شرح پرسش: آیا اسامی 313 یار خاص امام زمان موجود است و آیا این اسامی که در بعضی سایتها و وبلاگها نوشتهاند درست است؟ پاسخ: آنچه که در برخی سایت ها به عنوان اعلام اسامی یاران امام زمان (ع) آمده است، صحت ندارد، زیرا مشخص نیست که 313 نفر یاران امام زمان چه کسانی هستند و الان موجود هستند یا نه؟ ما وقتی میتوانیم اسامی یاران حضرت را اعلام نمایم که مشخصات یاران امام زمان (ع) را بدانیم، و حال اینکه در روایات اسامی یاران امام زمان ذکر نشده است، آنچه که در روایات آمده است، برخی خصوصیات یاران امام زمان (ع) میباشد، اما اینکه این صفات بر چه کسانی تطبیق میکند معلوم نیست. افزون بر آن یاران امام زمان منحصر در 313 نفر نیست. روایات در اینباره اختلاف دارند. در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج) 313 ذکر شده است. (1) امام صادق (ع) فرمود: (گویا مینگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمده اند.) (2) در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام ده هزار بیان شده است. (3) در بعضی روایات آمده است، امام در میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد. (4) همچنین روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی از انسانها اشاره نمودهاند که از نقاط مختلف جهان به کمک امام میشتابند. (5) در جمع بین این روایات میتوان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود: 1) تعدادی از یاران، افراد خاص و اصحاب ویژه هستند که 313 نفرمیباشند. این تعداد انسانهای پارسا، قاطع، دین مدار و... فرمانبرترین افراد هستند. اینها در همهی زمینهها یاور امام و از همان آغاز ظهور همراه امام هستند. هستهی مرکزی حکومت را تشکیل میدهند، که از آنان به عنوان "نقبا"،"خواص"و"ذخرالله"یاد میشود، همچنانکه امام صادق (ع) از آنان به عنوان پرچمداران لشگر و کارگزاران امام زمان (ع) یاد نمود. (6) 2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل میدهند که در انقلاب و تشکیل حکومت نقش مهم دارند، گرچه این تعداد مانند 313 نفر تأثیر گذار نیستند. 3) دستهی سوم تودهی مردم هستند که هر کدام از آنان در حکومت امام تاثیر دارند، اگرچه نقش آنها مانند گروه اول و دوم نیستند. پینوشتها: 1. محمد باقر مجلسی، بحارالأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج52، ناشر: اسلامیه، ص342. 2. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ناشر: اسلامیه‌، ج2، ص672 -673. 3. محمد بن ابراهیم نعمانی، الغیبة، نشر صدوق‌، ص307. 4. سید بن طاووس، الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ناشر: شریف رضی‌ ص65. 5. مجله حوزه، شماره70-71، ص259. 6. همان، ص296؛ رک: مجتبی تونهای، موعود نامه قم، انتشارات مشهور، 138ش، ص135. منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
شرح پرسش:
آیا اسامی 313 یار خاص امام زمان موجود است و آیا این اسامی که در بعضی سایتها و وبلاگها نوشتهاند درست است؟
پاسخ:
آنچه که در برخی سایت ها به عنوان اعلام اسامی یاران امام زمان (ع) آمده است، صحت ندارد، زیرا مشخص نیست که 313 نفر یاران امام زمان چه کسانی هستند و الان موجود هستند یا نه؟ ما وقتی میتوانیم اسامی یاران حضرت را اعلام نمایم که مشخصات یاران امام زمان (ع) را بدانیم، و حال اینکه در روایات اسامی یاران امام زمان ذکر نشده است، آنچه که در روایات آمده است، برخی خصوصیات یاران امام زمان (ع) میباشد، اما اینکه این صفات بر چه کسانی تطبیق میکند معلوم نیست.
افزون بر آن یاران امام زمان منحصر در 313 نفر نیست. روایات در اینباره اختلاف دارند. در برخی روایات تعداد یاران امام زمان (عج) 313 ذکر شده است. (1) امام صادق (ع) فرمود: (گویا مینگرم قائم را بر منبر کوفه و 313 نفر یارانش، که پیرامونش گرد آمده اند.) (2) در برخی روایات دیگر تعداد یاران امام ده هزار بیان شده است. (3) در بعضی روایات آمده است، امام در میان دوازده تا پانزده هزار یاور قیام خواهد کرد. (4) همچنین روایات دیگر بدون ذکر تعداد یاران امام، به تعداد انبوهی از انسانها اشاره نمودهاند که از نقاط مختلف جهان به کمک امام میشتابند. (5)
در جمع بین این روایات میتوان یاران امام زمان (عج) را به سه گروه تقسیم نمود:
1) تعدادی از یاران، افراد خاص و اصحاب ویژه هستند که 313 نفرمیباشند. این تعداد انسانهای پارسا، قاطع، دین مدار و... فرمانبرترین افراد هستند. اینها در همهی زمینهها یاور امام و از همان آغاز ظهور همراه امام هستند. هستهی مرکزی حکومت را تشکیل میدهند، که از آنان به عنوان "نقبا"،"خواص"و"ذخرالله"یاد میشود، همچنانکه امام صادق (ع) از آنان به عنوان پرچمداران لشگر و کارگزاران امام زمان (ع) یاد نمود. (6)
2) تعداد دیگری از یاران امام را کسانی تشکیل میدهند که در انقلاب و تشکیل حکومت نقش مهم دارند، گرچه این تعداد مانند 313 نفر تأثیر گذار نیستند.
3) دستهی سوم تودهی مردم هستند که هر کدام از آنان در حکومت امام تاثیر دارند، اگرچه نقش آنها مانند گروه اول و دوم نیستند.
پینوشتها:
1. محمد باقر مجلسی، بحارالأنوار الجامعة لدرر أخبار الأئمة الأطهار، ج52، ناشر: اسلامیه، ص342.
2. شیخ صدوق، کمال الدین و تمام النعمة، ناشر: اسلامیه، ج2، ص672 -673.
3. محمد بن ابراهیم نعمانی، الغیبة، نشر صدوق، ص307.
4. سید بن طاووس، الملاحم و الفتن فی ظهور الغائب المنتظر (عج)، ناشر: شریف رضی ص65.
5. مجله حوزه، شماره70-71، ص259.
6. همان، ص296؛ رک: مجتبی تونهای، موعود نامه قم، انتشارات مشهور، 138ش، ص135.
منبع: مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
- [سایر] آیا یاران زن امام زمان (عج) از جمله 313 یار خاص ایشان هستند؟
- [سایر] آیا 313 نفر یار خاص امام زمان (عج) تکمیل نشده اند تا حضرت ظهور نمایند؟
- [سایر] آیا 313 یار خاص امام زمان (عج) قبل از ظهور با آن حضرت دیدار دارند؟
- [سایر] آیا 313 یار خاص امام زمان علیه السلام تا کنون تکمیل شده اند؟
- [سایر] آیا 313 نفر یار خاص امام زمان علیه السلام دولت تشکیل میدهند؟
- [سایر] آیا این که 50 نفر از 313 یار خاص امام زمان (عج) زن هستند، صحیح است؟
- [سایر] بر فرض مثال اگر 313 یار امام مهدی کامل شود و امام مهدی ظهور نکند، چه دلیلی دارد؟
- [سایر] آیا در میان این همه افراد مومن، 313 نفر یار خاص برای امام زمان (عج) وجود ندارد؟
- [سایر] 313 نفر یار خاص امام زمان بعد از ظهور چه میکنند و آیا الان هستند یا رجعت میکنند؟
- [آیت الله مظاهری] با سلام چه کار کنم که یکی از 313 یار امام مهدی باشم ؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اشهد ان علیا ولی اللّه جزو اذان و اقامه نیست؛ ولی خوب است بعد از اشهد ان محمدا رسول اللّه به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه اللّه اکبر: یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. اشهد ان لا اله الا اللّه: یعنی شهادت می دهم که خدائی سزاوار پرستش نیست جز خدائی که یکتا و بی همتا است. اشهد ان محمدا رسول اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبداللّه (ص) پیغمبر و فرستاده خدا است. اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی اللّه: یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاه و السلام امیر مؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حی علی الصلاه: یعنی بشتاب برای نماز. حی علی الفلاح: یعنی بشتاب برای رستگاری. حی علی خیر العمل: یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قد قامت الصلاه: یعنی به تحقیق نماز بر پا شد. لا اله الا اللّه: یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است.