در روایاتی بیان شده است که امام مانند کعبه است، و مردم باید به سراغ او بروند. نه اینکه امام به سراغ مردم برود. معنای این تشبیه با کمک از دو حدیث زیر بیان می شود: عرض کردم: ای آقای من آیا این امر (امامت) از آن شما نیست؟ (امام باقر ع) فرمود: چرا. عرض کردم: پس برای چه از حق خودتان صرف نظر کردید، در صورتی که خدای تعالی فرماید: (و پیکار کنید در راه خدا آن گونه که شایسته جهاد او است، او برگزید شما را، سوره حج، آیه 78) فرمود: پس چرا امیر المؤمنین از حق خود صرف نظر کرد؟ جابر گوید: (خود آن حضرت) فرمود: چون یاوری نیافت، آیا نشنیدهای که خدای تعالی در داستان لوط فرماید: ( (لوط) گفت: کاش مرا بر شما نیرویی بود یا پناه میبردم به پایگاهی سخت، سوره هود آیه 80) و به طور حکایت از حضرت نوح علیه السّلام فرماید: (خدا را خواند که منم مغلوب پس یاری فرما، سوره قمر، آیه 10) و در داستان موسی علیه السّلام فرماید: ( (موسی عرض کرد پروردگارا من مالک نیستم جز خودم و برادرم را پس جدایی افکن میان ماو گروه فاسقان، سوره مائده، آیه 25) پس در جایی که پیغمبر چنین باشد وصی او از پیغمبر عذرش بیشتر است، ای جابر مثل امام مثل کعبه است که نزدش میروند، و او نزد کسی نیاید.[1] عرض کردم: ای بانوی من (حضرت زهرا س) سؤالی دارم که در سینه من خلجان کرده و میخواهم از شما بپرسم؟ فرمود: بپرس، عرض کردم: آیا رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله پیش از مرگش به امامت علی علیه السّلام تصریح کرد؟ فرمود: بسیار عجیب است! آیا روز غدیر خم را فراموش کردهاید؟ عرض کردم: بلی (قصه غدیر خم) صحیح است، ولی به آنچه در پنهانی (رسول خدا صلّی اللَّه علیه و اله) به شما خبر داده مرا آگاه فرما. فرمود: خدا را گواه میگیرم که شنیدم میفرمود: علی بهترین کسی است که او را پس از خود در میان شما میگذارم؛ و او امام و خلیفه بعد از من میباشد، و پدر دو سبط من است، و نه تن از صلب حسین امامان نیکوکارند، که اگر پیرویشان کنید ایشان را راهنمایانی هدایت کننده وهدایت شده مییابید، و اگر مخالفتشان کنید اختلاف تا روز قیامت در میان شما باشد، عرض کردم: ای بانوی من پس برای چه از گرفتن حقش خودداری کرد؟ فرمود: ای ابا عمر رسول خدا صلّی اللَّه علیه و اله فرمود: مثل امام- (یا آنکه فرمود: مثل علی)- همانند کعبه است که به سوی او روند و او به جانب کسی نیاید.[2] پس مساله این است که امام زمانی می تواند وظیفه رهبری خویش را انجام دهد که امت، گوش به فرمان او باشند. و اگر امت گوش به فرمان امام نباشند، امامت ضامن نجات جامعه از گمراهی نیست. [1]. الإنصاف فی النص علی الأئمة ع با ترجمه رسولی محلاتی، ترجمه فارسی، ص182. [2]. الإنصاف فی النص علی الأئمة ع با ترجمه رسولی محلاتی، ترجمه فارسی، ص412.
در روایاتی بیان شده است که امام مانند کعبه است، و مردم باید به سراغ او بروند. نه اینکه امام به سراغ مردم برود. معنای این تشبیه با کمک از دو حدیث زیر بیان می شود:
عرض کردم: ای آقای من آیا این امر (امامت) از آن شما نیست؟ (امام باقر ع) فرمود: چرا. عرض کردم: پس برای چه از حق خودتان صرف نظر کردید، در صورتی که خدای تعالی فرماید: (و پیکار کنید در راه خدا آن گونه که شایسته جهاد او است، او برگزید شما را، سوره حج، آیه 78) فرمود: پس چرا امیر المؤمنین از حق خود صرف نظر کرد؟ جابر گوید: (خود آن حضرت) فرمود: چون یاوری نیافت، آیا نشنیدهای که خدای تعالی در داستان لوط فرماید: ( (لوط) گفت: کاش مرا بر شما نیرویی بود یا پناه میبردم به پایگاهی سخت، سوره هود آیه 80) و به طور حکایت از حضرت نوح علیه السّلام فرماید: (خدا را خواند که منم مغلوب پس یاری فرما، سوره قمر، آیه 10) و در داستان موسی علیه السّلام فرماید: ( (موسی عرض کرد پروردگارا من مالک نیستم جز خودم و برادرم را پس جدایی افکن میان ماو گروه فاسقان، سوره مائده، آیه 25) پس در جایی که پیغمبر چنین باشد وصی او از پیغمبر عذرش بیشتر است، ای جابر مثل امام مثل کعبه است که نزدش میروند، و او نزد کسی نیاید.[1]
عرض کردم: ای بانوی من (حضرت زهرا س) سؤالی دارم که در سینه من خلجان کرده و میخواهم از شما بپرسم؟ فرمود: بپرس، عرض کردم: آیا رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله پیش از مرگش به امامت علی علیه السّلام تصریح کرد؟ فرمود: بسیار عجیب است! آیا روز غدیر خم را فراموش کردهاید؟ عرض کردم: بلی (قصه غدیر خم) صحیح است، ولی به آنچه در پنهانی (رسول خدا صلّی اللَّه علیه و اله) به شما خبر داده مرا آگاه فرما.
فرمود: خدا را گواه میگیرم که شنیدم میفرمود: علی بهترین کسی است که او را پس از خود در میان شما میگذارم؛ و او امام و خلیفه بعد از من میباشد، و پدر دو سبط من است، و نه تن از صلب حسین امامان نیکوکارند، که اگر پیرویشان کنید ایشان را راهنمایانی هدایت کننده وهدایت شده مییابید، و اگر مخالفتشان کنید اختلاف تا روز قیامت در میان شما باشد، عرض کردم: ای بانوی من پس برای چه از گرفتن حقش خودداری کرد؟ فرمود: ای ابا عمر رسول خدا صلّی اللَّه علیه و اله فرمود: مثل امام- (یا آنکه فرمود: مثل علی)- همانند کعبه است که به سوی او روند و او به جانب کسی نیاید.[2]
پس مساله این است که امام زمانی می تواند وظیفه رهبری خویش را انجام دهد که امت، گوش به فرمان او باشند. و اگر امت گوش به فرمان امام نباشند، امامت ضامن نجات جامعه از گمراهی نیست.
[1]. الإنصاف فی النص علی الأئمة ع با ترجمه رسولی محلاتی، ترجمه فارسی، ص182.
[2]. الإنصاف فی النص علی الأئمة ع با ترجمه رسولی محلاتی، ترجمه فارسی، ص412.
- [سایر] معنای این جمله چیست: (انسان کامل، مظهر تشبیه و تنزیه و جامع همه اسمای حُسنای الهی است)؟ و منظور از تشبیه و تنزیه چیست؟
- [سایر] منظور از اندیشه تجسیم و تشبیه در اهل سنت چیست؟
- [سایر] چرا در روایات، امام غایب به خورشید پنهان در پس ابر تشبیه شده است؟
- [سایر] منظور از شناخت امام چیست؟
- [سایر] محتکر به چه کسی تشبیه شده است؟
- [سایر] ویژگی های امام از منظر حضرت امام رضا (ع) و منظور از سایه نداشتن امام چیست؟
- [آیت الله بهجت] شرایط امام جماعت چیست و منظور از عدالت امام جماعت چیست؟
- [آیت الله بهجت] منظور از امام راتب چیست؟ آیا با وجود امام راتب، اقامه ی فرد دیگری صحیح است؟
- [سایر] این فرمایش حضرت فاطمه (س) که می فرمایند: «امام مانند کعبه است و ...» به چه معناست؟
- [سایر] چرا امام پذیرش قطعنامه 598 را نوشیدن جام زهر تشبیه کردند؟ مگر چه مسائل پشت پرده ای بین دولت و حاکمیت و ارتش و سپاه بود؟ چرا می گویند جنگ بایستی زودتر و در سال 61 به پایان می رسید؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز مستحب در درون کعبه و بر بام آن منعی ندارد . اقامه نماز واجب یا مستحب بر بام کعبه باید به گونه ای باشد که در تمام حالت نماز، مقداری از فضای بام کعبه روبه روی نمازگزار باشد.
- [آیت الله بهجت] کسی که پشت ستون ایستاده، اگر از طرف راست یا چپ به واسطه مأموم دیگر به امام متصل نباشد، نمی تواند اقتدا کند، ولی اگر از دو طرف یا یک طرف متصل باشد و مأموم کسی را که امام را می بیند مشاهده کند، جماعتش صحیح است، و منظور از دیدن امام این است که اگر مأمومین نباشند بتواند امام را ببیند ولی غیر از مأمومین هر چه حائل شود موجب فرادی شدن نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که نماز واجب را در خانه کعبه نخوانند، ولی نماز مستحب اشکال ندارد، بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه در مقابل هر زاویه ای دو رکعت نماز بخوانند، ولی نماز بر پشت بام کعبه خواه واجب یا مستحب اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن نماز مستحب در خانه کعبه و بر بام آن اشکال ندارد بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند. شرط سوّم: در جائی نماز بخواند که بتواند واجبات نماز را انجام دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] احتیاط واجب آن است که بر بام خانه کعبه در حال اختیار نماز واجب نخوانند؛ ولی در حال ناچاری اشکال ندارد. و ظاهر این است که نماز در خانه کعبه در حال اختیار نیز جایز است.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط لازم آن است در خانه کعبه و بر بام آن نماز واجب نخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] در خانة کعبه و بر بام آن نماز واجب خواندن مکروه است ، ولی در حال ناچاری مانع ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] خواندن نماز واجب در خانه کعبه و بر بام آن بنابر احتیاط جایز نیست، ولی در حال ناچاری مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] احتیاط واجب آن است که در خانه کعبه وبر بام آن نماز واجب نخوانند، ولی در حال ناچاری اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز واجب در درون کعبه و بر بام آن , مکروه است و در حال ناچاری منعی ندارد.