مقدمه اول: حضرت عیسی (علیه السلام) به نص و تصریح قرآن کریم از دنیا نرفته است و هنوز هم زنده است و خداوند او را به آسمانها برده است (زمانی که دشمنانش میخواستند او را بکشند کس دیگری را اشتباهاً به جای حضرت عیسی (علیه السلام) به دار آویختند). قرآن در این مورد میفرماید: (... وَ ما قَتَلُوهُ وَ ما صَلَبُوهُ وَ لکِنْ شُبِّهَ لَهُمْ وَ إِنَّ الَّذِینَ اخْتَلَفُوا فِیهِ لَفِی شَکٍّ مِنْهُ ما لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلاَّ اتِّباعَ الظَّنِّ وَ ما قَتَلُوهُ یَقِیناً * بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَیْهِ ... ؛ ... او را نکشتند و او را به صلیب نکشیدند، بلکه این بر آنان مشتبه شد (کسی شبیه حضرت عیسی کشته شد). و خداوند او را به سوی خود بالا برد... )(نساء158-157). مقدمه دوم: حضرت عیسی (علیه السلام) قبل از فوتش نزول میکند. چنان که در بعضی روایات آمده که حضرت عیسی (علیه السلام) در آخرالزمان از آسمان میآید و یهود و نصاری در آن روز به وی ایمان میآورند. (ترجه المیزان، ج5، ص220 ذیل آیه 159 سوره نساء). (و ایمان به حضرت عیسی (علیه السلام) مصداق پیدا نخواهد کرد مگر زمانی که ایمان به پیامبر خاتم بیاورند. چون حضرت عیسی (علیه السلام) بشارت به آمدن وجود مبارک پیامبر اسلام داده بود.). مقدمه سوم: این نزول از آسمان در زمان ظهور حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خواهد بود. حال به اصل سوال و جواب میپردازیم: از جله مسائلی که در روایات ما به آن پرداخته شده است مسئله نزول حضرت عیسی (علیه السلام) از آسمان هنگام ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و اقتدای حضرت عیسی (علیه السلام) در نماز به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. این روایات که متعدد است هم در کتب شیعه آمده است و هم در کتب اهل سنت. ما به چند روایت بسنده میکنیم. 1. در صحیح مسلم که از اصلیترین کتب حدیثی اهل سنت است آمده است که جابر بن عبدالله انصاری از پیامبر (صلی الله علیه و آله) نقل میکند که حضرت فرمودند: (دائماً طایفهای از امتم بر حق و ظاهرند تا روز قیامت. سپس فرمود: عیسی بن مریم از آسمان فرود آید. امیر آنها به حضرت عیسی میگوید پیش آی و برای ما امامت کن او در جواب میگوید: (خیر به راستی بعضی از شما بر بعضی دیگر امیر است به جهت اکرام خدا بر این امت).(صحیح مسلم، ج1،ص 137) 2. ابو سعید خدری از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل میکند که آن حضرت فرمودند: (منا الذی یصلی عیسی بن مریم خلفه؛ از ماست کسی که عیسی بن مریم به او اقتدا کرده و نماز میگزارد.)(مسند احمد، ج1، ص84) 3. امام باقر (علیه السلام) فرمودند: .... خداوند عزوجل به واسطه او دینش را ظاهر میکند. هر چند مشرکان به آن کراهت داشته باشند. روی زمین جای خرابی نیست مگر آن که آباد میشود. و روح الله عسی بن مریم فرود میآید و پشت سر او آقامه نماز خواهد کرد. (و ینزل روح الله عیسی بن مریم فیصلی خلفه).(بحار الانوار، ج52، ص191، حدیث 24) گفتنی است آنچه از روایات استفاده میشود اصل نزول حضرت عیسی (علیه السلام) و نماز خواندن ایشان پشت سر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. و در رابطه وقت نزول حضرت عیسی هنگام ظهور، سخنی به ما نرسیده است.
مقدمه اول:
حضرت عیسی (علیه السلام) به نص و تصریح قرآن کریم از دنیا نرفته است و هنوز هم زنده است و خداوند او را به آسمانها برده است (زمانی که دشمنانش میخواستند او را بکشند کس دیگری را اشتباهاً به جای حضرت عیسی (علیه السلام) به دار آویختند). قرآن در این مورد میفرماید: (... وَ ما قَتَلُوهُ وَ ما صَلَبُوهُ وَ لکِنْ شُبِّهَ لَهُمْ وَ إِنَّ الَّذِینَ اخْتَلَفُوا فِیهِ لَفِی شَکٍّ مِنْهُ ما لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِلاَّ اتِّباعَ الظَّنِّ وَ ما قَتَلُوهُ یَقِیناً * بَلْ رَفَعَهُ اللَّهُ إِلَیْهِ ... ؛ ... او را نکشتند و او را به صلیب نکشیدند، بلکه این بر آنان مشتبه شد (کسی شبیه حضرت عیسی کشته شد). و خداوند او را به سوی خود بالا برد... )(نساء158-157).
