در این دنیا ما دارای جسم می باشیم در آنجا نیز جسم داریم اما جسم آنجا جسم برزخی است که که خواص ماده را ندارد اما شکل و هیئت و .. را از جسم دارا می‌باشد و برزخ بین ماده و مجردات می‌باشد در امالی شیخ طوسی از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمود:(فَإِذَا قَبَضَهُ اللَّهُ إِلَیهِ صَیرَ تِلْکَ الرُّوحَ إِلَی الْجَنَّةِ فِی صُورَةٍ کَصُورَتِهِ فَیأْکُلُونَ وَ یشْرَبُونَ فَإِذَا قَدِمَ عَلَیهِمُ الْقَادِمُ عَرَفَهُمْ بِتِلْکَ الصُّورَةِ الَّتِی کَانَتْ فِی الدُّنْی)[1] یعنی وقتی خداوند مؤمن را قبض روح می کند او را به سوی بهشت می برند البته در بدنی و صورتی نظیر صورتی که در دنیا داشت (نظیر آن چه در خواب می بینیم).در این دنیا ما لذت و درد می چشیم و در آن دنیا نیز لذت و درد را تجربه می کنیم که بسیاری از آیات قرآن در مورد لذت بهشتیان و عذاب دوزخیان استدر این دنیا ما در معرض امتحان الهی هستیم و دار عمل و کسب توشه است برای آخرت ولی آنجا دیگر امتحان و تکلیف نیست و دار حساب و کتاب است امام علی (ع) می فرمایند:(...فکونوا من بنی الآخرة و لا تکونوا من بنی الدنیا الیوم عمل و لا حساب و غدا حساب و لا عمل‌...[2] ..پس از فرزندان آخرت باشید و از فرزندان دنیا نباشید امروز روز عمل است و روز حساب نیست و فردا روز حساب است و روز عمل نیست. پی نوشتها: [1] بحارالأنوار ج : 6 ص : 230 [2] الأمالی‌للمفید ص : 208 www.shamimm.ir
در این دنیا ما دارای جسم می باشیم در آنجا نیز جسم داریم اما جسم آنجا جسم برزخی است که که خواص ماده را ندارد اما شکل و هیئت و .. را از جسم دارا میباشد و برزخ بین ماده و مجردات میباشد در امالی شیخ طوسی از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمود:(فَإِذَا قَبَضَهُ اللَّهُ إِلَیهِ صَیرَ تِلْکَ الرُّوحَ إِلَی الْجَنَّةِ فِی صُورَةٍ کَصُورَتِهِ فَیأْکُلُونَ وَ یشْرَبُونَ فَإِذَا قَدِمَ عَلَیهِمُ الْقَادِمُ عَرَفَهُمْ بِتِلْکَ الصُّورَةِ الَّتِی کَانَتْ فِی الدُّنْی)[1] یعنی وقتی خداوند مؤمن را قبض روح می کند او را به سوی بهشت می برند البته در بدنی و صورتی نظیر صورتی که در دنیا داشت (نظیر آن چه در خواب می بینیم).در این دنیا ما لذت و درد می چشیم و در آن دنیا نیز لذت و درد را تجربه می کنیم که بسیاری از آیات قرآن در مورد لذت بهشتیان و عذاب دوزخیان استدر این دنیا ما در معرض امتحان الهی هستیم و دار عمل و کسب توشه است برای آخرت ولی آنجا دیگر امتحان و تکلیف نیست و دار حساب و کتاب است امام علی (ع) می فرمایند:(...فکونوا من بنی الآخرة و لا تکونوا من بنی الدنیا الیوم عمل و لا حساب و غدا حساب و لا عمل...[2] ..پس از فرزندان آخرت باشید و از فرزندان دنیا نباشید امروز روز عمل است و روز حساب نیست و فردا روز حساب است و روز عمل نیست.
پی نوشتها:
[1] بحارالأنوار ج : 6 ص : 230
[2] الأمالیللمفید ص : 208
www.shamimm.ir
- [سایر] زندگی برزخی چه تفاوتی با زندگی دنیوی دارد - بدن برزخی چیست و چه تفاوتی با بدن دنیوی دارد
- [سایر] حیات برزخی گنهکاران چگونه خواهد بود؟
- [سایر] میزان اختیارات انسان در حیات برزخی چقدر است؟
- [سایر] اگر حیات برزخی برای همه ی انسانهاست چرا در آیات فوق فقط از حیات شهیدان سخن گفته است؟
- [سایر] آیا حیوانات علاوه بر حشر در قیامت، حیات برزخی هم دارند؟
- [سایر] مقصود از این که شهیدان زندهاند، چیست - مگر همهی انسانها حیات برزخی ندارند؟
- [سایر] نظرتان درباره حیات برزخی پیامبر گرامی اسلام و علم و اشراف آن حضرت به این دنیا چیست؟
- [سایر] اگر اعمال دنیوی ما مربوط به تصمیم مان در عالم ذر است، حیات دنیوی چه فایده ای دارد؟ آیا در عالم ذر با اختیار خود انتخاب کرده ایم.
- [سایر] اهل سنت با وهابیت چه اختلافاتی دارند؟
- [سایر] بدن برزخی چگونه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کفن میت بر خویشان او واجب نیست، اگر چه مخارج او درحال حیات بر آنان واجب باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر جزئی از اجزاء میته به ظاهر بدن انسان زنده وصل شود چنان چه حیات در آن حلول کند، جزء بدن او محسوب است، و قبل از حلول حیات چون مضطر است در حمل آن، در حال نماز احکام ضرورت بر آن جاری است.
- [آیت الله اردبیلی] کفن میّت بر خویشان او واجب نیست، اگرچه مخارج او در حال حیات بر آنان واجب باشد، بلکه از مال خودش برداشته میشود، ولی اگر مالی نداشته باشد، احتیاط واجب آن است که کسی که مخارج میت در حال حیات بر او واجب بوده، کفن او را بدهد وگرنه دادن کفن او بر مسلمین واجب کفایی است.
- [آیت الله اردبیلی] اقرار یا شهادتی که بر روی کاغذ نوشته شده یا بر روی نوار ضبط شده است و شباهت زیادی به صدا یا خط کسی دارد، در صورتی که احتمال جعلی بودن آن داده شود یا احتمال دهند در شرایط غیر عادی و با فشار و تهدید یا فریب انجام شده باشد، اعتباری ندارد.
- [آیت الله سیستانی] - در حال اعتکاف جدال بر سر مسائل دنیوی یا دینی در صورتی که به قصد غلبه برطرف مقابل و اظهار فضلیت و برتری باشد، حرام است اما اگر به قصد اظهار حق و روشن شدن حقیقت و برطرف کردن خطا و اشتباه طرف مقابل باشد نه تنها حرام نیست بلکه از بهترین عبادات است. بنابراین ملاک، قصد و نیت معتکف است.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیزی که از میّت جدا میشود، اگرچه مو وناخن ودندانش باشد، باید با او دفن شود ودفن ناخن ودندانی که در حال حیات از انسان جدا میشود مستحبّ است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیزی که از میت جدا می شود اگر چه مو و ناخن و دندانش باشد بنابر احتیاط باید با او دفن شود و دفن ناخن و دندانی که در حال حیات از انسان جدا می شود، مستحب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر یک یا چند فرزند میت زنده باشند نوه ها ارث نمی برند هر چند پدر آنها فوت شده باشد و آنها حق ندارند ادعای سهم الارث پدر خود را در فرض حیات بکنند. طبقه دوم نسبی
- [آیت الله مظاهری] اگر عضو میّت بعد از پیوند حیات پیدا کند از عضویّت میّت در میآید و نجس و میته نیست بلکه اگر عضو حیوان نجس العین نیز پیوند شود حکم چنین است.
- [آیت الله جوادی آملی] .چیزی از اجزای مردار که در زمان حیات حیوان، روح داشته است؛ مانند گوشت، پوست و ... به احتیاط واجب, نباید همراه نمازگزار باشد, هر چند لباس او شمرده نشود.