روایات مختلف در مورد مدت حکومت حضرت مهدی (علیه السلام) را چگونه توجیه می کنید؟
با توجه به روایات موجود درباره مدت حکومت حضرت مهدی علیه السلام سه قول وجود دارد: 1- ترجیح روایات هفت سال در مدت حکومت حضرت این قول شواهد و مویداتی نیز دارد: الف : چون از شهرت در عمل برخوردار است . ب : این روایات بنابر قول ابوالحسین آبری مستفیض یا متواتر است . (1) ج : قیام و حکومت حضرت مهدی علیه السلام در مدت هفت سال فضیلتی برای آن حضرت است . د: روایات هفت سال به روایاتی تقیید می خورد که هر سال از آن هفت سال را برابر ده سال می داند که مجموع آن هفتاد سال می شود که در نتیجه مدت معقولی برای برپایی حکومت عدل جهانی است . و نیز ممکن است که روایت فوق را حمل بر مبالغه در طولانی بودن مدت حکومت حضرت نمود زیرا عدد هفتاد به جهت مبالغه به کار می رود. 2- حمل روایات به مرحله حیات و حکومت احتمال دوم آن است که روایات مختلف را بر دو مرحله حمل کنیم : الف : مرحله حیات امام زمان علیه السلام بعد از ظهور؛ که کمتر از ده سال است . ب : مرحله حکومت عدل جهانی توحیدی که بیش از ده سال به طول خواهد انجامید. خصوصا آنکه با رجعت هر یک از امامان قبل از برپایی قیامت و بعد از ظهور حضرت حکومت عدل جهانی توحیدی ادامه خواهد یافت . 3- حمل بر مراحل شدت و ضعف ممکن است اختلاف مدت در حکومت حضرت را به مراحل قوت و ضعف حمل نمود . سفارینی می گوید:((بر فرض صحت تمام روایات می توان همه را این گونه حمل کرد که حکومت حضرت از حیث ظهور و قوت متفاوت است ، مدت بیشتر را حمل بر تمام مدت حکومت از اول زمان بیعت تا آخر حکومت حمل می کنیم . و مدت زمان کمتر را بر حداقل ظهور مدت حد وسط را نیز بر حد وسط ظهور و قوت حمل می کنیم)). (2) خلاصه کلام سفارینی این است که ایشان مراحل حکومت حضرت را به سه بخش تقسیم می کند: الف : مرحله ظهور و قوت که در آن زمان ، امور رتق و فتق می شود. (حداقل). ب : مرحله تثبیت و آرامش . (حد وسط). ج : مرحله نهایی و نهایت حکومت حضرت . (حداکثر). پی نوشتها: 1- صواعق المحرقه ، ص 162. 2- لوائح الانوار ، ج 2 ، ص 79. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

روایات مختلف در مورد مدت حکومت حضرت مهدی (علیه السلام) را چگونه توجیه می کنید؟


پاسخ:

با توجه به روایات موجود درباره مدت حکومت حضرت مهدی علیه السلام سه قول وجود دارد:
1- ترجیح روایات هفت سال در مدت حکومت حضرت
این قول شواهد و مویداتی نیز دارد:
الف : چون از شهرت در عمل برخوردار است .
ب : این روایات بنابر قول ابوالحسین آبری مستفیض یا متواتر است . (1)
ج : قیام و حکومت حضرت مهدی علیه السلام در مدت هفت سال فضیلتی برای آن حضرت است .
د: روایات هفت سال به روایاتی تقیید می خورد که هر سال از آن هفت سال را برابر ده سال می داند که مجموع آن هفتاد سال می شود که در نتیجه مدت معقولی برای برپایی حکومت عدل جهانی است .
و نیز ممکن است که روایت فوق را حمل بر مبالغه در طولانی بودن مدت حکومت حضرت نمود زیرا عدد هفتاد به جهت مبالغه به کار می رود.
2- حمل روایات به مرحله حیات و حکومت
احتمال دوم آن است که روایات مختلف را بر دو مرحله حمل کنیم :
الف : مرحله حیات امام زمان علیه السلام بعد از ظهور؛ که کمتر از ده سال است .
ب : مرحله حکومت عدل جهانی توحیدی که بیش از ده سال به طول خواهد انجامید. خصوصا آنکه با رجعت هر یک از امامان قبل از برپایی قیامت و بعد از ظهور حضرت حکومت عدل جهانی توحیدی ادامه خواهد یافت .
3- حمل بر مراحل شدت و ضعف
ممکن است اختلاف مدت در حکومت حضرت را به مراحل قوت و ضعف حمل نمود .
سفارینی می گوید:((بر فرض صحت تمام روایات می توان همه را این گونه حمل کرد که حکومت حضرت از حیث ظهور و قوت متفاوت است ، مدت بیشتر را حمل بر تمام مدت حکومت از اول زمان بیعت تا آخر حکومت حمل می کنیم . و مدت زمان کمتر را بر حداقل ظهور مدت حد وسط را نیز بر حد وسط ظهور و قوت حمل می کنیم)). (2)
خلاصه کلام سفارینی این است که ایشان مراحل حکومت حضرت را به سه بخش تقسیم می کند:
الف : مرحله ظهور و قوت که در آن زمان ، امور رتق و فتق می شود. (حداقل).
ب : مرحله تثبیت و آرامش . (حد وسط).
ج : مرحله نهایی و نهایت حکومت حضرت . (حداکثر).
پی نوشتها:
1- صواعق المحرقه ، ص 162.
2- لوائح الانوار ، ج 2 ، ص 79.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین