ماهیت و حقیقت مرگ چیست؟ امری عدمی است یا مخلوق؟
غالباً تصور می شود مرگ امری عدمی و به معنای فنا است، ولی این برداشت هرگز با آن چه در قرآن مجید آمده و دلایل عقلی به آن رهنمون می شود موافق نیست. مرگ،از نظر قرآن امری وجودی است،یک انتقال و عبور از جهانی به جهان دیگر است و لذا در بسیاری از آیات قرآن، از(مرگ) تعبیر به (توفی) شده که به معنای بازگرفتن و دریافت روح به وسیله فرشتگان است. در بعضی آیات، مرگ، صریحاً مخلوق خدا شمرده شده است: (الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیَوة)(1)،کسی که مرگ و زندگی را خلق کرد. در روایات اسلامی تعبیرهای مختلفی درباره حقیقت مرگ آمده است: امام جواد(علیه السلام) می فرماید: هُوَ النَّومُ الَّذی یَأْتیکُمْ کُلَّ لَیْلَة اِلاّ اَنَّهُ طَویلٌ مُدَّتُهُ، لا یَنْتَبِهُ مِنه اِلاّ یَوْمَ القِیامَةِ(2)؛ مرگ همان خوابی است که هر شب به سراغ شما می آید، جز این که مدتش طولانی است و انسان از آن بیدار نمی شود تا روز قیامت! از این که در مباحث مربوط به برزخ آمده که حالت اشخاص در برزخ متفاوت است، می فهمیم که مرگ فنا و نابودی نیست.(3) پی نوشتها: 1.سوره ملک، آیه 2. 2. بحار الانوار، ج 6، ص 155. 3. ر.ک: تفسیر نمونه، ج 22، ص 261264. منبع:سایت انوار طاها
عنوان سوال:

ماهیت و حقیقت مرگ چیست؟ امری عدمی است یا مخلوق؟


پاسخ:

غالباً تصور می شود مرگ امری عدمی و به معنای فنا است، ولی این برداشت هرگز با آن چه در قرآن مجید آمده و دلایل عقلی به آن رهنمون می شود موافق نیست.
مرگ،از نظر قرآن امری وجودی است،یک انتقال و عبور از جهانی به جهان دیگر است و لذا در بسیاری از آیات قرآن، از(مرگ) تعبیر به (توفی) شده که به معنای بازگرفتن و دریافت روح به وسیله فرشتگان است. در بعضی آیات، مرگ، صریحاً مخلوق خدا شمرده شده است: (الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیَوة)(1)،کسی که مرگ و زندگی را خلق کرد.
در روایات اسلامی تعبیرهای مختلفی درباره حقیقت مرگ آمده است: امام جواد(علیه السلام) می فرماید: هُوَ النَّومُ الَّذی یَأْتیکُمْ کُلَّ لَیْلَة اِلاّ اَنَّهُ طَویلٌ مُدَّتُهُ، لا یَنْتَبِهُ مِنه اِلاّ یَوْمَ القِیامَةِ(2)؛ مرگ همان خوابی است که هر شب به سراغ شما می آید، جز این که مدتش طولانی است و انسان از آن بیدار نمی شود تا روز قیامت!
از این که در مباحث مربوط به برزخ آمده که حالت اشخاص در برزخ متفاوت است، می فهمیم که مرگ فنا و نابودی نیست.(3)

پی نوشتها:
1.سوره ملک، آیه 2.
2. بحار الانوار، ج 6، ص 155.
3. ر.ک: تفسیر نمونه، ج 22، ص 261264.
منبع:سایت انوار طاها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین