با امکان هدایت بشر از راه دعوت اخلاقی و تربیت انسانی ، چرا امام زمان علیه السلام از شمشیر استفاده می کنند؟
از کارهای حتمی امام موعود علیه السلام جنگی تمام عیار با تمام انسان های خون آشام است . در مساءله جنگ ممکن است چنین انگاشته شود که هدایت انسان و ساختن جامعه بشری با دعوت اخلاقی و تربیت درست امکان پذیر است و نیاز به خونریزی و جنگ نیست ؟ مطالعه تاریخ بشری از روزی که تاریخی بر جای مانده است به خوبی این واقعیت را آشکار می سازد که موانع راه رشد و تکامل انسان جز با قدرت و خونریزی از سر راه برداشته نمی شود و تعالیم اخلاقی و اصول تربیتی هر چند تاءثیرهای ژرف و گسترده داشته است لیکن این تاءثیرها در برخی از افراد نجیب انسانی بوده است ، و در طبقه سلطه طلب و دنیادار و استثمارگر که منابع اقتصادی سیاسی و نظامی جامعه ها را در دست داشته و دارند یا هیچ تاءثیری نداشته و یا تاءثیر آن تحول آفرین و دگرگون ساز نبوده است . برای تربیت و هدایت آنان باید عامل دیگری به کار می رفته است تا سد راه انسان ها نگردند و راه رشد را بر توده ها نبندند ، تا همگان بتوانند بی هیچ گونه مانعی به راه رشد خویش ادامه دهند. از این رو مساءله جنگ و کاربرد نیرو به عنوان یک ضرورت برای دستیابی به هدف های انسانی مطرح می گردد. اسلام ، با توجه به همین واقعیت ها جنگ را نه به عنوان هدف و آرمان بلکه به عنوان راه و وسیله برای تحقق توحید و عدل پذیرفته است . در قرآن کریم آمده است :و قاتلوهم حتی لا تکون فتنة و یکون الدین کله لله ...(1) ؛((با آنان نبرد کنید تا دیگر فتنه ای نباشد و دین همه اش برای خدا گردد ...)). از این رو پیامبر اسلام که رحمة للعالمین است فرمود:الخیر کله فی السیف و تحت ظل السیف و لا یقیم الناس الا السیف و السیوف مقالید الجنة و النار(2) ؛((تمام نیکی و خیر در شمشیر است و در زیر سایه شمشیر و مردمان را جز شمشیر راست نمی کند و شمشیرها کلیدهای بهشت و دوزخند.)) امام باقر علیه السلام فرمود:ان فی القائم من آل محمد شبهاً من خمسة من الرسل ... و اما شبهه من جده المصطفی فخروجه بالسیف و قتله اعداء الله و اعداء رسوله و الجبارین و الطواغیت و انه ینصر بالسیف و الرعب ...(3) ؛((قائم آل محمد صلی الله علیه و آله شباهت هایی با پنج تن از پیامبران دارد ... اما شباهت او به جد خود رسول اکرم صلی الله علیه و آله قیام با شمشیر است و کشتن دشمنان خدا و پیامبرش و جباران و سرکشان او با شمشیر و ترس [که در دل جباران افکنده می شود] مدد می گردد.)) پی نوشتها: 1- سوره بقره ، آیه 193. 2- وسائل الشیعه ، ج 11 ، ص 5. 3- کمال الدین ، ج 1 ، ص 7. منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

با امکان هدایت بشر از راه دعوت اخلاقی و تربیت انسانی ، چرا امام زمان علیه السلام از شمشیر استفاده می کنند؟


پاسخ:

از کارهای حتمی امام موعود علیه السلام جنگی تمام عیار با تمام انسان های خون آشام است . در مساءله جنگ ممکن است چنین انگاشته شود که هدایت انسان و ساختن جامعه بشری با دعوت اخلاقی و تربیت درست امکان پذیر است و نیاز به خونریزی و جنگ نیست ؟
مطالعه تاریخ بشری از روزی که تاریخی بر جای مانده است به خوبی این واقعیت را آشکار می سازد که موانع راه رشد و تکامل انسان جز با قدرت و خونریزی از سر راه برداشته نمی شود و تعالیم اخلاقی و اصول تربیتی هر چند تاءثیرهای ژرف و گسترده داشته است لیکن این تاءثیرها در برخی از افراد نجیب انسانی بوده است ، و در طبقه سلطه طلب و دنیادار و استثمارگر که منابع اقتصادی سیاسی و نظامی جامعه ها را در دست داشته و دارند یا هیچ تاءثیری نداشته و یا تاءثیر آن تحول آفرین و دگرگون ساز نبوده است . برای تربیت و هدایت آنان باید عامل دیگری به کار می رفته است تا سد راه انسان ها نگردند و راه رشد را بر توده ها نبندند ، تا همگان بتوانند بی هیچ گونه مانعی به راه رشد خویش ادامه دهند. از این رو مساءله جنگ و کاربرد نیرو به عنوان یک ضرورت برای دستیابی به هدف های انسانی مطرح می گردد. اسلام ، با توجه به همین واقعیت ها جنگ را نه به عنوان هدف و آرمان بلکه به عنوان راه و وسیله برای تحقق توحید و عدل پذیرفته است .
در قرآن کریم آمده است :و قاتلوهم حتی لا تکون فتنة و یکون الدین کله لله ...(1) ؛((با آنان نبرد کنید تا دیگر فتنه ای نباشد و دین همه اش برای خدا گردد ...)).
از این رو پیامبر اسلام که رحمة للعالمین است فرمود:الخیر کله فی السیف و تحت ظل السیف و لا یقیم الناس الا السیف و السیوف مقالید الجنة و النار(2) ؛((تمام نیکی و خیر در شمشیر است و در زیر سایه شمشیر و مردمان را جز شمشیر راست نمی کند و شمشیرها کلیدهای بهشت و دوزخند.))
امام باقر علیه السلام فرمود:ان فی القائم من آل محمد شبهاً من خمسة من الرسل ... و اما شبهه من جده المصطفی فخروجه بالسیف و قتله اعداء الله و اعداء رسوله و الجبارین و الطواغیت و انه ینصر بالسیف و الرعب ...(3) ؛((قائم آل محمد صلی الله علیه و آله شباهت هایی با پنج تن از پیامبران دارد ... اما شباهت او به جد خود رسول اکرم صلی الله علیه و آله قیام با شمشیر است و کشتن دشمنان خدا و پیامبرش و جباران و سرکشان او با شمشیر و ترس [که در دل جباران افکنده می شود] مدد می گردد.))
پی نوشتها:
1- سوره بقره ، آیه 193.
2- وسائل الشیعه ، ج 11 ، ص 5.
3- کمال الدین ، ج 1 ، ص 7.
منبع : موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین