برخی معتقدند که بشر با پیشرفت علمی و تکنیک و تمدنی که در ظاهر پیدا کرده احتیاج به امدادهای غیبی ندارد. ولی جواب این است که : منشاء انحرافات بشر تنها نادانی نیست تا با پیشرفت علم و تکنیک ، انحرافات بر طرف شود ، بلکه عوامل دیگری نیز منشاء انحرافات بشر است که نه تنها در بشر امروزی باقی مانده بلکه بیشتر نیز شده است . این عوامل عبارتند از: غرایز و تمایلات مهار نشده ، شهوت و غضب ، افزون طلبی ، جاه طلبی ، لذت طلبی و بالاخره نفس پرستی و نفع پرستی که همه اینها در بشر امروز موجود است . علم در امروز به صورت بزرگ ترین دشمن بشر در آمده است . علم گر چه چراغ روشنایی است ولی استفاده از آن بستگی به موارد استعمال آن دارد علم ابزاری برای هدف است نه تشخیص دهنده ی هدف . ویل دورانت می گوید:((ما از نظر ماشین توانگر شده ایم و از نظر مقاصد فقیر)). (1) انسان عصر علم با انسان ماقبل این عصر در اینکه اسیر و بنده خشم و شهوت خویش است هیچ فرقی نکرده است . علم نتوانسته است آزادی از هوای نفس را به او بدهد. علم نتوانسته است ماهیت هیتلرها را تغییر دهد ، بلکه علم دست آنها را درازتر کرده و شمشیر را تبدیل به بمب اتم کرده است . راسل می گوید:((زمان حاضر زمانی است که در آن حس حیرت تواءم با ضعف و ناتوانی همه را فراگرفته است . می بینیم به طرف جنگی پیش می رویم که تقریبا هیچ کس خواهان آن نیست . جنگی که همه می دانیم قسمت اعظم نوع بشر را به دیار نیستی خواهد فرستاد ...)). (2) اگر انسان بر اساس علل مادی و ظاهری قضاوت کند پی می برد که این بدبینی ها بجاست ، فقط یک ایمان معنوی و ایمان به امدادهای غیبی لازم است که این بدبینی ها را زایل و تبدیل به خوش بینی کند و معتقد باشد که سعادت بشریت ، رفاه و کمال او ، زندگی انسانی و مقرون به عدل و آزادی و امن و خوشی بشر در آینده است و انتظار بشر را می کشد. آری شخص تربیت شده در مکتب الهی می گوید: ممکن نیست که جهان به دست چند نفر دیوانه ویران شود. او می گوید: درست است که جهان بر سر پیچ خطر قرار گرفته است ولی خداوند همان طور که در گذشته - البته در شعاع کمتری - این معجزه را نشان داده و بر سر پیچ خطر ، بشر را یاری کرده و از آستین غیب ، مصلح و منجی رسانده است ، در این شرایط نیز چنان خواهد کرد که عقل ها در حیرت فرو رود ... . شهید مطهری رحمة الله علیه می فرماید:((... این اندیشه ، بیش از هر چیز ، مشتمل بر عنصر خوش بینی نسبت به جریان کلی نظام طبیعت و سیر تکاملی تاریخ و اطمینان به آینده و طرد عنصر بدبینی نسبت به پایان کار بشریت است ...)). (3) پی نوشتها: 1- لذات فلسفه ، بخش دعوت . 2- امیدهای نو ، ص 2. 3- قیام و انقلاب مهدی علیه السلام ، ص 5 - 7. منبع :موعود شناسی وپاسخ به شبهات، نویسنده: علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
برخی معتقدند که بشر با پیشرفت علمی و تکنیک و تمدنی که در ظاهر پیدا کرده احتیاج به امدادهای غیبی ندارد.
ولی جواب این است که : منشاء انحرافات بشر تنها نادانی نیست تا با پیشرفت علم و تکنیک ، انحرافات بر طرف شود ، بلکه عوامل دیگری نیز منشاء انحرافات بشر است که نه تنها در بشر امروزی باقی مانده بلکه بیشتر نیز شده است . این عوامل عبارتند از: غرایز و تمایلات مهار نشده ، شهوت و غضب ، افزون طلبی ، جاه طلبی ، لذت طلبی و بالاخره نفس پرستی و نفع پرستی که همه اینها در بشر امروز موجود است . علم در امروز به صورت بزرگ ترین دشمن بشر در آمده است . علم گر چه چراغ روشنایی است ولی استفاده از آن بستگی به موارد استعمال آن دارد علم ابزاری برای هدف است نه تشخیص دهنده ی هدف .
ویل دورانت می گوید:((ما از نظر ماشین توانگر شده ایم و از نظر مقاصد فقیر)). (1) انسان عصر علم با انسان ماقبل این عصر در اینکه اسیر و بنده خشم و شهوت خویش است هیچ فرقی نکرده است . علم نتوانسته است آزادی از هوای نفس را به او بدهد. علم نتوانسته است ماهیت هیتلرها را تغییر دهد ، بلکه علم دست آنها را درازتر کرده و شمشیر را تبدیل به بمب اتم کرده است .
راسل می گوید:((زمان حاضر زمانی است که در آن حس حیرت تواءم با ضعف و ناتوانی همه را فراگرفته است . می بینیم به طرف جنگی پیش می رویم که تقریبا هیچ کس خواهان آن نیست . جنگی که همه می دانیم قسمت اعظم نوع بشر را به دیار نیستی خواهد فرستاد ...)). (2)
اگر انسان بر اساس علل مادی و ظاهری قضاوت کند پی می برد که این بدبینی ها بجاست ، فقط یک ایمان معنوی و ایمان به امدادهای غیبی لازم است که این بدبینی ها را زایل و تبدیل به خوش بینی کند و معتقد باشد که سعادت بشریت ، رفاه و کمال او ، زندگی انسانی و مقرون به عدل و آزادی و امن و خوشی بشر در آینده است و انتظار بشر را می کشد.
آری شخص تربیت شده در مکتب الهی می گوید: ممکن نیست که جهان به دست چند نفر دیوانه ویران شود. او می گوید: درست است که جهان بر سر پیچ خطر قرار گرفته است ولی خداوند همان طور که در گذشته - البته در شعاع کمتری - این معجزه را نشان داده و بر سر پیچ خطر ، بشر را یاری کرده و از آستین غیب ، مصلح و منجی رسانده است ، در این شرایط نیز چنان خواهد کرد که عقل ها در حیرت فرو رود ... .
شهید مطهری رحمة الله علیه می فرماید:((... این اندیشه ، بیش از هر چیز ، مشتمل بر عنصر خوش بینی نسبت به جریان کلی نظام طبیعت و سیر تکاملی تاریخ و اطمینان به آینده و طرد عنصر بدبینی نسبت به پایان کار بشریت است ...)). (3)
پی نوشتها:
1- لذات فلسفه ، بخش دعوت .
2- امیدهای نو ، ص 2.
3- قیام و انقلاب مهدی علیه السلام ، ص 5 - 7.
منبع :موعود شناسی وپاسخ به شبهات، نویسنده: علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] معنای غیبت چیست و آیا تمام پیروزیهای حضرت حجت علیه السلام با امداد غیبی است؟
- [سایر] با توجه به این همه پیشرفت علمی آیا باز بشر احتیاج به پیامبران و تعلیمات آنها دارد؟
- [سایر] سؤال من در مورد سپاه ابرهه است که توسط پرندگانی از جانب خدا نابود شد. با توجه به اینکه این اتفاق قبل از رسالت پیامبر اسلام بوده، و آن زمان خانهی کعبه در اختیار بتپرستان بود؛ چرا بتپرستان نابودی سپاه ابرهه توسط امداد غیبی را در هیچکدام از بحثهایشان دلیلی بر حقانیت خود نپنداشتهاند؟ آیا جز این است که در زمان حملهی سپاه ابرهه خانه کعبه مملو از بت بود و بتپرستان میتوانستند ادعا کنند که این بتها بودهاند که توسط امداد غیبی سپاه ابرهه را از بین بردهاند؟ همچنین میخواستم بدانم به چه دلیل، در زمان حملهی سپاه ابرهه، خداوند متعال از خانهی کعبه دفاع کردند، ولی در حملات دیگر به خانهی کعبه هیچ امداد غیبی برای نجات خانهی کعبه فرستاده نشد؟ آیا در زمان نابودی سپاه ابرهه توسط امداد غیبی، بزرگان بتپرستان از این عامل به عنوان وسیلهای برای دعوت مردم به بتپرستی استفاده کردهاند؟ آیا با توجه به جهل مردم آن زمان و نبود امکانات میتوان کسانی که به واسطهی نابودی سپاه ابرهه بتپرست شدهاند را مذمّت کرد؟
- [سایر] فلسفه وجودی موجودات غیبی چیست؟
- [سایر] آیا اعتقاد به قدرت غیبی اولیای الهی مایه شرک است ؟
- [سایر] آیا اعتقاد به قدرت غیبی اولیای الهی شرک است؟
- [سایر] آیات اعجاز قرآن در مورد اخبار غیبی چه می باشد؟
- [آیت الله جوادی آملی] احکام کلی / وجوب امداد آیا اهمال و مسامحه در امداد که منجر به نقص عضو یا موت مصدوم گردد ، موجب ضمان و دیه می باشد ؟
- [سایر] ایمان؛ سرمایه بشر است یا سربار بشر؟
- [سایر] آیا امام زمان (عج) در زمان ظهور از امدادهای غیبی جهت غلبه بر دشمنان استفاده میکند؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، در صورتی که این مسجد به هیچ وجه به تعمیر احتیاج نداشته باشد و احتمال احتیاج در آینده را هم ندهند، به طوری که نگهداری عایدات لغو و بیهوده باشد، میتوان در دیگر احتیاجات این مسجد صرف کرد و اگر مسجد هیچ گونه احتیاجی نداشته باشد و احتمال احتیاج هم ندهند میتوانند عایدات وقف را به مصرف مسجد دیگری که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد و احتمال هم نمی رود که تا مدتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، در صورتی که غیر از تعمیر احتیاج دیگری نداشته باشد و عایداتش در معرض تلف و نگهداری آن لغو و بیهوده باشد می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.
- [آیت الله سبحانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد و احتمال هم نمی رود که تا مدتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، در صورتی که غیر از تعمیر احتیاج دیگری نداشته باشد و عایداتش در معرض تلف و نگهداری آن لغو و بیهوده باشد می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.
- [آیت الله سبحانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد و احتمال هم نمی رود که تا مدتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، در صورتی که غیر از تعمیر احتیاج دیگری نداشته باشد و عایداتش در معرض تلف و نگهداری آن لغو و بیهوده باشد می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر نداشته باشد و احتمال هم نرود که تا مدّتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، در صورتی که غیر از تعمیر احتیاج دیگری نداشته باشد و عایدات آن در معرض تلف و نگهداری آن لغو و بیهوده باشد، میتوانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.
- [آیت الله مظاهری] اگر به اندازه احتیاج، نیرو وجود داشته باشد، رفتن به جبهه واجب نیست، بلکه مستحبّ مؤکّد است، ولی اگر به او احتیاج باشد واجب کفایی است، و اگر احتیاج به او منحصر باشد، واجب عینی است و همچنین است کمک مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد وانتظار هم نمیرود که تا مدّتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، نمیتوانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند بلکه باید ذخیره کنند مگر آن که احتمال تلف داده شود که در اینصورت جائز است به مصرف تعمیر مسجد دیگری برسانند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند ، چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد و احتمال هم نمی رود که تا مدّتی احتیاج به تعمیر پیدا کند . می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند، چنان چه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد، و انتظار هم نمی رود که تا مدتی احتیاج به تعمیر پیدا کند، می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیرات دارد برسانند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر ملکی را برای تعمیر مسجدی وقف نمایند؛ چنانچه آن مسجد احتیاج به تعمیر ندارد و انتظار هم نمی رود که تا مدتی احتیاج به تعمیر پیدا کند؛ می توانند عایدات آن ملک را به مصرف مسجدی که احتیاج به تعمیر دارد برسانند.