(جهنم) کانون قهر و غضب الهی است و مطابق ظاهر و صریح آیات قرآن مشتمل بر عذابهای جسمانی و روحانی می باشد. و برای شناخت ماهیت دوزخ بهترین کار این است از نامها و اوصافی که در آیات مختلف قرآن بر آن ذکر شده کمک گرفت تا بتوان پرده ای از روی اسرار این کانون قهر و غضب برداشت. قرآن کریم می فرماید: (ساصلیه سقر و ما ادریک ما سقر، لا تبقی و لا تذر لواحة للبشر)(1): بزودی او را وارد دوزخ می کنیم و تو می دانی دوزخ چیست؟ آتشی است که نه چیزی را باقی می گذارد، و نه چیزی را رها می سازد. پوست تن را به کلی دگرگون می کند. و می فرماید:(فاتقوا النّار الّتی و قودها النّاس و الحجارة اعدّت للکافرین)(2): از آتشی بترسید که هیزم آن بدنهای مردم گنه کار و سنگها است و برای کافران آماده شده است. و یا در جای دیگر می فرماید: (کلّا لینبذنّ فی الحطمه، و ما ادریک ما الحطمه، نار الله الموقده الّتی تطّلع علی الافئده)(3): چنین نیست که او می پندارد به زودی در حطمه پرتاب می شود و تو چه می دانی حطمه چیست؟ آتش برافروخته الهی است، آتشی که از دلها سربر می زنند، البته لازم به ذکر است شناخت و معرفت ما درباره ی دوزخ و آنچه که مربوط به مسایل آن جهان می شود، بسیار نامحدود است و خصوصیات آن روشن نمی باشد. پی نوشت: 1-مدثر/29-26. 2-بقره/24. 3-همزه/7-4. منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
(جهنم) کانون قهر و غضب الهی است و مطابق ظاهر و صریح آیات قرآن مشتمل بر عذابهای جسمانی و روحانی می باشد. و برای شناخت ماهیت دوزخ بهترین کار این است از نامها و اوصافی که در آیات مختلف قرآن بر آن ذکر شده کمک گرفت تا بتوان پرده ای از روی اسرار این کانون قهر و غضب برداشت. قرآن کریم می فرماید: (ساصلیه سقر و ما ادریک ما سقر، لا تبقی و لا تذر لواحة للبشر)(1): بزودی او را وارد دوزخ می کنیم و تو می دانی دوزخ چیست؟ آتشی است که نه چیزی را باقی می گذارد، و نه چیزی را رها می سازد. پوست تن را به کلی دگرگون می کند. و می فرماید:(فاتقوا النّار الّتی و قودها النّاس و الحجارة اعدّت للکافرین)(2): از آتشی بترسید که هیزم آن بدنهای مردم گنه کار و سنگها است و برای کافران آماده شده است. و یا در جای دیگر می فرماید: (کلّا لینبذنّ فی الحطمه، و ما ادریک ما الحطمه، نار الله الموقده الّتی تطّلع علی الافئده)(3): چنین نیست که او می پندارد به زودی در حطمه پرتاب می شود و تو چه می دانی حطمه چیست؟ آتش برافروخته الهی است، آتشی که از دلها سربر می زنند، البته لازم به ذکر است شناخت و معرفت ما درباره ی دوزخ و آنچه که مربوط به مسایل آن جهان می شود، بسیار نامحدود است و خصوصیات آن روشن نمی باشد.
پی نوشت:
1-مدثر/29-26.
2-بقره/24.
3-همزه/7-4.
منبع: تصویر دوزخ و دوزخیان در قرآن کریم، فاطمه کریمی،انتشارات جامعه القرآن الکریم
- [سایر] حقیقت و ماهیت تقوا چیست؟
- [سایر] ماهیت «میزان» در قیامت چیست؟
- [سایر] در منطق، فرق بین مفهوم و ماهیّت چیست؟ و چرا می گویند مفاهیم را نمی توان با حدّ تعریف کرد، اما ماهیّت را می توان؟
- [سایر] آیا بین ماهیت و روش اقتصاد اسلامی، در جامعه ی اسلامی، با ماهیت و وش اقتصاد غیراسلامی در جامعه ی غیراسلامی تفاوت وجود دارد، یا در نتایج؟
- [سایر] ماهیت حساب ودیعه چیست؟
- [سایر] ماهیت جنیان چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] ماهیت سرقفلی چیست؟
- [آیت الله بهجت] ماهیّت مالکیّت دولت چیست؟
- [سایر] اصل ماهیت چیست؟ آیا ماهیت اصالت دارد یا نه ؟ این عبارت - که ماهیت میتواند هم موجود باشد و هم معدوم – را توضیح دهید. چطور یک چیز چطور میتواند هم موجود باشد و هم معدوم؟
- [سایر] ماهیت و حقیقت مرگ چیست؟ امری عدمی است یا مخلوق؟
- [آیت الله مظاهری] زنا دادن و زنا کردن از گناهان بزرگ در اسلام است و قرآن شریف میفرماید اگر بدون توبه از دنیا بروند، در حالی که سالها در جهنّم میباشند، لجام شده و خوار و ذلیل نیز هستند، و کیفر آنها در دنیا اگر نزد حاکم اسلامی اثبات شود، صد تازیانه در میان مردم است، و اگر زن زنا کار، شوهر داشته یا مرد زانی، زن داشته باشد و این عمل زشت را انجام دهد، علاوه بر اینکه حدّ او سنگسار است- که نظیر این کیفر در اسلام کمنظیر یا بینظیر است- اگر بدون توبه از دنیا برود، مطابق آنچه در روایات آمده، در جهنّم بوی بد عورتین او اهل جهنّم را آزرده میکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ربنا آتنا فی الدنْیا حسنةً و فی الاْخرة حسنةً و قنا عذاب النار: خداوندا در دنیا و درسرای دیگر به ما نیکی مرحمت فرما و ما را از عذاب دوزخ نگاه دار!
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کافر ذمّی زمینی را از مسلمان بخرد، باید خمس بدهد؛ البتّه در ماهیت حقوقی این خمس در کتب استدلالی بحث شده که آیا همانند دیگر موارد خمس بوده یا نوعی زکات و مربوط به عوائد و محصولات زمین است (نه خود زمین) یا مسأله به شکل دیگری است.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نودونه تازیانه هرقدر صلاح میداند، به او میزند، وروایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش بدهان او میزند وملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنّم برای او مهیّا خواهد بود ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله بروجردی] هرگاه پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود هر قدر صلاح میداند تازیانه به او میزند و روایت شده که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکة رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند توبهی او قبول میشود.
- [آیت الله خوئی] هر گاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند، به او میزند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکة آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبة او قبول میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد، حاکم شرع از سی تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح میداند به او میزند، و روایت شده است که خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند، و جهنم برای او مهیا خواهد بود، ولی اگر توبه کند، توبه او قبول میشود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] هر گاه کسی در حال احرام پسری را از روی شهوت ببوسد، صد تازیانه به او میزنند و اگر چنین گناهی را در غیر حال احرام مرتکب شود هر مقداری که حاکم شرع صلاح بداند، از سی تازیانه تا نود تازیانه، به او میزنند. درباره این گناه روایت شده که هر کس آن را مرتکب شود، خداوند عالم دهانهای از آتش به دهان او میزند و نیز روایت شده که ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت میکنند و جهنم برای او مهیّا است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پس از نماز در حالی که رو به قبله و با طهارت است, به ذکر، دعا، تلاوت و مانند آن که وارد شده, اشتغال داشته باشد. کار نیک, مانند تفکّر در عظمت خدا و گریه هراس از دوزخ یا شوق به بهشت یا اشتیاق به لقای الهی, از نمونههای خوبِ تعقیب نماز است. از بهترین ذکر تعقیبی، تسبیح حضرت زهرا(س) است و آن به این ترتیب است: سی و چهار بار (اللّه اکبر), سی و سه بار (الحمد للّه) و سی و سه بار (سبحان اللّه), هرچند تقدیم (سبحان اللّه) بر (الحمد للّه) صحیح است؛ لیکن اَولی تقدیم (الحمد للّه) بر (سبحان اللّه) است.