آیا بین ماهیت و روش اقتصاد اسلامی، در جامعه ی اسلامی، با ماهیت و وش اقتصاد غیراسلامی در جامعه ی غیراسلامی تفاوت وجود دارد، یا در نتایج؟
روش های مطالعه و تحقیق دو جامعه فرقی باهم ندارند؛ بلکه فروض رفتاری مردم و قانون ها و نتایجی که اقتصاددان از رفتار و پدیده های این دو جامعه استنتاج می کنند، در سه جهت با هم تفاوت و در یک جهت اشتراک دارند؛ فرق های آنها عبارت اند از: 1. در مبانی و اصول اندیشه ی مردم؛ 2. جامعه رفتار آنها را شکل می دهد؛ مانند اقتصاد اسلامی و اقتصاد لیبرال؛ 3. فروض رفتاری آنها از مبانی و اصول فکری آنها سرچشمه می گیرد؛ مثلا این که می گوییم انسان اقتصادی در هر شرایطی در پی حداکثر نفع شخصی خویش است، با فرض یک انسان مسلمان متعهد سازگار نیست؛ چراکه حداکثر کردن نفع، برای او در یک چارچوب ارزشی معنا دارد. پس فرق سوم در نتایج است؛ یعنی نتایج مبانی و رفتارهای دو جامعه تا حدودی متفاوت اند؛ مثلا قانون عرضه و تقاضا که به تولید جهت می دهد، به گونه ای که در اقتصاد سرمایه داری حاکم است و به رفتارها جهت می دهد، در اقتصاد اسلامی حاکم نیست؛ بلکه عرضه و تقاضا در اقتصاد اسلامی در یک چارچوب دیگری شکل می گیرد. اما وجه توافق دو اقتصاد، روش استنباط نظریه ی اقتصادی است که بین اقتصاد غربی و اقتصاد اسلامی واحد است. منبع: دین و اقتصاد، گفتگو با حجت الاسلام دکتر غلامرضا مصباحی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).
عنوان سوال:

آیا بین ماهیت و روش اقتصاد اسلامی، در جامعه ی اسلامی، با ماهیت و وش اقتصاد غیراسلامی در جامعه ی غیراسلامی تفاوت وجود دارد، یا در نتایج؟


پاسخ:

روش های مطالعه و تحقیق دو جامعه فرقی باهم ندارند؛ بلکه فروض رفتاری مردم و قانون ها و نتایجی که اقتصاددان از رفتار و پدیده های این دو جامعه استنتاج می کنند، در سه جهت با هم تفاوت و در یک جهت اشتراک دارند؛ فرق های آنها عبارت اند از:
1. در مبانی و اصول اندیشه ی مردم؛
2. جامعه رفتار آنها را شکل می دهد؛ مانند اقتصاد اسلامی و اقتصاد لیبرال؛
3. فروض رفتاری آنها از مبانی و اصول فکری آنها سرچشمه می گیرد؛ مثلا این که می گوییم انسان اقتصادی در هر شرایطی در پی حداکثر نفع شخصی خویش است، با فرض یک انسان مسلمان متعهد سازگار نیست؛ چراکه حداکثر کردن نفع، برای او در یک چارچوب ارزشی معنا دارد.
پس فرق سوم در نتایج است؛ یعنی نتایج مبانی و رفتارهای دو جامعه تا حدودی متفاوت اند؛ مثلا قانون عرضه و تقاضا که به تولید جهت می دهد، به گونه ای که در اقتصاد سرمایه داری حاکم است و به رفتارها جهت می دهد، در اقتصاد اسلامی حاکم نیست؛ بلکه عرضه و تقاضا در اقتصاد اسلامی در یک چارچوب دیگری شکل می گیرد.
اما وجه توافق دو اقتصاد، روش استنباط نظریه ی اقتصادی است که بین اقتصاد غربی و اقتصاد اسلامی واحد است.
منبع: دین و اقتصاد، گفتگو با حجت الاسلام دکتر غلامرضا مصباحی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین