خداوند تبارک و تعالی غنی مطلق است و از خلقت عالم و انسان هیچ نفع و سودی به او نمی رسد . اما اگر مراد فائده برای جهان است , وجود انسان های کافر در عین آنکه کفرشان مستند به اختیار و سوءاستفاده از آن است , سبب معنا یافتن ایمان مومنان و ارزش کارهای آنان و امتحانات و ابتلائاتی است که کمال انسان ها بر آن متوقف است . و اما اگر مراد سود خود شخص است ; اولا نعمت حیات و خروج از کتم عدم خود بالاترین فواید برای انسان چه مومن چه کافر است . ثانیا علم و آگاهی , عواطف و احساسات , زندگی تشکیل خانواده و بسیاری از موارد دیگر نیز از فواید مترتب برزندگی و حیات انسان است . ثالثا , این خود انسان است که با انتخاب و سوءاستفاده از اختیار خود را به تباهی می کشد و علم خداوندی سبب نمی شود که اختیاراز او سلب گردد . کفر کافر علتهای فراوانی دارد و تقدیر و قضای الهی نیز به فعل اختیاری او تعلق گرفته است نه فعل جبری و اضطراری . منبع: تفسیر المیزان،علامه سید محمد حسین طباطبائی ج 8 ص 44
فائده خلق انسان های کافر چیست در حالیکه خداوند می داند که این انسان ها کفرخواهند ورزید و به جهنم خواهند رفت ؟
خداوند تبارک و تعالی غنی مطلق است و از خلقت عالم و انسان هیچ نفع و سودی به او نمی رسد .
اما اگر مراد فائده برای جهان است , وجود انسان های کافر در عین آنکه کفرشان مستند به اختیار و سوءاستفاده از آن است , سبب معنا یافتن ایمان مومنان و ارزش کارهای آنان و امتحانات و ابتلائاتی است که کمال انسان ها بر آن متوقف است .
و اما اگر مراد سود خود شخص است ; اولا نعمت حیات و خروج از کتم عدم خود بالاترین فواید برای انسان چه مومن چه کافر است .
ثانیا علم و آگاهی , عواطف و احساسات , زندگی تشکیل خانواده و بسیاری از موارد دیگر نیز از فواید مترتب برزندگی و حیات انسان است .
ثالثا , این خود انسان است که با انتخاب و سوءاستفاده از اختیار خود را به تباهی می کشد و علم خداوندی سبب نمی شود که اختیاراز او سلب گردد .
کفر کافر علتهای فراوانی دارد و تقدیر و قضای الهی نیز به فعل اختیاری او تعلق گرفته است نه فعل جبری و اضطراری .
منبع: تفسیر المیزان،علامه سید محمد حسین طباطبائی ج 8 ص 44
- [سایر] ما داریم که خدا می داند جایگاه انسان در بهشت یا دوزخ است . آیا این با اختیار انسان منافات ندارد ؟
- [سایر] خداوند خلق میکند انسان هم این کار را میکند! فرق بین این دو خلق چیست؟
- [سایر] خداوند انسان را با چه هدفی خلق کرد؟
- [سایر] آیا ممکن است خدا کافر اهل تحقیق را به بهشت ببرد و مومن مقلد را به جهنم بیاندازد؟
- [سایر] خداوند سرنوشت انسانها را قبل از خلقت میدانسته و میدانیم که خیلی از انسانها به جهنم میروند، اگر یکی از اینها در قیامت از خدا سؤال کند که چرا مرا خلق کردی؟ در حالی که میدانستی به جهنم میروم، جواب خداوند چه خواهد بود؟
- [سایر] اگر انسان برترین مخلوق خدا است، آیا میتوان گفت خدا دیگر بهتر از ما خلق نمیکند؟ اگر چنین باشد؛ یعنی خدا از خلق آفرینش کاملتر ناتوان است! این تناقض را چگونه میتوان حل نمود؟
- [سایر] منظور از اینکه خداوند سیر تکاملی انسان را در هفت روز یا مرحله خلق کرد چیست؟
- [سایر] به نام خدا، سلام. آیا روح هر انسان پیش از بدن جسمانی خلق شده یا برعکس؟
- [سایر] چرا خدا شیطان را از آتش خلق کرد و انسان را از خاک آفرید ؟
- [سایر] خداوند که می دانست ابلیس انسان ها را گمراه می کند , چرا او را خلق کرد ؟
- [آیت الله بروجردی] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فایده میکند مانند دلاّلی و حمّالی میتواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خرجهایی را که انسان برای به دستآوردن فایده میکند، مانند دلالی و حمالی -که عینش یا عوضش باقی نمیماند- جزء مخارج کسب است که اگر به خود آن خرجها خمس تعلق نگرفته، از فایده کسب میتوان جای آن گذاشت، و آن مقدار را جزء فایده محسوب نکرد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه کسی پسری را از روی شهوت ببوسد؛ حاکم شرع از سی تازیانه تا نود و نه تازیانه هر قدر صلاح می داند؛ به او می زند. و روایت شده است که خداوند عالم دهانه ای از آتش به دهان او می زند و ملائکه آسمان و زمین و ملائکه رحمت و غضب بر او لعنت می کنند و جهنم برای او مهیا خواهد بود. ولی اگر توبه کند توبه او قبول می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر صاحب آب قبلاً اجازه داده و انسان نمی داند از اجازه اش برگشته یا نه، وضوی او صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] خرجهایی را که انسان برای به دست آوردن فایده میکند مانند دلالی، اجاره مغازه، حقوق منشیها و مانند اینها، میتواند جزو مخارج کسب حساب نماید و خمس ندارد.
- [آیت الله سبحانی] خرج هائی را که انسان برای به دست آوردن فایده می کند، مانند دلالی و باربری می تواند جزء مخارج سالیانه حساب نماید.
- [آیت الله خوئی] خرجهایی را که انسان برای بهدست آوردن فایده میکند، مانند دلالی و حمالی میتواند از منفعت، کسر نماید و نسبت به آن مقدار خمس لازم نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمدا نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند، و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد یا یکی از آن دو، نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر دونفر حیوانی را شکار کنند، یکی مسلمان ودیگری کافر، یا یکی نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نبرد، آن حیوان بنابراحتیاط واجب حرام است.