شرح پرسش: در حدیث آمده: "هر کس امام زمان خود را نشناسد و در آن حال بمیرد به مرگ جاهلیت مرده است"، شما یک کتاب به من معرفی کنید که این شناخت را به من بدهد؟ پاسخ: کتابهایی که در این زمینه مناسب است، عبارتند از: 1 کتاب "امام شناسی" مرحوم علامه سید محمّد حسین تهرانی است. خصوصیاتی که این کتاب دارد، این است که به شکل درسی گفته شده و به زبان ساده بیان گردیده است. و شبهاتی که در حین درس وارد شده است، نیز پاسخ داده اند. و بعد آن را تنظیم نموده و در چند جلد کوچک، تحت عنوان "امام شناسی" چاپ نموده است. خصوصیات دیگری که در آن وجود دارد، معرفی امام در ابعاد مختلف مطرح شده است. همانند: شناخت امام، ضرورت امام، اثبات امام، علم امام، جایگاه امام در عالم، مشکلات نبودن امام د رعالم، علّت غیبت امام دوازدهم، فواید امام غایب، عنایات امام غایب و ...، این کتاب از کتب معتبر و مشهوری است که در اکثر کتابفروشی ها و کتابخانه ها وجود داشته و مورد استفاده عموم می باشد. 2 کتاب دیگری که در این زمینه مناسب است، "امامت و مهدویت" آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی است. و این کتاب نیز از کتب مفید و معتبری است که در مرحله اول، به شکل مقاله تحت عنوان های مختلف در بعد شخصیتی امام، به خصوص امام زمان (عج)، برای جوانان نوشته شده و در چندین مجلّه و ماهنامه به چاپ رسیده است. و سپس آن را جمع آوری نموده و کتابی تحت عنوان "امامت و مهدویت" در دو جلد، در اختیار علاقهمندان قرار داده است، کتابی است بسیار مفید و جامع در شناخت امامت، به خصوص در ابعاد شناخت امامت امام زمان (عج)، این نیز از کتب مشهوری است که در بسیاری از کتاب فروشی ها قابل دریافت است. کتابهای دیگر جهت مطالعه بیشتر: 1. مهدی موعود، علامه مجلسی، ترجمه علی دوانی. 2. چشم انداز حکومت مهدی، نجم الدین طبسی. 3. دادگستر جهان، آیت الله محمّد محمّدی اشتهاردی. 4. رسالت جهانی حضرت مهدی، نسرین گل محمّدی.
شرح پرسش:
در حدیث آمده: "هر کس امام زمان خود را نشناسد و در آن حال بمیرد به مرگ جاهلیت مرده است"، شما یک کتاب به من معرفی کنید که این شناخت را به من بدهد؟
پاسخ:
کتابهایی که در این زمینه مناسب است، عبارتند از:
1 کتاب "امام شناسی" مرحوم علامه سید محمّد حسین تهرانی است. خصوصیاتی که این کتاب دارد، این است که به شکل درسی گفته شده و به زبان ساده بیان گردیده است. و شبهاتی که در حین درس وارد شده است، نیز پاسخ داده اند. و بعد آن را تنظیم نموده و در چند جلد کوچک، تحت عنوان "امام شناسی" چاپ نموده است.
خصوصیات دیگری که در آن وجود دارد، معرفی امام در ابعاد مختلف مطرح شده است. همانند: شناخت امام، ضرورت امام، اثبات امام، علم امام، جایگاه امام در عالم، مشکلات نبودن امام د رعالم، علّت غیبت امام دوازدهم، فواید امام غایب، عنایات امام غایب و ...، این کتاب از کتب معتبر و مشهوری است که در اکثر کتابفروشی ها و کتابخانه ها وجود داشته و مورد استفاده عموم می باشد.
2 کتاب دیگری که در این زمینه مناسب است، "امامت و مهدویت" آیت الله لطف الله صافی گلپایگانی است. و این کتاب نیز از کتب مفید و معتبری است که در مرحله اول، به شکل مقاله تحت عنوان های مختلف در بعد شخصیتی امام، به خصوص امام زمان (عج)، برای جوانان نوشته شده و در چندین مجلّه و ماهنامه به چاپ رسیده است. و سپس آن را جمع آوری نموده و کتابی تحت عنوان "امامت و مهدویت" در دو جلد، در اختیار علاقهمندان قرار داده است، کتابی است بسیار مفید و جامع در شناخت امامت، به خصوص در ابعاد شناخت امامت امام زمان (عج)، این نیز از کتب مشهوری است که در بسیاری از کتاب فروشی ها قابل دریافت است.
کتابهای دیگر جهت مطالعه بیشتر:
1. مهدی موعود، علامه مجلسی، ترجمه علی دوانی.
2. چشم انداز حکومت مهدی، نجم الدین طبسی.
3. دادگستر جهان، آیت الله محمّد محمّدی اشتهاردی.
4. رسالت جهانی حضرت مهدی، نسرین گل محمّدی.
- [سایر] کتابی معرفی نمایید که حاوی روایات ائمه (ع) در مورد امام مهدی (عج) باشد.
- [سایر] حضرت مهدی (عج) خود را با چه ویژگیهایی معرفی نمودهاند؟
- [سایر] منابع مفید در مورد امام مهدی ( عج ) معرفی کنید؟
- [سایر] چه کتابی حاوی احادیث پیامبر (ص) درباره حضرت مهدی (عج) است؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) کتابی تألیف نمی کند تا مردم و علما به آن رجوع کنند؟
- [سایر] چه کتابی دربردارنده آیات قرآن که در شأن امام مهدی (عج) نازل شده، میباشد؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) کتابی تألیف نمی کند تا مردم و علما به آن رجوع کنند؟
- [سایر] راه شناخت و اثبات وجود امام زمان (عج) در آخرالزمان چیست؟
- [سایر] امام رضا علیه السلام امام زمان عج را چگونه معرفی می کردند؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) علم اهلبیت (ع) را چند نوع معرفی نمودند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اشهد ان علیا ولی اللّه جزو اذان و اقامه نیست؛ ولی خوب است بعد از اشهد ان محمدا رسول اللّه به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه اللّه اکبر: یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. اشهد ان لا اله الا اللّه: یعنی شهادت می دهم که خدائی سزاوار پرستش نیست جز خدائی که یکتا و بی همتا است. اشهد ان محمدا رسول اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبداللّه (ص) پیغمبر و فرستاده خدا است. اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاه و السلام امیر مؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حی علی الصلاه: یعنی بشتاب برای نماز. حی علی الفلاح: یعنی بشتاب برای رستگاری. حی علی خیر العمل: یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قد قامت الصلاه: یعنی به تحقیق نماز بر پا شد. لا اله الا اللّه: یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است.