روایات در این زمینه بر دو دسته اند: الف : روایاتی که دلالت دارند بر اینکه مدت بقای حکومت حضرت ده سال یا کمتر است . این قول مشهور بین علما بوده ، غالب روایاتش در مصادر اهل سنت یافت می شود. ب : برخی روایات دیگر دلالت دارد بر اینکه مدت حکومت حضرت بیش از ده سال است . روایاتی از نوع اول 1- ابو داوود به سندش از ابو سعید خدری از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود:((مهدی از من است ... و هفت سال حکومت خواهد کرد)). (1) 2- ترمذی به سند خود از ابو سعید خدری از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود:((همانا در میان امتم مهدی است که خروج خواهد کرد و در مدت پنج یا هقت سال یا نه سال حکومت خواهد نمود)). (2) روایاتی از نوع دوم 1- قندوزی حنفی از حذیفة بن یمان نقل کرده که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:((مهدی مردی از اولاد من است ... بیست سال حکومت خواهد نمود)). (3) 2- سیوطی به سندش از امام علی علیه السلام نقل کرده که فرمود:((مهدی در مدت سی یا چهل سال ، متولی امر مردم خواهد شد)). (4) 3- شیخ طوسی به سندش از جابر از امام باقر علیه السلام در حدیثی نقل می کند که به حضرت عرض کردم : چه مدت قیام حضرت در جهان طول خواهد کشید؟ حضرت فرمود:((نوزده سال)). (5) 4- و نیز به سندش از ابن ابی یعفور نقل کرده که امام صادق علیه السلام فرمود:((حکومت قائم از ما نوزده سال و چند ماه خواهد بود)). (6) 5- و نیز از عبد الکریم خثعمی نقل می کند که به امام صادق علیه السلام عرض کردم : مدت حکومت قائم علیه السلام چه مقدار است ؟ حضرت فرمود:((هفت سال ، خداوند روزها و شب ها را طولانی خواهد کرد به حدی که یک سال از سال های او به مقدار ده سال از سال های شما است . لذا مدت حکومت آن حضرت هفتاد سال از سال های شما خواهد بود)). (7) و نیز به سندش از ابی الجارود از امام باقر علیه السلام نقل کرده که فرمود:((همان قائم سیصد و نه سال حکومت خواهد نمود همان گونه که اهل کهف در غارشان درنگ کردند ، زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد آن گونه که پر از ظلم و جور شده باشد)). (8) پی نوشتها: 1- سنن ابی داوود ، ج 2 ، ص 422. 2- صحیح ترمذی ، ج 3 ، ص 343. 3- ینابیع المودة ، ص 537. 4- الحاوی للفتاوی ، ص 155. 5- الغیبة ، طوسی ، ص 286. 6- الغیبة ، طوسی ، ص 181. 7- الغیبة ، طوسی ، ص 432. 8- الغیبة ، طوسی ، ص 283. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
روایات در این زمینه بر دو دسته اند:
الف : روایاتی که دلالت دارند بر اینکه مدت بقای حکومت حضرت ده سال یا کمتر است . این قول مشهور بین علما بوده ، غالب روایاتش در مصادر اهل سنت یافت می شود.
ب : برخی روایات دیگر دلالت دارد بر اینکه مدت حکومت حضرت بیش از ده سال است .
روایاتی از نوع اول
1- ابو داوود به سندش از ابو سعید خدری از رسول خدا صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود:((مهدی از من است ... و هفت سال حکومت خواهد کرد)). (1)
2- ترمذی به سند خود از ابو سعید خدری از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نقل کرده که فرمود:((همانا در میان امتم مهدی است که خروج خواهد کرد و در مدت پنج یا هقت سال یا نه سال حکومت خواهد نمود)). (2)
روایاتی از نوع دوم
1- قندوزی حنفی از حذیفة بن یمان نقل کرده که رسول خدا صلی الله علیه و آله فرمود:((مهدی مردی از اولاد من است ... بیست سال حکومت خواهد نمود)). (3)
2- سیوطی به سندش از امام علی علیه السلام نقل کرده که فرمود:((مهدی در مدت سی یا چهل سال ، متولی امر مردم خواهد شد)). (4)
3- شیخ طوسی به سندش از جابر از امام باقر علیه السلام در حدیثی نقل می کند که به حضرت عرض کردم : چه مدت قیام حضرت در جهان طول خواهد کشید؟ حضرت فرمود:((نوزده سال)). (5)
4- و نیز به سندش از ابن ابی یعفور نقل کرده که امام صادق علیه السلام فرمود:((حکومت قائم از ما نوزده سال و چند ماه خواهد بود)). (6)
5- و نیز از عبد الکریم خثعمی نقل می کند که به امام صادق علیه السلام عرض کردم : مدت حکومت قائم علیه السلام چه مقدار است ؟ حضرت فرمود:((هفت سال ، خداوند روزها و شب ها را طولانی خواهد کرد به حدی که یک سال از سال های او به مقدار ده سال از سال های شما است . لذا مدت حکومت آن حضرت هفتاد سال از سال های شما خواهد بود)). (7)
و نیز به سندش از ابی الجارود از امام باقر علیه السلام نقل کرده که فرمود:((همان قائم سیصد و نه سال حکومت خواهد نمود همان گونه که اهل کهف در غارشان درنگ کردند ، زمین را پر از عدل و داد خواهد کرد آن گونه که پر از ظلم و جور شده باشد)). (8)
پی نوشتها:
1- سنن ابی داوود ، ج 2 ، ص 422.
2- صحیح ترمذی ، ج 3 ، ص 343.
3- ینابیع المودة ، ص 537.
4- الحاوی للفتاوی ، ص 155.
5- الغیبة ، طوسی ، ص 286.
6- الغیبة ، طوسی ، ص 181.
7- الغیبة ، طوسی ، ص 432.
8- الغیبة ، طوسی ، ص 283.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
- [سایر] روایات مختلف در مورد مدت حکومت حضرت مهدی (علیه السلام) را چگونه توجیه می کنید؟
- [سایر] آیا حکومت امام حسین (ع) بعد از حکومت امام زمان (عج) آخرین حکومت است؟
- [سایر] آیا حضرت مهدی(علیه السلام)تا قیامت حکومت می کنند ؟
- [سایر] زمامداری در حکومت جهانی امام مهدی(علیه السلام) چگونه است؟
- [سایر] وسعت حکومت حضرت مهدی علیه السلام چه مقدار است؟
- [سایر] آیا حکومت امام مهدی علیه السلام نژادی است ؟
- [سایر] آیا نوع حکومت حضرت مهدی علیه السلام همانند سایر حکومت ها است ؟
- [سایر] رهآورد حکومت امام زمان (عج) از دیدگاه امام علی (ع) چیست؟
- [سایر] چند کتاب در مورد کرامات، نحوه ظهور، چگونگی حکومت امام مهدی علیه السلام معرفی کنید؟
- [سایر] مقر حکومت امام مهدی (علیه السلام) بعد از ظهور کجاست ؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اذان هیجده جمله است: "اللهُ أکْبَرُ" چهار مرتبه؛ "أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ اللهُ" "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله" "حَیَّ عَلی الصّلاة" "حَیَّ عَلَی الْفَلاَح" "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل" "اللهُ أَکْبَرُ" "لاَ إِلَهَ إِلاَّ الله" هر یک دو مرتبه. اقامه هفده جمله است یعنی: دو مرتبه "اللهُ أکْبَرُ" از اول اذان و یک مرتبه "لا إِلَهَ إِلاَّ الله" از آخر آن کم می شود وبعد از گفتن "حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل"باید دو مرتبه "قَدْ قامَتِ الصَّلاة" اضافه نمود.
- [آیت الله خوئی] اذان هیجده جمله است:" الله اکبر" چهار مرتبه،" اشهد ان لا اله الا الله، أشهد ان محمداً رسول الله، حی علی الصلاة، حی علی الفلاح، حی علی خیر العمل، الله اکبر، لا اله الا الله"، هر یک دو مرتبه، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه" الله اکبر" از اوّل اذان، و یک مرتبه" لا اله الا الله" از آخر آن کم میشود، و بعداز گفتن" حی علی خیر العمل" باید دو مرتبه" قد قامت الصلاه" اضافه نمود.