آسیب به دو معنی ممکن است بکار رود یکی به معنی ضرر دیدن و دیگری به معنی سقوط کردن و هبوط کردن معنوی و پائین آمدن درجات. هر ضرری که به روح انسان برسد موجب سقوط آن نمی¬شود، چه بسا ضررها و مشکلاتی که باعث تعالی و تکامل روح می¬شود. هر کدام از این معنی که مراد و مقصود شما باشد جواب این است که در این عالم هم به روح آسیب وارد می شود بلکه تمامی آسیب¬ها به نوعی متوجه روح است زیرا ضررهایی که به روح و نفس می¬رسد به دو قسم است: 1- ضررهایی که مستقیم به روح وارد می¬شود مثل اینکه به او توهین می¬کنند یا تهمت می¬زنند یا خبر ناگواری به او می¬دهند یا یکی از عزیزانش را در جلو روی او اذیت می¬کنند.دراین موارد ضرر به طور مستقیم و بدون واسطه به روح وارد می¬شود و سبب تألم و ناراحتی آن می¬گردد. 2- ضررهایی که غیر مستقیم به روح وارد می¬شود مثل اینکه جراحتی به شخصی وارد می شود و از طریق آزار جسم و نیز پی-آمد آن آسیب، روح او مورد اذیت قرار می¬گیرد. این ضررها گاهی باعث رشد و تکامل روح می¬شود و این در صورتی است که شخص در مقابل این مصائب و مشکلات صبر و استقامت نماید. قرآن مجید می¬فرماید :( وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْ‌ءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ اْلأَمْوالِ وَ اْلأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصّابِرینَ الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَةٌ قالُوا إِنّا لِلّهِ وَ إِنّا إِلَیْهِ راجِعُونَ.)1 قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی، و کاهش در مالها و جانها و میوه‌ها، آزمایش می‌کنیم؛ و بشارت ده به استقامت‌کنندگان! آنها که هر گاه مصیبتی به ایشان می‌رسد، می‌گویند: (ما از آن خدائیم؛ و به سوی او بازمی‌گردیم!) ولی گاهی همین ضررها متأسفانه باعث سقوط و هبوط روح می¬شوند و این در جایی است که شخص در برابر این مشکلات تحمل و مقاومت نکرده و از جاده اعتدال خارج شود؛ معصیت خدای متعال را بنماید و به خود و دیگران ظلم نماید.[2 پی نوشتها: 1. سوره بقره، آیه 155. 2. این جواب با مشورت استاد دکتر احمد بهشتی تهیه شده است. www.shamimm.ir
آسیب به دو معنی ممکن است بکار رود یکی به معنی ضرر دیدن و دیگری به معنی سقوط کردن و هبوط کردن معنوی و پائین آمدن درجات. هر ضرری که به روح انسان برسد موجب سقوط آن نمی¬شود، چه بسا ضررها و مشکلاتی که باعث تعالی و تکامل روح می¬شود.
هر کدام از این معنی که مراد و مقصود شما باشد جواب این است که در این عالم هم به روح آسیب وارد می شود بلکه تمامی آسیب¬ها به نوعی متوجه روح است زیرا ضررهایی که به روح و نفس می¬رسد به دو قسم است:
1- ضررهایی که مستقیم به روح وارد می¬شود مثل اینکه به او توهین می¬کنند یا تهمت می¬زنند یا خبر ناگواری به او می¬دهند یا یکی از عزیزانش را در جلو روی او اذیت می¬کنند.دراین موارد ضرر به طور مستقیم و بدون واسطه به روح وارد می¬شود و سبب تألم و ناراحتی آن می¬گردد.
2- ضررهایی که غیر مستقیم به روح وارد می¬شود مثل اینکه جراحتی به شخصی وارد می شود و از طریق آزار جسم و نیز پی-آمد آن آسیب، روح او مورد اذیت قرار می¬گیرد.
این ضررها گاهی باعث رشد و تکامل روح می¬شود و این در صورتی است که شخص در مقابل این مصائب و مشکلات صبر و استقامت نماید. قرآن مجید می¬فرماید :( وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ اْلأَمْوالِ وَ اْلأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصّابِرینَ الَّذینَ إِذا أَصابَتْهُمْ مُصیبَةٌ قالُوا إِنّا لِلّهِ وَ إِنّا إِلَیْهِ راجِعُونَ.)1
قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی، و کاهش در مالها و جانها و میوهها، آزمایش میکنیم؛ و بشارت ده به استقامتکنندگان! آنها که هر گاه مصیبتی به ایشان میرسد، میگویند: (ما از آن خدائیم؛ و به سوی او بازمیگردیم!)
ولی گاهی همین ضررها متأسفانه باعث سقوط و هبوط روح می¬شوند و این در جایی است که شخص در برابر این مشکلات تحمل و مقاومت نکرده و از جاده اعتدال خارج شود؛ معصیت خدای متعال را بنماید و به خود و دیگران ظلم نماید.[2
پی نوشتها:
1. سوره بقره، آیه 155.
2. این جواب با مشورت استاد دکتر احمد بهشتی تهیه شده است.
www.shamimm.ir
- [سایر] بعد از اثبات عالم برزخ و بقای روح، روح انسان چگونه در این عالم به حیات خود ادامه می دهد؟
- [سایر] آیا در عالم آخرت روح جدا از جسم است یا همرا جسم ودر هر دوحالت چگونه است ؟
- [سایر] عالم برزخ چه عالمی است؟ آیا جسم هم در عالم برزخ است یا فقط روح انسان در این عالم است؟
- [سایر] باسلام :آیا براساس سوره 172الاعراف روح انسان قبل از ایجاد نطفه در عالم هستی وعالم زر وجود دارد- باتشکر
- [سایر] مفهوم روح ما چیست؟ در حالی که قسم داده می شود در عالم ارواح (اشاره به بحث عالم ذر آیه 172 سوره اعراف دارد) زیرا هر کدام از ما، یا شیعه، مسلمان و یا در خانواده مسیحی متولد شده ایم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در رابطه با موضوع متافیزیک و جدا کردن آگاهانه روح از بدن، آیا این کار به منظور شناخت بیشتر عالم غیر مادی جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استفاده از بیت المال در صورتی که به آن آسیبی وارد نشود درست است یا خیر ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] عبور از چراغ قرمز در شب که به کسی آسیبی نمی رساند چه حکمی دارد؟
- [سایر] استفاده از شوینده های قوی مثل وایتکس اگر وارد چشم بشود چه آسیبی به چشم وارد می کند ؟
- [سایر] عالم معنا چیست؟ منظور از عالم معنا کجا است؟
- [آیت الله اردبیلی] برخی از اجزاء مردار انسان و حیوان (به غیر از سگ، خوک، و کافر غیر کتابی) که روح ندارند، یعنی اگر آسیبی به آنها برسد ایجاد ناراحتی نمیکند، مثل پشم، مو، کرک، و قسمتی از دندان، پاک میباشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود؛ چنانچه یقین یا اطمینان داشته که به حلق نمی رسد روزه اش صحیح است و همچنین اگر گمان می کرده که به حلق نمی رسد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر میت عمو و عمه و دائی و خاله نداشته باشد؛ مقداری که به عمو و عمه می رسد؛ به اولاد آنان و مقداری که به دائی و خاله می رسد؛ به اولاد آنان داده می شود.
- [آیت الله بهجت] اگر میت عمو و عمه و دایی و خاله نداشته باشد مقداری که به عمو و عمه می رسد، به اولاد آنان و مقداری که به دایی و خاله می رسد، به اولاد آنان داده می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر میت عمو و عمه و دایی و خاله نداشته باشد مقداری که به عمو و عمه می رسد به اولاد انان و مقداری که به دایی و خاله می رسد به اولاد انان داده می شود
- [آیت الله نوری همدانی] اگرمیّت عمو و عمّه و دائی و خاله نداشته باشد ، مقداری که به عمو و عمّه می رسد ، به اولاد آنان و مقداری که به دائی و خاله می رسد ، به اولاد آنان داده می شود .
- [آیت الله سبحانی] اگر میت عمو و عمه و دائی و خاله نداشته باشد، مقداری که به عمو و عمه می رسد، به اولاد آنان و مقداری که به دائی و خاله می رسد، به اولاد آنان داده می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث فقط یک نفر از طبقه اول باشد همه مال میت به او می رسد بنابر این اگر پدر یا مادر یا یک پسر یا یک دختر تنها وارث باشد تمام مال میت به او می رسد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فقط یک دایی یا خاله وارث باشند تمام مال میت به او می رسد.
- [آیت الله علوی گرگانی] بنابر احتیاط واجب زینت کردن مسجد به طلا حرام و همچنین بنابر احتیاط واجب، نباید صورت چیزهایی که مثل انسان وحیوان روح دارد، در مسجد نقش کنند ونقاشی چیزهائی که روح ندارد مثل گل وبوته مکروه است.