آیا عقیده به مهدویت از جوامع دیگر و از اصول غیر اسلامی وارد شده است؟
شرح سوال: برخی عقیده مهدویت را عقیده ای غیر اسلامی می دانند که وارد جامعه اسلامی شده است. جولد زیهر می گوید: (بازگشت عقیده به مهدی، از اصول و مبانی غیر اسلامی است و در حقیقت این عقیده اسطوره و از امور غیر واقعی است).(1) سائح علی حسین نویسنده لیبیایی می گوید: (عقیده و نظریه غیبت و بازگشت، عقیده است است مشترک بین یهود و نصارا و تأثرپذیری فکر شیعی از این دو مصدر بعید نیست ...).(2) دکتر عبدالرحمن بدوی می گوید: (کعب الاحبار کسی بود که عقیده به مهدی را در بین مسلمین منتشر ساخت).(3) چه پاسخی به این گونه ادعاها می توان داد؟ پاسخ: 1- مطابق آنچه در قرآن و روایات متواتر اسلامی وارد شده، عقیده به ظهور مهدی موعود عقیده ای اصیل و اسلامی است که در ادیان دیگر نیز به آن اشاره شده است و لذا هرگز نمی توان آن را اسطوره و از عقاید ساختگی قرار داد. 2- این عقیده اختصاص به شیعه ندارد بلکه صحابه به تبع آیات قرآن و روایات نبوی معتقد به این عقیده بوده و در طول تاریخ اسلام عموم علمای اسلامی اعم از شیعی و سنی به آن عقیده معتقد بوده اند. 3- اشتراک این عقیده بین یهود و نصارا و مسلمین دلیل بر آن نیست که مسلمانان از ادیان دیگر گرفته اند، بلکه دلالت بر آن دارد که موضوع انتظار منجی حقیقی مقتضای فطرت بشر بوده و لذا در هر دین و آیینی به آن اشاره شده است. 4- این کعب الاحبار نبوده که عقیده به مهدویت را در بین جامعه اسلامی منتشر ساخته است بلکه خدا و رسولان او خصوصا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و اهل بیت معصومش این عقیده را در جامعه منتشر ساخته اند. پی نوشت‌ها: 1- العقیده و الشریعه، ص 218. 2- تراثنا و موازین النقد، ص 184 3- مذاهب الاسلامیین، ج 2 ، ص 76 و 77. منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران
عنوان سوال:

آیا عقیده به مهدویت از جوامع دیگر و از اصول غیر اسلامی وارد شده است؟


پاسخ:

شرح سوال:

برخی عقیده مهدویت را عقیده ای غیر اسلامی می دانند که وارد جامعه اسلامی شده است.

جولد زیهر می گوید: (بازگشت عقیده به مهدی، از اصول و مبانی غیر اسلامی است و در حقیقت این عقیده اسطوره و از امور غیر واقعی است).(1)

سائح علی حسین نویسنده لیبیایی می گوید: (عقیده و نظریه غیبت و بازگشت، عقیده است است مشترک بین یهود و نصارا و تأثرپذیری فکر شیعی از این دو مصدر بعید نیست ...).(2)

دکتر عبدالرحمن بدوی می گوید: (کعب الاحبار کسی بود که عقیده به مهدی را در بین مسلمین منتشر ساخت).(3)

چه پاسخی به این گونه ادعاها می توان داد؟

پاسخ:

1- مطابق آنچه در قرآن و روایات متواتر اسلامی وارد شده، عقیده به ظهور مهدی موعود عقیده ای اصیل و اسلامی است که در ادیان دیگر نیز به آن اشاره شده است و لذا هرگز نمی توان آن را اسطوره و از عقاید ساختگی قرار داد.

2- این عقیده اختصاص به شیعه ندارد بلکه صحابه به تبع آیات قرآن و روایات نبوی معتقد به این عقیده بوده و در طول تاریخ اسلام عموم علمای اسلامی اعم از شیعی و سنی به آن عقیده معتقد بوده اند.

3- اشتراک این عقیده بین یهود و نصارا و مسلمین دلیل بر آن نیست که مسلمانان از ادیان دیگر گرفته اند، بلکه دلالت بر آن دارد که موضوع انتظار منجی حقیقی مقتضای فطرت بشر بوده و لذا در هر دین و آیینی به آن اشاره شده است.

4- این کعب الاحبار نبوده که عقیده به مهدویت را در بین جامعه اسلامی منتشر ساخته است بلکه خدا و رسولان او خصوصا پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله و اهل بیت معصومش این عقیده را در جامعه منتشر ساخته اند.

پی نوشت‌ها:
1- العقیده و الشریعه، ص 218.
2- تراثنا و موازین النقد، ص 184
3- مذاهب الاسلامیین، ج 2 ، ص 76 و 77.

منبع: موعود شناسی و پاسخ به شبهات، علی اصغر رضوانی، انتشارات مسجد مقدس جمکران





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین