گوشه نشینی و رهبانیت از بدعتهای زشت مسیحیان تحریفگر می باشد و دین مقدس اسلام که عهده دارد تکامل و سعادت انسان است به شدت آن را محکوم کرده است و رسول گرامی اسلام در حدیث معروف خود فرمود: لا رهبانیهْْ فی الاسلام، در اسلام رهبانیت وجود ندارد([6]). صراط مستقیم راهی است که اولیایگرامی اسلام به ما نشان دادهاند اگر از آن راه رفتیم خوشبخت میشویم والا در دام شیطان و وسوسههای او گرفتارخواهیم شد. امام باقر(ع)ع) فرمود: از ما نیست کسی که دنیا را به خاطر آخرت و یا آخرت را برای دنیا ترک کند.([7])ابن ابی یعقور خدمت حضرت صادق(ع) عرض کرد: ما دنیار را دوست داریم حضرت فرمود: مثلاً چه میکنید؟عرش کرد: ازدواج میکنیم، مکه میرویم، به خانواده انفاق میکنیم، با برادران ایمانی دیدار میکنیم، و نصدقمی دهیم، حضرت فرمود: اینها دنیا نیستند، بلکه آخرت هستند.([8]) ما باید ببینیم امامان ما که چراغ راه هدایت وکشتی نجات بشریتند رفتار و کردار و گفتارشان چگونه بوده است. روشن است هیچ یک از امامان ما حتی دردوران خفقان و ظلم و ستم گوشه نشینی اختیار نکردهاند و چنین توصیهای هم نفرموده اند. بلکه بر عکس تأکید فراوان در خصوص رفتن به مسجد و صله رحم و احسان به برادارن دینی و رفت و آمد با آنان نموده اند. عثمان بن مظعون فرزندش از دنیا رفته بود، بسیار غمگین شد تا آنجا که خانهاش را مسجد قرار داد و مشغولعبادت شد و هر کارجز عبادت را شرک کرد این خبر به رسول خدا(ص) رسید او را احضار کرد فرمود: یا عثمان!خدای متعال رهبانیت را برای امت من مقرر نداشته است. رهبانیت امت من جهاد در راه خدا است ای عثمان کسی نماز صبح را با جماعت بخواند و تا طلوع خورشید مشغول ذکر باشد در (بهشت) فردوس دارای هفتاددرجه میشود که بین هر درجه هفتاد سال راه است و هر کس ظهر را با جماعت بخواند پنجاه درجه در بهشتعدن دارا میشود و....([9]) حضرت در حدیث دیگر فرمود: با فضیلتترین اعمال پس از نماز شادکردن قلب مؤمن است.([10]) بنابراین،شرع انور و اولیای اطهر گوشه نشینی را به هیچ وجه توصیه نمیکند و راه تشرف به محضر دادگستر جهان گوشه نشینی نیست، بلکه طهارت ظاهر و باطن در عین حضور در اجتماع و خدمت به مردم می باشد. منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
اگر بخاطر دیدار با امام زمان(ع) بخواهیم گوشه نشینی اختیار کنیم آیا رفتن به مسجد و رفت و آمد؛دوستان لازم است؟
گوشه نشینی و رهبانیت از بدعتهای زشت مسیحیان تحریفگر می باشد و دین مقدس اسلام که عهده دارد تکامل و سعادت انسان است به شدت آن را محکوم کرده است و رسول گرامی اسلام در حدیث معروف خود فرمود: لا رهبانیهْْ فی الاسلام، در اسلام رهبانیت وجود ندارد([6]). صراط مستقیم راهی است که اولیایگرامی اسلام به ما نشان دادهاند اگر از آن راه رفتیم خوشبخت میشویم والا در دام شیطان و وسوسههای او گرفتارخواهیم شد. امام باقر(ع)ع) فرمود: از ما نیست کسی که دنیا را به خاطر آخرت و یا آخرت را برای دنیا ترک کند.([7])ابن ابی یعقور خدمت حضرت صادق(ع) عرض کرد: ما دنیار را دوست داریم حضرت فرمود: مثلاً چه میکنید؟عرش کرد: ازدواج میکنیم، مکه میرویم، به خانواده انفاق میکنیم، با برادران ایمانی دیدار میکنیم، و نصدقمی دهیم، حضرت فرمود: اینها دنیا نیستند، بلکه آخرت هستند.([8]) ما باید ببینیم امامان ما که چراغ راه هدایت وکشتی نجات بشریتند رفتار و کردار و گفتارشان چگونه بوده است. روشن است هیچ یک از امامان ما حتی دردوران خفقان و ظلم و ستم گوشه نشینی اختیار نکردهاند و چنین توصیهای هم نفرموده اند. بلکه بر عکس تأکید فراوان در خصوص رفتن به مسجد و صله رحم و احسان به برادارن دینی و رفت و آمد با آنان نموده اند.
عثمان بن مظعون فرزندش از دنیا رفته بود، بسیار غمگین شد تا آنجا که خانهاش را مسجد قرار داد و مشغولعبادت شد و هر کارجز عبادت را شرک کرد این خبر به رسول خدا(ص) رسید او را احضار کرد فرمود: یا عثمان!خدای متعال رهبانیت را برای امت من مقرر نداشته است. رهبانیت امت من جهاد در راه خدا است ای عثمان کسی نماز صبح را با جماعت بخواند و تا طلوع خورشید مشغول ذکر باشد در (بهشت) فردوس دارای هفتاددرجه میشود که بین هر درجه هفتاد سال راه است و هر کس ظهر را با جماعت بخواند پنجاه درجه در بهشتعدن دارا میشود و....([9])
حضرت در حدیث دیگر فرمود: با فضیلتترین اعمال پس از نماز شادکردن قلب مؤمن است.([10]) بنابراین،شرع انور و اولیای اطهر گوشه نشینی را به هیچ وجه توصیه نمیکند و راه تشرف به محضر دادگستر جهان گوشه نشینی نیست، بلکه طهارت ظاهر و باطن در عین حضور در اجتماع و خدمت به مردم می باشد.
منبع: موسسه تحقیقاتی حضرت ولی عصر علیه السلام
- [سایر] آیا چله گرفتن در مسجد مقدس جمکران برای دیدار امام زمان (عج) کار درستی است؟
- [سایر] چه کنیم که شایستة دیدار امام زمان(ع) شویم؟
- [سایر] آیا امام زمان (ع) مردم را بخاطر گناهانی که قبل از ظهور انجام دادهاند مجازات میکنند؟
- [سایر] آیا امام مهدی(ع) در مسجد سهله سکونت دارند؟
- [سایر] آیا دیدار حضرت مهدی(علیه السلام) امکان دارد ؟
- [سایر] آیا دیدار حضرت حضرت مهدی(علیه السلام) فایده ای دارد ؟
- [سایر] مقدس اردبیلی (ره) در سفر به کربلا چگونه توفیق دیدار امام زمان (ع) را به دست آورد؟
- [سایر] پرسش: آیا ایران کشور امام زمان است و لشکر امام زمان (ع) از ایران حرکت می کند ؟
- [سایر] عده ای قائل به دیدار امام زمان(ع) هستند، و بعضی امکان دیدار را رد می کنند. این دو گروه چه توجیهی بر حرف خود دارند؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب عازم عمره هستم. آیا میتوانم از مسجد شجره به نیت امام عصر (عجل الله تعالی فرجه) و حضرت صدیقه(ع) محرم شوم؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پنج عمل بر جنب حرام است: اول رساندن جایی از بدن بخط قرآن، یا به اسم خدا و سائر اسما و صفات خاصه خدا، و بنابر احتیاط رساندن جایی از بدن به نام پیغمبران و ائمه:، و حضرت زهرا علیها السلام، بطوری که در وضو گفته شد. دوم رفتن در مسجد الحرام و مسجد پیغمبر صلی الله علیه وآله اگر چه از یک در داخل و از در دیگر خارج شود. سوم توقف در مساجد دیگر، ولی اگر از یک در داخل و از در دیگر خارج شود، یا برای برداشتن چیزی برود مانعی ندارد. و احتیاط واجب نرفتن در حرم ائمه:است اگر چه از یک در وارد و از در دیگر خارج شود. چهارم گذاشتن چیزی در مسجد بلکه بنابر احتیاط لازم از خارج هم چیزی در مسجد نگذارد. پنجم خواندن آیه ای که سجده واجب دارد و آن در چهار سوره است: 1. سوره سی و دوم قرآن " الم تنزیل". 2. سوره چهل و یکم " حم سجده". 3. سوره پنجاه و سوم " والنجم". 4. سوره نود و ششم " اقرأ " و اگر یک حرف از این چهار آیه را هم بخواند حرام است و احتیاط مستحب آن است که آیات دیگر سوره سجده دار را نیز نخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] غسلهای مستحب در شرع اسلام بسیار فراوان است و از جمله، غسلهای زیر است: 1 غسل جمعه که از مهمترین و مؤکّدترین غسلهای مستحب محسوب می شود و بهتر است که حتّی الامکان آن را ترک نکنند، وقت آن از اذان صبح روز جمعه است تا ظهر و اگر تا ظهر انجام نشود احتیاط آن است که بدون نیّت ادا و قضا و به قصد مافی الذّمّه تا عصر جمعه به جا آورند، و اگر در روز جمعه غسل نکنند مستحبّ است از صبح شنبه تا غروب، قضای آن را به جا آورند و کسی که می ترسد در روز جمعه آب پیدا نکند می تواند روز پنجشنبه غسل را به نیّت مقدّم داشتن انجام دهد. همچنین در صورتی که احتمال دهد روز جمعه موفّق نشود تقدم آن مانعی ندارد. 