مقدمه دوم:
حضرت عیسی (علیه السلام) قبل از فوتش نزول میکند. چنان که در بعضی روایات آمده که حضرت عیسی (علیه السلام) در آخرالزمان از آسمان میآید و یهود و نصاری در آن روز به وی ایمان میآورند. (ترجه المیزان، ج5، ص220 ذیل آیه 159 سوره نساء). (و ایمان به حضرت عیسی (علیه السلام) مصداق پیدا نخواهد کرد مگر زمانی که ایمان به پیامبر خاتم بیاورند. چون حضرت عیسی (علیه السلام) بشارت به آمدن وجود مبارک پیامبر اسلام داده بود.).
مقدمه سوم:
این نزول از آسمان در زمان ظهور حضرت ولی عصر (عجل الله تعالی فرجه الشریف) خواهد بود.
حال به اصل سوال و جواب میپردازیم:
از جله مسائلی که در روایات ما به آن پرداخته شده است مسئله نزول حضرت عیسی (علیه السلام) از آسمان هنگام ظهور امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) و اقتدای حضرت عیسی (علیه السلام) در نماز به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. این روایات که متعدد است هم در کتب شیعه آمده است و هم در کتب اهل سنت. ما به چند روایت بسنده میکنیم.
1. در صحیح مسلم که از اصلیترین کتب حدیثی اهل سنت است آمده است که جابر بن عبدالله انصاری از پیامبر (صلی الله علیه و آله) نقل میکند که حضرت فرمودند: (دائماً طایفهای از امتم بر حق و ظاهرند تا روز قیامت. سپس فرمود: عیسی بن مریم از آسمان فرود آید. امیر آنها به حضرت عیسی میگوید پیش آی و برای ما امامت کن او در جواب میگوید: (خیر به راستی بعضی از شما بر بعضی دیگر امیر است به جهت اکرام خدا بر این امت).(صحیح مسلم، ج1،ص 137)
2. ابو سعید خدری از رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نقل میکند که آن حضرت فرمودند: (منا الذی یصلی عیسی بن مریم خلفه؛ از ماست کسی که عیسی بن مریم به او اقتدا کرده و نماز میگزارد.)(مسند احمد، ج1، ص84)
3. امام باقر (علیه السلام) فرمودند: .... خداوند عزوجل به واسطه او دینش را ظاهر میکند. هر چند مشرکان به آن کراهت داشته باشند. روی زمین جای خرابی نیست مگر آن که آباد میشود. و روح الله عسی بن مریم فرود میآید و پشت سر او آقامه نماز خواهد کرد. (و ینزل روح الله عیسی بن مریم فیصلی خلفه).(بحار الانوار، ج52، ص191، حدیث 24)
گفتنی است آنچه از روایات استفاده میشود اصل نزول حضرت عیسی (علیه السلام) و نماز خواندن ایشان پشت سر امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است. و در رابطه وقت نزول حضرت عیسی هنگام ظهور، سخنی به ما نرسیده است.
- [سایر] آیا امام زمان (عج) و حضرت عیسی (ع) در یک زمان ظهور میکنند؟
- [سایر] نقش حضرت عیسی (ع) پس از ظهور امام مهدی (عج) چیست؟
- [سایر] حضرت مهدی (عج) در کجا ظهور میکنند؟
- [سایر] آیا حضرت مسیح(ع) بعد از ظهور امام زمان(عج) پشت سر امام نماز میخواند؟
- [سایر] زمان ظهور حضرت ولی عصر(عج) کی میباشد؟
- [سایر] زمانی که حضرت مهدی (عج) ظهور میکنند چند سال حکومت میکنند؟
- [سایر] سلام دو سؤال دارم: آیا ما شیعیان اعتقاد داریم که امام زمان (عج) ظهور میکنند تا حکومت را برای حضرت عیسی علیه السلام مهیا کنند؟ یا اینکه خود امام زمان حکومت خواهند کرد؟ ممنون
- [سایر] چرا امام صادق (ع) فرمودند: در هنگام ظهور، معتقدان به امام زمان (عج) از حضرت روی برمیگردانند؟
- [سایر] آیا امام زمان و حضرت عیسی در یک زمان ظهور می کنند ؟
- [سایر] چطور حضرت مهدی (عج) مثل یک مرد 40 ساله ظهور میکنند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله سیستانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول اللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم مستحب است صلوات را هم بنویسند . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد میکنند صلوات بفرستند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز در حرم امامان (ع) مستحب بلکه بهتر از مسجد است و مروی است که نماز حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین (ع) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله بهجت] اگر شوهر بخواهد صیغه مبارات را بخواند، چنانچه مثلاً اسم زن فاطمه باشد، باید بگوید: (بارَأتُ زَوْجَتِی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق)، یعنی: (مبارات کردم زنم فاطمه را در مقابل مهر او، پس او رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، وکیل باید بگوید: (بارَأْتُ زَوْجَةَ مُوَکِّلی فاطِمَةَ عَلی مَهرِها فَهِی طالِق).