در پاسخ به این سخن چند نکته گفتنی است : 1. خدای متعال خود به وضوح گفته که چه کسانی را به بهشت می برد و فهم آن، نظریه پردازی نمی خواهد: وَبَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ (1) به کسانی که ایمان آورده، و کارهای شایسته انجام داده اند مژده ده که باغهایی از بهشت برای آنهاست که نهرها از زیر (درختان) آن جاری است. بنابراین مشخص است که بهشت برای کسانی است که دو شرط ایمان و عمل صالح را داشته باشند. 2. اگر قصد یافتن ارزش علم و اندیشه از منظر دین است، نیازی به این فرض های غیر واقعی نیست تا کسی بخواهد در قالب چنین پرسشی اهل فکر بودن آتئست ها را القاء کند. و تاکید مکرر بر تعقل و تفکر و تدبر و ... در دین حق اسلام، مساله را روشن می کند. 3. حقایق با شعار و ژست گرفتن، ساخته نمی شود. کدام انسان عاقلی است که عقل و خرد او، بارها و بارها به حقانیت خدا نرسیده باشد؟ و این همه دلیل و نشانه او را به نتیجه نرسانده باشد؟ بله فراوانند کسانی که انگیزه هایشان، مانع تسلیم در برابر حق می شود، و مستمر تلاش می کنند خود را به ندیدن و ندانستن بزنند، و شاید آن قدر در این مسیر تلاش بکنند که خودشان هم فریب بخورند و توهم کنند که حقیقت چیز دیگری است! حال آنکه حق روشن تر از آن است که چشم باز و اندیشه بی تعصب از رسیدن، بدان باز ماند. 4. حتی آنان که راه صحیح را به تقلید دیگران می روند، بهترند از کسانی که تقلید نمی کنند اما در بیراهه می روند. کسی که خواص فلان میوه و فلان غذا را نمی داند و به ثمره فلان پرهیز علمی ندارد، و صرفا به خاطر تبعیت از یک پزشک آنها را انجام می دهد، سلامتی اش حاصل می شود ، در حالی که بررسی خواص فلان غذا، بدون خوردن آن، منفعتی به بدن نمی رساند. پی نوشت : 1. سوره بقره ، آیه 25.
در پاسخ به این سخن چند نکته گفتنی است :
1. خدای متعال خود به وضوح گفته که چه کسانی را به بهشت می برد و فهم آن، نظریه پردازی نمی خواهد: وَبَشِّرِ الَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ (1) به کسانی که ایمان آورده، و کارهای شایسته انجام داده اند مژده ده که باغهایی از بهشت برای آنهاست که نهرها از زیر (درختان) آن جاری است. بنابراین مشخص است که بهشت برای کسانی است که دو شرط ایمان و عمل صالح را داشته باشند.
2. اگر قصد یافتن ارزش علم و اندیشه از منظر دین است، نیازی به این فرض های غیر واقعی نیست تا کسی بخواهد در قالب چنین پرسشی اهل فکر بودن آتئست ها را القاء کند. و تاکید مکرر بر تعقل و تفکر و تدبر و ... در دین حق اسلام، مساله را روشن می کند.
3. حقایق با شعار و ژست گرفتن، ساخته نمی شود. کدام انسان عاقلی است که عقل و خرد او، بارها و بارها به حقانیت خدا نرسیده باشد؟ و این همه دلیل و نشانه او را به نتیجه نرسانده باشد؟ بله فراوانند کسانی که انگیزه هایشان، مانع تسلیم در برابر حق می شود، و مستمر تلاش می کنند خود را به ندیدن و ندانستن بزنند، و شاید آن قدر در این مسیر تلاش بکنند که خودشان هم فریب بخورند و توهم کنند که حقیقت چیز دیگری است! حال آنکه حق روشن تر از آن است که چشم باز و اندیشه بی تعصب از رسیدن، بدان باز ماند.
4. حتی آنان که راه صحیح را به تقلید دیگران می روند، بهترند از کسانی که تقلید نمی کنند اما در بیراهه می روند.
کسی که خواص فلان میوه و فلان غذا را نمی داند و به ثمره فلان پرهیز علمی ندارد، و صرفا به خاطر تبعیت از یک پزشک آنها را انجام می دهد، سلامتی اش حاصل می شود ، در حالی که بررسی خواص فلان غذا، بدون خوردن آن، منفعتی به بدن نمی رساند.
پی نوشت :
1. سوره بقره ، آیه 25.
- [سایر] فلسفه ی دخول مؤمن و کافر در دوزخ چیست؟
- [سایر] چرا خداوند جهنم، بهشت و فرشتگان را از دید انسانها مخفی نگه داشت؟
- [سایر] چرا خداوند بهشت و جهنم را به طور کامل معرفی نکرده است؟
- [سایر] امام رضا (ع ) فرمود: کافر خوش رو از مومن ترش رو نزد خدا محبوبتر است؛ منظور از ترجیح کافر بر مؤمن در کلام امام علیه السلام چیست؟
- [سایر] آیا ایمان افراد مسیحی هم مورد قبول خدا قرار میگیرد و آنها هم به بهشت میروند؟!
- [سایر] چرا خداوند در قرآن میفرماید: در قیامت جهنم را به شما (آشکار) میکنیم، ولی بهشت را میفرماید (نزدیک) میکنیم؟
- [سایر] ما داریم که خدا می داند جایگاه انسان در بهشت یا دوزخ است . آیا این با اختیار انسان منافات ندارد ؟
- [سایر] یک شیعی فاسق که گویا حب اهل بیت دارد و یک عالم دینی سنی با هم مقایسه شود آیا شما هم بر این اعتقاد هستید شیخ عالم سنی به جهنم می رود و و آن فاسق به بهشت می رود؟
- [سایر] شبهه: افرادی مثل شمر به جهنم میروند و افرادی به بهشت می روند ولی خداوند باز هم آنها را آفرید و این خود نشانه جبر است.
- [سایر] خداوند افرادی مثل شمر به جهنم میروند و افرادی به بهشت می روند ولی باز هم آنها را آفرید و این خود نشانه جبر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کافر یعنی کسی که خدا، یا پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) را قبول ندارد، یا برای خدا شریکی قرار می دهد بنابر احتیاط نجس است، هرچند به یکی از ادیان آسمانی، مانند آیین یهود و نصاری ایمان داشته باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمدا نام خدا را نبرد؛ آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [امام خمینی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند، و یکی از آنان مسلمان ودیگری کافر باشد یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد، یا یکی از آن دو نام خدا را ببرد و دیگری عمدا نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله خوئی] اگر دو نفر حیوانی را شکار کنند، و یکی از آنان مسلمان و دیگری کافر باشد یا یکی از آن دو، نام خدا را ببرد و دیگری عمداً نام خدا را نبرد، آن حیوان حلال نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که به خدا و پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) ایمان دارند، ولی وسوسه هایی برای آنها پیدا می شود و به مطالعه و تحقیق می پردازند پاکند و این وسوسه ها ضرری ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که صدقه مستحب را میگیرد، لازم نیست مسلمان یا مؤمن باشد، بلکه به کافرِ اهل کتاب فقیری که در بلاد مسلمانان با اجازه و رضایت آنها ساکن شده باشد نیز میتوان صدقه مستحب داد.
- [آیت الله اردبیلی] (بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ) یعنی: (آغاز میکنم به نام خداوندی که در دنیا بر مؤمن و کافر و در آخرت بر مؤمن رحم مینماید.) (قُلْ هُوَ اللّهُ أحَدٌ) یعنی: (بگو ای محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم که خداوند، یگانه است.) (اَللّهُ الصَّمَدُ) یعنی: (خدا از تمام موجودات بینیاز است و همه به او نیازمندند.) (لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ) یعنی: (فرزند ندارد و فرزند کسی نیست.) (وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوا أحَدٌ) یعنی: (و هیچ کس مثل او نیست.)