غالباً تصور می شود مرگ امری عدمی و به معنای فنا است، ولی این برداشت هرگز با آن چه در قرآن مجید آمده و دلایل عقلی به آن رهنمون می شود موافق نیست. مرگ،از نظر قرآن امری وجودی است،یک انتقال و عبور از جهانی به جهان دیگر است و لذا در بسیاری از آیات قرآن، از(مرگ) تعبیر به (توفی) شده که به معنای بازگرفتن و دریافت روح به وسیله فرشتگان است. در بعضی آیات، مرگ، صریحاً مخلوق خدا شمرده شده است: (الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیَوة)(1)،کسی که مرگ و زندگی را خلق کرد. در روایات اسلامی تعبیرهای مختلفی درباره حقیقت مرگ آمده است: امام جواد(علیه السلام) می فرماید: هُوَ النَّومُ الَّذی یَأْتیکُمْ کُلَّ لَیْلَة اِلاّ اَنَّهُ طَویلٌ مُدَّتُهُ، لا یَنْتَبِهُ مِنه اِلاّ یَوْمَ القِیامَةِ(2)؛ مرگ همان خوابی است که هر شب به سراغ شما می آید، جز این که مدتش طولانی است و انسان از آن بیدار نمی شود تا روز قیامت! از این که در مباحث مربوط به برزخ آمده که حالت اشخاص در برزخ متفاوت است، می فهمیم که مرگ فنا و نابودی نیست.(3) پی نوشتها: 1.سوره ملک، آیه 2. 2. بحار الانوار، ج 6، ص 155. 3. ر.ک: تفسیر نمونه، ج 22، ص 261264. منبع:سایت انوار طاها
غالباً تصور می شود مرگ امری عدمی و به معنای فنا است، ولی این برداشت هرگز با آن چه در قرآن مجید آمده و دلایل عقلی به آن رهنمون می شود موافق نیست.
مرگ،از نظر قرآن امری وجودی است،یک انتقال و عبور از جهانی به جهان دیگر است و لذا در بسیاری از آیات قرآن، از(مرگ) تعبیر به (توفی) شده که به معنای بازگرفتن و دریافت روح به وسیله فرشتگان است. در بعضی آیات، مرگ، صریحاً مخلوق خدا شمرده شده است: (الَّذِی خَلَقَ الْمَوْتَ وَ الْحَیَوة)(1)،کسی که مرگ و زندگی را خلق کرد.
در روایات اسلامی تعبیرهای مختلفی درباره حقیقت مرگ آمده است: امام جواد(علیه السلام) می فرماید: هُوَ النَّومُ الَّذی یَأْتیکُمْ کُلَّ لَیْلَة اِلاّ اَنَّهُ طَویلٌ مُدَّتُهُ، لا یَنْتَبِهُ مِنه اِلاّ یَوْمَ القِیامَةِ(2)؛ مرگ همان خوابی است که هر شب به سراغ شما می آید، جز این که مدتش طولانی است و انسان از آن بیدار نمی شود تا روز قیامت!
از این که در مباحث مربوط به برزخ آمده که حالت اشخاص در برزخ متفاوت است، می فهمیم که مرگ فنا و نابودی نیست.(3)
پی نوشتها:
1.سوره ملک، آیه 2.
2. بحار الانوار، ج 6، ص 155.
3. ر.ک: تفسیر نمونه، ج 22، ص 261264.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] چگونه میتوان با دلایل عقلی اثبات کرد که صداقت امری وجودی و دروغ امری عدمی است؟ و اینکه به طور کلی خیر، وجودی و شر عدمی است؟
- [سایر] آیا انسان به حقیقت و ماهیت روح خود پس از مرگ شناخت پیدا میکند؟
- [سایر] حقیقت و ماهیت تقوا چیست؟
- [سایر] حقیقت و ماهیت روح انسانی چیست؟ آیا مادی و جزء بدن است؟
- [سایر] ماهیت مرگ در مسیحیت را توضیح داده و تعبیر قرآن مجید درباره ی مرگ را بیان کنید.
- [سایر] حقیقت مرگ چیست؟
- [سایر] حقیقت مرگ چیست؟
- [سایر] تفاوت میان حقیقت و واقعیت چیست؟ آیا این دو امری ثابت یا نسبیاند؟
- [سایر] آیا اگر کسی از دنیا نا امید شده و طلب مرگ نماید، امری شایسته است؟
- [سایر] چه امری باعث میشود که مرگ از یاد شخص خارج نشود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط مستحب انسان در مرگ کسی یقه پاره نکند، به خصوص در مرگ غیر پدر و برادر.
- [آیت الله جوادی آملی] .در ماهیت (گنج) ذخیره نمودن و زیر زمین دفن شدن شرط نیست، بنابراین اگر گوهر یا عتیقه ای مثلاً در دل کوه یا داخل درخت یا درون دیوار و مانند آن پنهان شده باشد، حکم گنج را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حقیقت تقلید در احکام، استنادعملی به دستور مجتهد است، یعنی انجام اعمال خود را موکول به دستور مجتهد کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیز نجسی به صورت چیز پاکی در بیاید که عرف ان را تغییر در حقیقت ببیند پاک می شود مثل ان که چوب نجس بسوزد و خاکستر گردد یا سگ در نمکزار فرو رود و نمک شود ولی اگر حقیقت ان عوض نشود مثل ان که گندم نجس را ارد کنند یا نان بپزند پاک نمی شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اجیر باید عمل را به قصد اطاعت امری که میت به آن مأمور بوده به جا آورد ولی اگر عملی را انجام دهد و ثواب آن را برای او هدیه کند کافی نیست.
- [آیت الله سیستانی] مضاربه اذنیه ، با مرگ هر کدام از مالک و عامل باطل میشود ؛ زیرا با مرگ مالک اموال او به وارث منتقل میشود ، و باقی ماندن مال در دست عامل نیاز به مضاربه جدید دارد . و با مرگ عامل اذن از بین میرود ؛ زیرا اذن مالک به او اختصاص داشته باشد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] سزاوار است انسان در مرگ خویشاوندان، مخصوصاً در مرگ فرزند شکیبایی را از دست ندهد و هر وقت میت را یاد می کند (انا لله و انا الیْه راجعون) بگوید و برای میت قرآن بخواند و طلب آمرزش کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد، و به خود لطمه بزند، و پاره کردن یقه در مرگ غیر پدر و برادر نیز، جایز نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست انسان در مرگ کسی صورت وبدن را بخراشد وبخود لطمه بزند.
- [آیت الله علوی گرگانی] ابتدای عدّه وفات از موقعی است که زن از مرگ شوهر مطلع شود.