غسل بی اشکال نیست ، و احتیاط در اکتفا نکردن به آن است . و اگر عمداً بدن را قبل از پایان یافتن غسل تمام سر و گردن بشوید بنابر احتیاط ، غسل او باطل است .