آیا نام بردن امام زمان علیه السلام به اسم «محمد» جایز است؟
در مورد حکم نام بردن اسم شریف حضرت مهدی علیه السلام بیش از صد روایت وجود دارد که می‌توان آن‌ها را به چهار دسته تقسیم کرد: 1- روایاتی که به طور مطلق و بدون هیچ قید و شرطی از ذکر نام حضرت نهی کرده است.(1) 2- روایاتی که از ذکر نام شریف آن حضرت تا زمان ظهور نهی کرده است.(2) 3- روایاتی که علت نهی از ذکر نام شریف آن حضرت را خوف و تقیه و علل دیگر دانسته است.(3) 4- روایاتی که در آنها به اسم شریف حضرت چه از سوی امام یا راوی تصریح شده است.(4) دسته اول و دوم بیانگر یک معناست. برخی با استناد روایات به حرمت فتوا داده و ذکر نام شریف حضرت را تا زمان ظهور حرام دانسته‌اند، از آن جمله می‌توان از علامه مجلسی، شیخ صدوق، شیخ مفید، طبرسی، میر داماد، محدث جزایری، محدث نوری، میرزای شیرازی، میرزا محمد تقی اصفهانی رضوان الله علیهم نام برد. و برخی نیز حرمت ذکر نام شریف آن حضرت را مقید به صورت خوف و تقیه دانسته‌اند که از آن جمله می‌توان از اربلی، شیخ حر عاملی، خواجه نصیرالدین طوسی، فیض کاشانی رضوان الله علیهم نام برد. برخی نیز این حکم را به عصر غیبت صغری اختصاص داده‌اند. به نظر می‌رسد که حق با قول دوم باشد؛ یعنی حرمت مختص به صورت خوف و تقیه است به دلیل: 1- در باب تلقین محتضر در حدیثی چنین آمده است: (تلقین کن به محتضر کلمات فرج و شهادتین و اسم هر یک از امامان را تا هنگام فوتش).(5) معلوم است که هنگام تلقین به اسم حضرت تصریح می‌شود. 2- در مورد تلقین میت نیز همین دستور آمده که نام هر یک از امامان را بر او ببر و تلقین کن که از آن جمله نام امام زمان علیه السلام است.(6) 3- محمد بن ابراهیم کوفی می‌گوید: امام عسکری علیه السلام برای کسی که اسمش را برد، به توسط من پولی فرستاد تا گوسفندی از طرف حضرت قربانی کند و فرمود: (این به جهت عقیقه برای فرزندم محمد علیه السلام است).(7) 4- کنیه معروف امام عسکری علیه السلام ابو محمد است و در این کنیه تصریح به اسم حضرت مهدی علیه السلام شده است. 5- از امام رضا علیه السلام در مورد زیارت قبر امام حسین علیه السلام سؤال شد، حضرت فرمود: (... و بسیار بر محمد و آل او درود می‌فرستی و نام هر یک از آن‌ها را می‌بری و به سوی خدا از دشمنانشان پناه می‌بری.)(8) محق اربلی می گوید: (نظر من چنین است که منع از ذکر نام شریف حضرت به جهت تقیه در دوران خوف و تحت تعقیب بودن و سوال از نام و محل ایشان بوده است، ولی الان که خوف و تقیه‌ای نیست منع و حرمتی از ذکر نام شریفش وجود ندارد.)(9) 6- جابر بن عبدالله انصاری به امام باقر علیه السلام می‌گوید: (وارد بر فاطمه زهرا علیها السلام شدم تا در ولادت امام حسن علیه السلام به حضرتش تهنیت بگویم، صحیفه‌ای از در سفید در دست مبارکش یافتم، سؤال کردم: ای بهترین زنان عالم این صحیفه که در دستان شما می‌بینم چیست؟ حضرت فرمود: در آن اسامی امامان از فرزندانم هست ... جابر می‌گوید: نگاه کردم و اسامی هر یک از امامان را در آن صحیفه مشاهده کردم ...)(10) 7- در احادیث زیادی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله وارد شده که حضرت مهدی همنام رسول خداست، و این تصریح ضمنی به نام مبارک امام زمان علیه السلام است. پی‌نوشت‌ها: 1- کافی، ج 1، ص 332. 2- کمال الدین، ص 214. 3- بحارالانوار، ج 51، ص 31. 4- بحارالانوار، ج 51، ص 500. 5- کافی، ج 3، ص 134. 6- وسائل الشیعه، ج 3، ص 174. 7- وسائل الشیعه، ج 21، ص 448. 8- وسائل الشیعه، ج 14، ص 549. 9- کشف الغمه، ج 3، ص 310. 10- کمال الدین، ص 307. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیا نام بردن امام زمان علیه السلام به اسم «محمد» جایز است؟


پاسخ:

در مورد حکم نام بردن اسم شریف حضرت مهدی علیه السلام بیش از صد روایت وجود دارد که می‌توان آن‌ها را به چهار دسته تقسیم کرد:

1- روایاتی که به طور مطلق و بدون هیچ قید و شرطی از ذکر نام حضرت نهی کرده است.(1)

2- روایاتی که از ذکر نام شریف آن حضرت تا زمان ظهور نهی کرده است.(2)

3- روایاتی که علت نهی از ذکر نام شریف آن حضرت را خوف و تقیه و علل دیگر دانسته است.(3)

4- روایاتی که در آنها به اسم شریف حضرت چه از سوی امام یا راوی تصریح شده است.(4)

دسته اول و دوم بیانگر یک معناست. برخی با استناد روایات به حرمت فتوا داده و ذکر نام شریف حضرت را تا زمان ظهور حرام دانسته‌اند، از آن جمله می‌توان از علامه مجلسی، شیخ صدوق، شیخ مفید، طبرسی، میر داماد، محدث جزایری، محدث نوری، میرزای شیرازی، میرزا محمد تقی اصفهانی رضوان الله علیهم نام برد.
و برخی نیز حرمت ذکر نام شریف آن حضرت را مقید به صورت خوف و تقیه دانسته‌اند که از آن جمله می‌توان از اربلی، شیخ حر عاملی، خواجه نصیرالدین طوسی، فیض کاشانی رضوان الله علیهم نام برد.
برخی نیز این حکم را به عصر غیبت صغری اختصاص داده‌اند.
به نظر می‌رسد که حق با قول دوم باشد؛ یعنی حرمت مختص به صورت خوف و تقیه است به دلیل:

1- در باب تلقین محتضر در حدیثی چنین آمده است: (تلقین کن به محتضر کلمات فرج و شهادتین و اسم هر یک از امامان را تا هنگام فوتش).(5)
معلوم است که هنگام تلقین به اسم حضرت تصریح می‌شود.

2- در مورد تلقین میت نیز همین دستور آمده که نام هر یک از امامان را بر او ببر و تلقین کن که از آن جمله نام امام زمان علیه السلام است.(6)

3- محمد بن ابراهیم کوفی می‌گوید: امام عسکری علیه السلام برای کسی که اسمش را برد، به توسط من پولی فرستاد تا گوسفندی از طرف حضرت قربانی کند و فرمود: (این به جهت عقیقه برای فرزندم محمد علیه السلام است).(7)

4- کنیه معروف امام عسکری علیه السلام ابو محمد است و در این کنیه تصریح به اسم حضرت مهدی علیه السلام شده است.

5- از امام رضا علیه السلام در مورد زیارت قبر امام حسین علیه السلام سؤال شد، حضرت فرمود: (... و بسیار بر محمد و آل او درود می‌فرستی و نام هر یک از آن‌ها را می‌بری و به سوی خدا از دشمنانشان پناه می‌بری.)(8)
محق اربلی می گوید: (نظر من چنین است که منع از ذکر نام شریف حضرت به جهت تقیه در دوران خوف و تحت تعقیب بودن و سوال از نام و محل ایشان بوده است، ولی الان که خوف و تقیه‌ای نیست منع و حرمتی از ذکر نام شریفش وجود ندارد.)(9)

6- جابر بن عبدالله انصاری به امام باقر علیه السلام می‌گوید: (وارد بر فاطمه زهرا علیها السلام شدم تا در ولادت امام حسن علیه السلام به حضرتش تهنیت بگویم، صحیفه‌ای از در سفید در دست مبارکش یافتم، سؤال کردم: ای بهترین زنان عالم این صحیفه که در دستان شما می‌بینم چیست؟ حضرت فرمود: در آن اسامی امامان از فرزندانم هست ... جابر می‌گوید: نگاه کردم و اسامی هر یک از امامان را در آن صحیفه مشاهده کردم ...)(10)

7- در احادیث زیادی از رسول اکرم صلی الله علیه و آله وارد شده که حضرت مهدی همنام رسول خداست، و این تصریح ضمنی به نام مبارک امام زمان علیه السلام است.

پی‌نوشت‌ها:
1- کافی، ج 1، ص 332.
2- کمال الدین، ص 214.
3- بحارالانوار، ج 51، ص 31.
4- بحارالانوار، ج 51، ص 500.
5- کافی، ج 3، ص 134.
6- وسائل الشیعه، ج 3، ص 174.
7- وسائل الشیعه، ج 21، ص 448.
8- وسائل الشیعه، ج 14، ص 549.
9- کشف الغمه، ج 3، ص 310.
10- کمال الدین، ص 307.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین