اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟
اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟ شناخت، زمینه ساز اعتقاد و ایمان و در نتیجه عمل و تعهّد است. چه زیبا فرموده است امیر بیان حضرت علی(ع) که : (انّ قیمة کلّ امری‌ء و قدرهُ معرفتُه)؛ بحارالانوار، ج 2، ص 184. (ارزش و منزلت هر کسی (به اندازه‌) معرفت او است). در قرآن و احادیث، شناخت امام و اعتقاد به او، از اهمیتی ویژه برخوردار بوده و امری واجب برای هر شخص مؤمن و متدین دانسته شده است و شناخت امام، پیوندی ناگسستنی با معرفت خدا و پیامبر دارد و زمینه‌ساز بینش عمیق در دین و منش درست و پسندیده در زندگی است. (امام)، پیشوا، راهنما و راهبر انسان‌ها به سوی تکامل و تعالی و حجّت و خلیفه خدا بر روی زمین است. (امام)، انسان کامل، برگزیده خالق، معصوم و پاک‌سرشت و واسطه فیض الهی است و مقامی بس والا در میان آفریده‌های خداوند دارد. (امام) طریق وصول به (حقیقت) و مبیّن و مفسّر (شریعت) است و... همان گونه که اطاعت و تبعیت از امام و دوستی او، بایسته و واجب است، شناخت شخصیت و ویژگی‌های او نیز ضروری است. در روایات و نصوص معتبر دینی نیز، سفارش خاصی به شناخت (امام) شده است. در یکی از روایات مشهور شیعه و سنّی از پیامبر اکرم(ص) آمده است : (مَن مات ولم یعرف امام زمانِه، ماتَ میتة جاهلیّة)؛ الغدیر، ج 10، ص 360 ؛ میزان الحکمة، ج 1، ص 171، ح 840 ؛ بحارالانوار، ج 72، ص 135. ؛ (هر کسی بمیرد در حالی که امام زمان خود را نشناخته باشد، به مرگ جاهلی مرده است). امام صادق(ع) این جاهلیت را چنین معرفی می‌کند : (جاهلیة کفر و نفاق و ضلال)؛ کافی، ج 1، ص 377، ح 3.. با توجه به این روایات، اهمیت شناخت امام زمان(عج) را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد : یک. شرط اسلام واقعی‌ بر اساس روایات مختلف (از جمله حدیث (من مات و لم یعرف امام زمانه، مات میتة جاهلیة)؛)، معرفت امام عصر، شرط اسلام است و اگر کسی بدون شناخت امام از دنیا برود، گویا از اسلام واقعی و اصیل بی‌بهره بوده است. پس شناخت امام زمان، آن‌گاه می‌تواند انسان را از مرگ جاهلی دور کند که بتواند به دستورات او پاینده بوده و از ارشادات و هدایت‌های او بهره‌مند شود. دو. رسیدن به هدایت واقعی‌ شناخت امام عصر(ع)، چراغ هدایت و رمز دین‌داری است و نتیجه آن، دستیابی به صراط مستقیم، خداشناسی، حق‌شناسی و راه کمال و سعادت است. یکی از دعاهای مهم در عصر غیبت، این دعا است که می‌گوییم : (اللّهم عرّفنی نفسک فانّک ان لَم تُعَرّفنی نَفسَک لَم اَعرِف رَسولَکَ، اللّهُم عرِّفنی رَسولک فانّک اِن لم تُعرِّفنی رسولک لم اَعرف حجّتکَ ؛ اللّهُم عَرِّفنی حجّتِک فانّک اِن لم تُعرِّفنی حُجّتک ضللتُ عن دینی)؛ کمال الدین، ج‌2، ص 343. ؛ (خداوندا! خود را به من بشناسان که اگر خودت را به من نشناسانی، پیامبرت را نخواهم شناخت. خداوندا! رسولت را به من بشناسان که اگر رسول خود را، به من نشناسانی، حجّتت را نخواهم شناخت. خداوندا! حجّت خودت را به من بشناسان که اگر حجّتت را به من نشناسانی، از دین خود گمراه خواهم شد). سه. رسیدن به ثواب یاری او بر اساس بعضی از روایات، شناخت امام زمان(عج) و باور قلبی به او، باعث نزدیکی هر چه بیشتر انسان به او می‌شود. اگر با این معرفت از دنیا برود، از پاداش‌های بیشماری برخوردار خواهد شد که یکی از آنها درک ثواب یاری امام عصر(ع) در زمان ظهور است ؛ یعنی، چنین شخصی، همچون کسی است که در لشکر آن حضرت بوده و یا زیر پرچم او نشسته است کافی، ج 1، ص 37.. (مهدویت1، رحیم کارگر، کد: 7/500027)
عنوان سوال:

اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟


پاسخ:

اصلاً چرا باید امام زمان را بشناسیم و شناخت کافی از او داشته باشیم؟

شناخت، زمینه ساز اعتقاد و ایمان و در نتیجه عمل و تعهّد است. چه زیبا فرموده است امیر بیان حضرت علی(ع) که : (انّ قیمة کلّ امری‌ء و قدرهُ معرفتُه)؛ بحارالانوار، ج 2، ص 184. (ارزش و منزلت هر کسی (به اندازه‌) معرفت او است).
در قرآن و احادیث، شناخت امام و اعتقاد به او، از اهمیتی ویژه برخوردار بوده و امری واجب برای هر شخص مؤمن و متدین دانسته شده است و شناخت امام، پیوندی ناگسستنی با معرفت خدا و پیامبر دارد و زمینه‌ساز بینش عمیق در دین و منش درست و پسندیده در زندگی است. (امام)، پیشوا، راهنما و راهبر انسان‌ها به سوی تکامل و تعالی و حجّت و خلیفه خدا بر روی زمین است. (امام)، انسان کامل، برگزیده خالق، معصوم و پاک‌سرشت و واسطه فیض الهی است و مقامی بس والا در میان آفریده‌های خداوند دارد. (امام) طریق وصول به (حقیقت) و مبیّن و مفسّر (شریعت) است و... همان گونه که اطاعت و تبعیت از امام و دوستی او، بایسته و واجب است، شناخت شخصیت و ویژگی‌های او نیز ضروری است. در روایات و نصوص معتبر دینی نیز، سفارش خاصی به شناخت (امام) شده است.
در یکی از روایات مشهور شیعه و سنّی از پیامبر اکرم(ص) آمده است : (مَن مات ولم یعرف امام زمانِه، ماتَ میتة جاهلیّة)؛ الغدیر، ج 10، ص 360 ؛ میزان الحکمة، ج 1، ص 171، ح 840 ؛ بحارالانوار، ج 72، ص 135.
؛ (هر کسی بمیرد در حالی که امام زمان خود را نشناخته باشد، به مرگ جاهلی مرده است).
امام صادق(ع) این جاهلیت را چنین معرفی می‌کند : (جاهلیة کفر و نفاق و ضلال)؛ کافی، ج 1، ص 377، ح 3..
با توجه به این روایات، اهمیت شناخت امام زمان(عج) را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد :

یک. شرط اسلام واقعی‌
بر اساس روایات مختلف (از جمله حدیث (من مات و لم یعرف امام زمانه، مات میتة جاهلیة)؛)، معرفت امام عصر، شرط اسلام است و اگر کسی بدون شناخت امام از دنیا برود، گویا از اسلام واقعی و اصیل بی‌بهره بوده است. پس شناخت امام زمان، آن‌گاه می‌تواند انسان را از مرگ جاهلی دور کند که بتواند به دستورات او پاینده بوده و از ارشادات و هدایت‌های او بهره‌مند شود.
دو. رسیدن به هدایت واقعی‌
شناخت امام عصر(ع)، چراغ هدایت و رمز دین‌داری است و نتیجه آن، دستیابی به صراط مستقیم، خداشناسی، حق‌شناسی و راه کمال و سعادت است. یکی از دعاهای مهم در عصر غیبت، این دعا است که می‌گوییم : (اللّهم عرّفنی نفسک فانّک ان لَم تُعَرّفنی نَفسَک لَم اَعرِف رَسولَکَ، اللّهُم عرِّفنی رَسولک فانّک اِن لم تُعرِّفنی رسولک لم اَعرف حجّتکَ ؛ اللّهُم عَرِّفنی حجّتِک فانّک اِن لم تُعرِّفنی حُجّتک ضللتُ عن دینی)؛ کمال الدین، ج‌2، ص 343.
؛ (خداوندا! خود را به من بشناسان که اگر خودت را به من نشناسانی، پیامبرت را نخواهم شناخت. خداوندا! رسولت را به من بشناسان که اگر رسول خود را، به من نشناسانی، حجّتت را نخواهم شناخت. خداوندا! حجّت خودت را به من بشناسان که اگر حجّتت را به من نشناسانی، از دین خود گمراه خواهم شد).

سه. رسیدن به ثواب یاری او
بر اساس بعضی از روایات، شناخت امام زمان(عج) و باور قلبی به او، باعث نزدیکی هر چه بیشتر انسان به او می‌شود. اگر با این معرفت از دنیا برود، از پاداش‌های بیشماری برخوردار خواهد شد که یکی از آنها درک ثواب یاری امام عصر(ع) در زمان ظهور است ؛ یعنی، چنین شخصی، همچون کسی است که در لشکر آن حضرت بوده و یا زیر پرچم او نشسته است کافی، ج 1، ص 37.. (مهدویت1، رحیم کارگر، کد: 7/500027)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین