یک شناخت تاریخی داریم و یک شناخت واقعی که مهمتر از اولی است. عمده آن ‌است که ما حضرت را حقیقتاً بشناسیم و حضرت ما را ببیند نه ما حضرت را ببینیم‌. در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) (که مقامش بالاتر از همه ائمه است) ‌کم نبودند کسانی که وجود مبارک حضرت را میدیدند، اما خدای سبحان درباره آنها در ‌قرآن فرمود: ”وَتَراهُم یَنْظُروُنَ اِلَیْکَ وَهُمْ لا یُبْصِرُون“(1) آنها را میبینی که به تو نگاه ‌میکنند ولی تو را نمیبینند، اهل نظرند ولی اهل بصیرت نیستند. اگر ما سعی کنیم ‌وجود مبارک امام زمان(علیه السّلام) ما را ببینند، هنر است.‌ در قرآن کریم آمده است: خدا که به کُلّ شیءٍ بصیر است روز قیامت به یک عده ‌نگاه نمیکند، ”وَلا یُکَلّمُهُمُ اللّه ولا یَنْظُرُ اِلَیهِم یَومَ القِیامَةِ ولا یُزَکّیهِم“.(2) آنگاه تشریفی ‌را نسبت به عدهای اعمال نمیکند. اگر ما واقعاً در مسیر صحیح حرکت کنیم، حضرت ما ‌را میبیند، و دیدن و نظر تشریفی ایشان برای ما شرف است و گر نه دیدن فیزیکی ‌خیلی کار ساز نیست. همچنان که خیلیها پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، ‌امیرالمؤمنین(علیه السّلام) و حضرت زهرا(علیهاالسلام) را میدیدند، ولی بصیرت ‌نداشتند. دیدنهای تشریفی مهم است، نه نگاه صوری، البته گاهی همان نگاه صوری ‌هم پدید میآید و انسان وجود حضرت را از نزدیک زیارت میکند و فیضی میبرد و ‌مشکل او هم به برکت حضرت از طرف ذات اقدس اله حل میشود. اما مهم همان دیدن ‌از روی بصیرت است.‌ ‌ ‌ (1) سوره اعراف، آیه 198‌.‌ ‌(2) سوره آلعمران، آیه 77. ( آیةالله جوادی آملی )
چگونه میتوان امام زمان(ارواحنا له الفداء) را شناخت؟
یک شناخت تاریخی داریم و یک شناخت واقعی که مهمتر از اولی است. عمده آن است که ما حضرت را حقیقتاً بشناسیم و حضرت ما را ببیند نه ما حضرت را ببینیم.
در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) (که مقامش بالاتر از همه ائمه است) کم نبودند کسانی که وجود مبارک حضرت را میدیدند، اما خدای سبحان درباره آنها در قرآن فرمود: ”وَتَراهُم یَنْظُروُنَ اِلَیْکَ وَهُمْ لا یُبْصِرُون“(1) آنها را میبینی که به تو نگاه میکنند ولی تو را نمیبینند، اهل نظرند ولی اهل بصیرت نیستند. اگر ما سعی کنیم وجود مبارک امام زمان(علیه السّلام) ما را ببینند، هنر است.
در قرآن کریم آمده است: خدا که به کُلّ شیءٍ بصیر است روز قیامت به یک عده نگاه نمیکند، ”وَلا یُکَلّمُهُمُ اللّه ولا یَنْظُرُ اِلَیهِم یَومَ القِیامَةِ ولا یُزَکّیهِم“.(2) آنگاه تشریفی را نسبت به عدهای اعمال نمیکند. اگر ما واقعاً در مسیر صحیح حرکت کنیم، حضرت ما را میبیند، و دیدن و نظر تشریفی ایشان برای ما شرف است و گر نه دیدن فیزیکی خیلی کار ساز نیست. همچنان که خیلیها پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم)، امیرالمؤمنین(علیه السّلام) و حضرت زهرا(علیهاالسلام) را میدیدند، ولی بصیرت نداشتند. دیدنهای تشریفی مهم است، نه نگاه صوری، البته گاهی همان نگاه صوری هم پدید میآید و انسان وجود حضرت را از نزدیک زیارت میکند و فیضی میبرد و مشکل او هم به برکت حضرت از طرف ذات اقدس اله حل میشود. اما مهم همان دیدن از روی بصیرت است.
(1) سوره اعراف، آیه 198.
(2) سوره آلعمران، آیه 77.
( آیةالله جوادی آملی )
- [آیت الله سیستانی] آیا به جای آوردن حج یا عمره به نیابت از حضرت ولی عصر ارواحنا له الفدا جایز است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] حج به نیابت حضرت ولی عصر ارواحنا له الفدا چون در موسم حج تشریف دارند جایز است یا نه
- [سایر] با وجود غیبت امام زمان علیه السلام چگونه میتوان امام زمان خود را شناخت؟
- [سایر] چگونه میتوان نایب امام زمان علیه السلام را در زمان غیبت شناخت؟
- [سایر] کتابی جهت شناخت امام زمان (عج) معرفی نمایید.
- [امام خمینی] معمول است بعد از نمازها اول به حضرت اباعبدالله علیهالسلام بعد به حضرت رضا علیهالسلام و سپس به حضرت ولی عصر ارواحنا له الفداء سلام میکنند آیا به این کیفیت دستوری رسیده یا نه، و به نظر شریف شما رجحانی دارد اگر دستوری نرسیده باشد؟
- [سایر] نشانه های ظهور امام زمان (علیه السلام) کدامند و چگونه باید آنها را شناخت؟
- [سایر] اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟
- [سایر] اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟
- [سایر] چگونه میتوان امام زمان(عج) را شناخت؟دلیل قرآنی وجود حضرت حُجّت (عج) چیست؟ حیات حضرت ولی عصر(علیهالسلام) از نظر علمی چگونه توجیه میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در رکعت دوّم تمام نمازهای واجب و رکعت سوّم نماز مغرب و رکعت چهارم نماز ظهر و عصر و عشا باید انسان بعد از سجده دوّم بنشیند و در حال آرام بودن بدن تشهد بخواند یعنی بگوید: اَشْهَدُ اَنْ لااِلهَ اِلاّ اللهُ وَحْدَهُ لاشَریکَ لَهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ اَللّهُمَ صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد.
- [آیت الله جوادی آملی] .واجب است در رکعت دوم نمازها، نیز رکعت پایانی نماز مغرب و نماز ظهر و عصر و عشاء, بعد از سجده دوم, تشهّد بخواند؛ یعنی بگوید: (اَشهَدُ اَنْ لاَ اِلهَ اِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَریکَ لَهُ، وَ اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، اَللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ). نماز وتر که یک رکعت است, تشهّد دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.