پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : لا تَدابَرُوا ، ولا تَقاطَعُوا ، وکُونوا عِبادَ اللّه إخوانا ، هَجرُ المُؤمنَینِ ثَلاثا ، فإن تَکَلَّما وإلاّ أعرَضَ اللّه‌ُ عز و جل عَنهُما حتّی یَتَکلَّما . به یکدیگر پشت نکنید و از هم نَبُرید و با هم ، ای بندگان خدا ، برادر باشید . قهر کردن دو مؤمن سه روز است ؛ اگر (پس از سه روز) با هم صحبت نکردند خداوند عز و جل از آن دو ، روی گرداند تا زمانی که با هم صحبت کنند . الترغیب والترهیب : 3/ 457/ 8 منتخب میزان الحکمة : 580 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : أیُّما مُسلِمَینِ تَهاجَرا فمَکَثا ثَلاثا لا یَصطَلِحانِ إلاّ کانا خارِجَینِ مِن الإسلامِ ، ولَم یَکُن بَینَهُما وَلایَةٌ ، فأیُّهُما سَبَقَ إلی کلامِ أخیهِ کانَ السّابِقَ إلَی الجَنّةِ یَومَ الحِسابِ . دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند ، هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هرکدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند ، در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود . الکافی : 2 / 345 / 5 منتخب میزان الحکمة : 580 ******* امام باقر علیه‌السلام : ما مِن مُؤمنَینِ اهتَجَرا فَوقَ ثَلاثٍ إلاّ وَبَرِئتُ مِنهُما فی الثّالِثَةِ ، فقیلَ لَهُ : یابنَ رسولِ اللّه ، هذا حالُ الظّالِمِ فما بالُ المَظلومِ ؟ فقالَ علیه‌السلام : ما بالُ المَظلومِ لا یَصیرُ إلَی الظّالِمِ فیَقولُ : أنا الظّالِمُ ، حتّی یَصطَلِحا ؟! هیچ دو مؤمنی بیش از سه روز با یکدیگر قهر نکردند ، مگر این که در روز سوم من از آن دو بیزار شدم . عرض شد : یابن رسول اللّه‌ ، آن که ظالم و مقصّر است ، آری (حقّش همین است) امّا مظلوم چرا ؟ فرمود : چرا آن مظلوم پیش مقصّر نمی‌رود و نمی‌گوید : مقصّر من هستم ، تا آشتی کنند ؟ !. بحار الأنوار : 75 / 188 / 10 منتخب میزان الحکمة : 580
کیفر کسی که بیش از سه روز قهر باشد چیست؟
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
لا تَدابَرُوا ، ولا تَقاطَعُوا ، وکُونوا عِبادَ اللّه إخوانا ، هَجرُ المُؤمنَینِ ثَلاثا ، فإن تَکَلَّما وإلاّ أعرَضَ اللّهُ عز و جل عَنهُما حتّی یَتَکلَّما .
به یکدیگر پشت نکنید و از هم نَبُرید و با هم ، ای بندگان خدا ، برادر باشید . قهر کردن دو مؤمن سه روز است ؛ اگر (پس از سه روز) با هم صحبت نکردند خداوند عز و جل از آن دو ، روی گرداند تا زمانی که با هم صحبت کنند .
الترغیب والترهیب : 3/ 457/ 8 منتخب میزان الحکمة : 580
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
أیُّما مُسلِمَینِ تَهاجَرا فمَکَثا ثَلاثا لا یَصطَلِحانِ إلاّ کانا خارِجَینِ مِن الإسلامِ ، ولَم یَکُن بَینَهُما وَلایَةٌ ، فأیُّهُما سَبَقَ إلی کلامِ أخیهِ کانَ السّابِقَ إلَی الجَنّةِ یَومَ الحِسابِ .
دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند ، هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هرکدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند ، در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود .
الکافی : 2 / 345 / 5 منتخب میزان الحکمة : 580
*******
امام باقر علیهالسلام :
ما مِن مُؤمنَینِ اهتَجَرا فَوقَ ثَلاثٍ إلاّ وَبَرِئتُ مِنهُما فی الثّالِثَةِ ، فقیلَ لَهُ : یابنَ رسولِ اللّه ، هذا حالُ الظّالِمِ فما بالُ المَظلومِ ؟ فقالَ علیهالسلام : ما بالُ المَظلومِ لا یَصیرُ إلَی الظّالِمِ فیَقولُ : أنا الظّالِمُ ، حتّی یَصطَلِحا ؟!
هیچ دو مؤمنی بیش از سه روز با یکدیگر قهر نکردند ، مگر این که در روز سوم من از آن دو بیزار شدم . عرض شد : یابن رسول اللّه ، آن که ظالم و مقصّر است ، آری (حقّش همین است) امّا مظلوم چرا ؟ فرمود : چرا آن مظلوم پیش مقصّر نمیرود و نمیگوید : مقصّر من هستم ، تا آشتی کنند ؟ !.
بحار الأنوار : 75 / 188 / 10 منتخب میزان الحکمة : 580
- [سایر] چگونه خداوند صاحب فضل و رحمت ، بندگانش را به قهر و کیفر می گیرد ؟
- [سایر] گناه اصحاب شمال چیست که به کیفر سه گانه دچار می شوند؟
- [آیت الله بهجت] آیا قهر بیش از سه روز موجب بطلان نماز می شود و اگر این قهر موجب آرامش در زندگی شود چه طور؟
- [آیت الله مظاهری] آیا ادامه قهر بین دو نفر بیش از سه روز، مبطل نماز و روزه است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا پرهیز از قهر کردن فرد مسلمان با مسلمان دیگر بیشتر از سه روز حکم اخلاقی است یا فقهی؟
- [سایر] کیفر دنیوی رباخوار چیست؟
- [سایر] کیفر عاق والدین چیست؟
- [سایر] کیفر لواط کننده چیست؟
- [سایر] کیفر دشنام دهنده چیست؟
- [سایر] کیفر کبرورزی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده و قهر با اهل معصیت، در صورتی که به قصد نهی از منکر انجام شود و تأثیر داشته باشد، جائز بلکه واجب است؛ ولی دشمنی و رفتار خلاف عدالت با آنان جائز نیست.
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده بلکه قهر بدون دشمنی و کینهتوزی با افراد متجمّل در صورتی که احتمال سرایت آن حالت در خودش یا خانواده و اولاد او داده شود جایز است، ولی اگر بداند که سرایت نمیکند جایز نیست. [1]. مائده، 91.
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بعد از شروع به نماز بین مأموم و امام، یا بین مأموم و کسی که مأموم به واسطه او متصل به امام است، پرده یا چیز دیگری که پشت آن را نمی توان دید فاصله شود، نمازش قهر فرادی می شود، و باید به وظیفه فرادی عمل نموده و نماز را تمام کند.
- [آیت الله اردبیلی] مدّت حیض کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نمیشود و اگر مختصری از سه روز کمتر باشد ولی عرفا بگویند که سه روز خون دیده، کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کمتر از سه روز خون ببیند و پاک شود و بعد از سه روز دوباره خون ببیند، و سه روز ادامه داشته باشد خون دوّم حیض است و خون اوّل حیض نیست.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نذر کند که سه روز در ماه معینی و مشخصی معتکف شود، ولی بعداً فراموش کند که کدام یک از ماه ها را نیّت کرده بود، اگر حرجی پیش نیاید، باید احتیاط کند، مثلاً اگر ماه مردّد بین دو ماه یا سه ماه باشد، سه روز از هر سه ماه معتکف گردد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شک او از بین برود و شک دیگری به جای آن پیدا شود، باید به شک دوم عمل کند، مثلاً اگر شک در میان دو و سه بود، بعد یقین کرد سه رکعت را خوانده و شک میان سه و چهار کرد، باید به دستور شک سه و چهار عمل کند.
- [آیت الله مظاهری] مدّت حیض کمتر از سه روز و بیشتر از ده روز نمیشود و اگر مختصری هم از سه روز کمتر باشد حیض نیست.
- [آیت الله مظاهری] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.