2 غسل شبهای ماه مبارک رمضان و آن عبارت است از غسل شب اول ماه و تمام شبهای فرد (مانند شب سوم، پنجم و...) و از شب بیست یکم مستحب است همه شب غسل کنند، وقت این غسلها تمام شب است، هرچند بهتر است که همراه غروب آفتاب به جا آورند، ولی از شب بیست و یکم تا آخر ماه میان نماز مغرب و عشا انجام دهند و احتیاط آن است که تمام غسلهای ماه مبارک و غسلهایی را که در مسائل آینده می آید به قصد رجاء یعنی به امید مطلوبیت پروردگار به جا آورند. 3 غسل روز عید فطر و عید قربان و وقت آن از اذان صبح عید است تا غروب و بهتر است آن را پیش از نماز عید به جا آورند. 4 غسل شب عید فطر و وقت آن از اول مغرب است تا اذان صبح و بهتر است در اول شب به جا آورند. 5 غسل روز هشتم و نهم ذی الحجه که روز (ترویه) و روز (عرفه) نام دارد. 6 غسل روز (اول، نیمه، بیست و هفتم (روز مبعث) و آخر ماه رجب). 7 غسل روز هیجدهم ذی الحجه (عید غدیر). 8 غسل روز پانزدهم شعبان (میلاد ولی عصر عجل الله تعالی فرجه) و هفدهم ربیع الاول (میلاد پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله)) و غسل روز عید نوروز. 9 غسل بچه ای که تازه به دنیا آمده است. 10 غسل زنی که برای غیر شوهرش بوی خوش استعمال کرده و غسل کسی که در حال مستی خوابیده است. 11 غسل کسی که به تماشای کسی که به دار آویخته اند رفته و آن را دیده است، اما اگر تصادفا نگاهش بر او بیفتد، یا برای مطلب لازمی مانند شهادت دادن رفته باشد غسل ندارد. 12 غسل توبه یعنی هرگاه بعد از ارتکاب گناهی توبه کند، غسل به جا می آورد.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)
- [آیت الله مظاهری] اعتکاف یک امر عبادی است که ثواب بسیاری برای آن مترتب شده است و پیامبر گرامیصلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرینعلیهم السلام بارها به جا میآوردند و سفارش برای آن زیاد شده است مخصوصاً در دهه آخر ماه مبارک رمضان، و آن ماندن با قصد اعتکاف و با قصد قربت، سه روز یا بیشتر در مسجد است و در همه اوقات میتوان آن را به جا آورد، مگر در ایّامی که انسان نمیتواند روزه بگیرد و همانطور که میشود برای خود اعتکاف کرد، میتوان نیابت از میّت به طور تبرّعی یا استیجاری به جا آورد بلکه نیابت از زنده به طور تبرّعی یا استیجاری جایز است. و این عبادت شرایطی دارد: اوّل: ایمان. دوّم: عقل، و کسی که جنون ادواری دارد اگر مدّت زیادی در اعتکاف جنون او عود کند اعتکاف او باطل میشود، همچنین اگر مدّت زیادی بیهوش شود. سوّم: چون عمل عبادی مستحبّی است باید با قصد قربت باشد و با قصد استحباب باشد گرچه به واسطه نذر یا استیجار واجب شده باشد و باید قبل از طلوع فجر روز اوّل نیّت کند. چهارم: روزه، و بدون روزه اعتکاف صحیح نیست، بنابراین زن حائض نمیتواند معتکف شود، همچنین در ایّامی که روزه گرفتن حرام است نظیر عید قربان و عید فطر، اعتکاف صحیح نیست. پنجم: باید سه روز یا بیشتر باشد و اگر دو روز ماند، ماندن روز سوّم واجب است. و بعد از سه روز هر چند روزی که بخواهد میتواند بر آن بیفزاید. و ماندن روزهای ششم و نهم و بعد از آن واجب نیست. و روز را باید از طلوع تا مغرب حساب کرد ولی ماندن شبِ اوّل و شبِ چهارم لازم نیست. ششم: باید در مسجد باشد و در هر مسجدی میتوان معتکف شد. ولی اعتکاف در مسجدی که پُر رفت و آمد باشد، افضل است. هفتم: در مورد زنان باید با اذن شوهر باشد. و اذن پدر و مادر برای اولاد شرط نیست ولی اگر نهی کنند باید معتکف نشوند. هشتم: باید به طور مداوم در مسجد بماند و اگر به قصد خروج از اعتکاف، از مسجد بیرون رفت اعتکاف او باطل میشود ولی اگر در حال نسیان یا برای کاری بیرون رود و دو مرتبه برگردد مانعی ندارد، نظیر بیرون رفتن برای تجدید وضو یا غسل یا شرکت در نماز جماعت یا نماز جمعه یا خواندن درس و شرکت در امتحان یا برآوردن حاجتی از مسلمان یا تهیه غذا برای خود یا زن و بچّه و مانند آن، ولی در هر صورت خارج نشدن معتکف از مسجد بهتر است.