تشبیه حضرت مهدی (عج) به خورشید پشت ابر، به حدیثی برمیگردد که از خود حضرت نقل شده و میفرمایند: (چگونگی استفاده از من در غیبت، مانند استفاده از خورشید است هنگامی که ابرها آن را میپوشانند).(1) علامه مجلسی در وجوه تشابه حضرت با خورشید پشت ابر چنین گفتهاند: 1. هرچند ابرها جلو خورشید را میگیرند، اما خورشید نور روشنیبخش خود را از جهانیان دریغ نمیکند و هم از پس ابر بر زمین میتابد. امام نیز هر چند در پس پرده غیبت قرار دارد، اما نور ولایت آن حضرت بر همه عالمیان پرتو میافکند، چه اینکه اگر نور آن امام نباشد، بنا بر روایات، زمین و اهل آن از بین میروند، زیرا او امان اهل زمین است. 2. هر کس با این همه آثار و معجزات و آیات و روایات، باز هم منکر وجود مبارکش شود، مانند کسی است که منکر وجود خورشید میگردد؛ هنگامی که در پشت ابرها از دیدگان، پنهان است، گرچه آثار وجودش به جهانیان میرسد. 3. همچنان که مردم انتظار بیرون آمدن خورشید از پشت ابرهای تیره را میکشند تا بیشتر از آن بهرهمند گردند، در زمان غیبت نیز شیعیان و محبان حضرت، همواره انتظار وجود مبارکش را دارند و هرگز ناامید نمیشوند.(2) پینوشتها: 1. بحارالانوار، ج52، ص92. 2. همان، ص93. منبع: پورتال جامع مهدویت
تشبیه حضرت مهدی (عج) به خورشید پشت ابر، به حدیثی برمیگردد که از خود حضرت نقل شده و میفرمایند:
(چگونگی استفاده از من در غیبت، مانند استفاده از خورشید است هنگامی که ابرها آن را میپوشانند).(1)
علامه مجلسی در وجوه تشابه حضرت با خورشید پشت ابر چنین گفتهاند:
1. هرچند ابرها جلو خورشید را میگیرند، اما خورشید نور روشنیبخش خود را از جهانیان دریغ نمیکند و هم از پس ابر بر زمین میتابد. امام نیز هر چند در پس پرده غیبت قرار دارد، اما نور ولایت آن حضرت بر همه عالمیان پرتو میافکند، چه اینکه اگر نور آن امام نباشد، بنا بر روایات، زمین و اهل آن از بین میروند، زیرا او امان اهل زمین است.
2. هر کس با این همه آثار و معجزات و آیات و روایات، باز هم منکر وجود مبارکش شود، مانند کسی است که منکر وجود خورشید میگردد؛ هنگامی که در پشت ابرها از دیدگان، پنهان است، گرچه آثار وجودش به جهانیان میرسد.
3. همچنان که مردم انتظار بیرون آمدن خورشید از پشت ابرهای تیره را میکشند تا بیشتر از آن بهرهمند گردند، در زمان غیبت نیز شیعیان و محبان حضرت، همواره انتظار وجود مبارکش را دارند و هرگز ناامید نمیشوند.(2)
پینوشتها:
1. بحارالانوار، ج52، ص92.
2. همان، ص93.
منبع: پورتال جامع مهدویت
- [سایر] چرا حضرت مهدی(عج) به خورشید پشت ابر تشبیه شده است؟
- [سایر] چرا در احادیث، امام زمان (عج) به خورشید پشت ابرها تشبیه شده است؟
- [سایر] چه تناسبی بین خورشید پشت ابر و غیبت امام زمان علیه السلام وجود دارد؟
- [سایر] منظور از تشبیه امام به کعبه چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با پنهان شدن قرص خورشید می توان افطار نمود و نماز مغرب را خواند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا با پنهان شدن قرص خورشید می توان افطار نمود و نماز مغرب را خواند؟
- [سایر] با توجه به روایت: هر کس بمیرد و امامش را نشناسد به مرگ جاهلیت مرده، امام غائب چگونه می تواند جامعه را سرپرستی کند؟
- [سایر] وجود امام غائب چه فایدهای دارد؟
- [سایر] آیا امام حاضر اسماعیلیه بیشتر از امام غایب اثنی عشریه به درد مسلمانان نمیخورد؟
- [سایر] چرا هدایت جامعه بر عهده امام غایب است؟
- [آیت الله نوری همدانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیهدالسلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است مستحب می باشد و می توانند آن را به جماعت یا فرادی بخوانند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید بجماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب می باشد. و می شود آنرا بجماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (ع) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام (ع) غائب است مستحب می باشد و می شود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله خوئی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام (علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام (علیه السلام) غایب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله سبحانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام(علیه السلام) غائب است; مستحب می باشد و می شود به جماعت و فرادی خواند.
- [آیت الله سیستانی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیه السلام واجب است و باید با جماعت خوانده شود، و در زمان ما که امام علیه السلام غائب است، مستحب میباشد. و میشود آن را با جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله اردبیلی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام علیهالسلام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام علیهالسلام غایب است، مستحب است و میتوان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله بروجردی] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امام واجب است و باید به جماعت خوانده شود و در زمان ما که امام غائب است مستحب میباشد و میشود آن را به جماعت یا فُرادی خواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] این نماز در زمان حضور امام(علیه السلام) واجب است و باید به جماعت خوانده شود، ولی در زمان ما که امام(علیه السلام) غایب است مستحب می باشد و می توان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در زمان غائب بودن امام (ع) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکاه فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.