در بعضی از روایات وارد شده که نباید صریحاً اسم امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) برده شود، بلکه باید بگوییم (م ح م د). در روایتی آمده است: (لا یَحِلُّ لَکُمْ ذِکْرُهُ بِاِسْمِهِ).(1) بنابراین، ذکر نام حضرت مباح نیست. بعضی از اعاظم و علمای دین مستقلاً در این موضوع کتاب نوشته‌اند.(2) شیخ حر عاملی در این مسأله کتاب مستقلی تألیف کرده است.(3) شیخ صدوق که متخصص و استاد جمع روایات درباره امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، در کمال الدین می‌فرماید: (وَالَّذی أذْهَبُ إلَیْه ما رُویَ فیَ النَّهیِ مِنَ الْتَسْمِیةِ؛ آن چه من بدان مایل شده‌ام روایاتی است که در آنها از تسمیه نهی شده است.) معتقدان به این رأی چون شیخ صدوق، شیخ مفید، شیخ طبرسی، سید اسماعیل عقیلی مؤلف کتاب کفایةالموحدین، میرداماد، علامه مجلسی و محدث نوری، هر کدام به‌گونه‌ای حکم به حرمت داده و آن را به زمان یا شرایط خاصی مقید کرده‌اند.(4) اما قول دیگری نیز حاکم است و آن این که هیچ یک از مراجع عظام تقلید، ذکر نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را حرام نمی‌دانند، زیرا روایاتی را که در این خصوص صادر شده، ناظر به زمان تقیّه می‌دانند و استدلال می‌کنند که در روایات مربوط به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بیان شده که نام آن حضرت، نام پیامبر (صلی الله علیه و آله) و کنیه‌اش، کنیه پیامبر (صلی الله علیه و آله) است. وقتی کنیه پیامبر (صلی الله علیه و آله) درباره ایشان صراحتاً و علناً مطرح میبود و نام پیامبر نیز علناً در مورد ایشان به کار گرفته می‌شد، این زمینه‌ای می‌شد تا دشمنان، حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را شناسایی کرده و جان ایشان در خطر جدّی قرار گیرد. البته این مربوط به زمان تقیّه و خطر بوده است. استنباط فقهای ما این است که این روایات ناظر به زمان تقیّه است؛ یعنی زمانی که خلفای عباسی با شدّت هر چه تمام‌تر از همه احتمالات و اخبار برای ردیابی امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) استفاده می‌کردند تا آن حضرت را به شهادت برسانند. اما الآن که آن تقیّه وجود ندارد، آن حرکت هم منتفی است. بنابراین، ذکر نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، (حرمت مادامی) دارد، یعنی مادامی که تقیّه حاکم بوده، ذکر نام صریح امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) حرام بوده، اما وقتی تقیّه مرتفع شد، حرمت هم مرتفع می‌شود. در این میان، بعضی از بزرگان بین دو قول مطرح در این مسئله جمع کرده و گفته‌اند: به استناد بعضی از روایات ذکر نام صریح حضرت در ملأ عام و محافل و مجالس جایز نیست، اما در غیر این موارد، بیان نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) اشکال ندارد.(5) پی نوشتها: 1. کافی، ج 1، ص 332، روایت از امام حسن عسکری (علیه السلام). 2. شیخ آقا بزرگ تهرانی (1389 - 1393)، الذریعه الی تصانیف الشیعه. 3. محمد بن الحسن الحر العاملی (متوفای 1104 ق) کتابی به نام کشف التعمیة فی حکم التسمیه نوشته که درواقع، جواب رساله میرداماد است و در آن جواز تسمیه را اثبات کرده است. 4. ر.ک: محدث نوری مکیال المکارم و نجم الثاقب. 5. شیخ مفید، ارشاد، ج 2، ص 342 - 343 ؛ محدث نوری، النجم الثاقب، ص 58 ؛ شیخ صدوق؛ اعتقادات، صص‌95 - 93. منبع: سپیده امید، سید حسین اسحاقی، مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما
در بعضی از روایات وارد شده که نباید صریحاً اسم امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) برده شود، بلکه باید بگوییم (م ح م د). در روایتی آمده است: (لا یَحِلُّ لَکُمْ ذِکْرُهُ بِاِسْمِهِ).(1) بنابراین، ذکر نام حضرت مباح نیست. بعضی از اعاظم و علمای دین مستقلاً در این موضوع کتاب نوشتهاند.(2) شیخ حر عاملی در این مسأله کتاب مستقلی تألیف کرده است.(3)
شیخ صدوق که متخصص و استاد جمع روایات درباره امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) است، در کمال الدین میفرماید:
(وَالَّذی أذْهَبُ إلَیْه ما رُویَ فیَ النَّهیِ مِنَ الْتَسْمِیةِ؛ آن چه من بدان مایل شدهام روایاتی است که در آنها از تسمیه نهی شده است.)
معتقدان به این رأی چون شیخ صدوق، شیخ مفید، شیخ طبرسی، سید اسماعیل عقیلی مؤلف کتاب کفایةالموحدین، میرداماد، علامه مجلسی و محدث نوری، هر کدام بهگونهای حکم به حرمت داده و آن را به زمان یا شرایط خاصی مقید کردهاند.(4)
اما قول دیگری نیز حاکم است و آن این که هیچ یک از مراجع عظام تقلید، ذکر نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را حرام نمیدانند، زیرا روایاتی را که در این خصوص صادر شده، ناظر به زمان تقیّه میدانند و استدلال میکنند که در روایات مربوط به امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) بیان شده که نام آن حضرت، نام پیامبر (صلی الله علیه و آله) و کنیهاش، کنیه پیامبر (صلی الله علیه و آله) است. وقتی کنیه پیامبر (صلی الله علیه و آله) درباره ایشان صراحتاً و علناً مطرح میبود و نام پیامبر نیز علناً در مورد ایشان به کار گرفته میشد، این زمینهای میشد تا دشمنان، حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را شناسایی کرده و جان ایشان در خطر جدّی قرار گیرد. البته این مربوط به زمان تقیّه و خطر بوده است.
استنباط فقهای ما این است که این روایات ناظر به زمان تقیّه است؛ یعنی زمانی که خلفای عباسی با شدّت هر چه تمامتر از همه احتمالات و اخبار برای ردیابی امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) استفاده میکردند تا آن حضرت را به شهادت برسانند. اما الآن که آن تقیّه وجود ندارد، آن حرکت هم منتفی است. بنابراین، ذکر نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف)، (حرمت مادامی) دارد، یعنی مادامی که تقیّه حاکم بوده، ذکر نام صریح امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) حرام بوده، اما وقتی تقیّه مرتفع شد، حرمت هم مرتفع میشود.
در این میان، بعضی از بزرگان بین دو قول مطرح در این مسئله جمع کرده و گفتهاند: به استناد بعضی از روایات ذکر نام صریح حضرت در ملأ عام و محافل و مجالس جایز نیست، اما در غیر این موارد، بیان نام امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) اشکال ندارد.(5)
پی نوشتها:
1. کافی، ج 1، ص 332، روایت از امام حسن عسکری (علیه السلام).
2. شیخ آقا بزرگ تهرانی (1389 - 1393)، الذریعه الی تصانیف الشیعه.
3. محمد بن الحسن الحر العاملی (متوفای 1104 ق) کتابی به نام کشف التعمیة فی حکم التسمیه نوشته که درواقع، جواب رساله میرداماد است و در آن جواز تسمیه را اثبات کرده است.
4. ر.ک: محدث نوری مکیال المکارم و نجم الثاقب.
5. شیخ مفید، ارشاد، ج 2، ص 342 - 343 ؛ محدث نوری، النجم الثاقب، ص 58 ؛ شیخ صدوق؛ اعتقادات، صص95 - 93.
منبع: سپیده امید، سید حسین اسحاقی، مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان(عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) در عصر غیبت پنهان زندگی میکنند؟
- [سایر] محل غیبت امام مهدی(عج) کجاست؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان (عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] بهرهمندی از امام عصر (عج) در عصر غیبت چگونه است؟
- [سایر] فایده غیبت طولانی امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] با سلام امام زمان (عج) به شهادت خواهد رسید ؟ بعد از پایان غیبت کدام یک از ائمه امامت خواهند کرد ؟ چه کسی امام زمان را دفن خواهد کرد
- [سایر] شبهات زمان غیبت و زمان ظهور امام زمان(عج) چیست؟
- [سایر] مولفان قبل از نعمانی، یک غیبت برای امام زمان ذکر کردهاند، پس دو غیبت نداریم!
- [سایر] درباره امکان دیدار امام زمان (عج) در عصر غیبت توضیح دهید.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . دستور سجده سهو این است که بعد از سلام نماز فوراً نیت سجده سهو کند، و پیشانی را به چیزی که سجده بر آن صحیح است بگذارد، و ذکر بگوید، و ذکر سجده سهو را به سه نحو می شود انجام داد. اول "بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ وَصَلَّی اللهُ عَلی مُحَمَّد وَآلِه". دوم "بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ اللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد". سوم "بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ السَّلاَمُ عَلَیْکَ اَیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَکَاتُه"، و احتیاط اختیار قسم سوم است، بعد باید بنشیند و دوباره به سجده رود و ذکر را بگوید و بنشیند و بعد از خواندن تشهد سلام دهد.
- [آیت الله وحید خراسانی] غیبت و ان ذکر عیب مستور و پوشیده مومن در غیاب او است چه ان عیب را به گفتار بیان کند یا به رفتار بفهماند هرچند در اظهار عیب مومن قصد اهانت و هتک حیثیت نداشته باشد و اگر به قصد اهانت عیب مومن را اظهار نماید دو گناه مرتکب شده است و مرتکب غیبت باید توبه کند و بنابر احتیاط واجب از کسی که غیبت او را کرده حلیت بطلبد مگر ان که حلیت طلبیدن موجب مفسده ای شود و در مواردی غیبت جایز است متجاهر به فسق یعنی کسی که اشکارا و علنی گناه می کند که غیبت کردن از او در همان گناه جایز است غیبت کردن مظلوم از ظالمی که بر او ظلم کرده نسبت به ان ظلم در مورد مشورت که اظهار عیب به قصد نصیحت مشورت کننده در حدی که نصیحت محقق شود جایز است غیبت بدعت گذار در دین و کسی که موجب گمراهی مردم می شود غیبت برای اظهار فسق شاهد یعنی اگر کسی که شهادت می دهد فاسق است غیبت او به اظهار فسق او برای ان که به شهادت او حقی ضایع نشود جایز است غیبت کردن از شخصی برای دفع ضرر از جان یا عرض یا مال ان شخص غیبت کردن از گناهکار به قصد بازداشتن او از ان گناه در صورتی که به غیر ان بازداشتن او ممکن نباشد
- [آیت الله وحید خراسانی] در موارد ضرورت جایز است به یک سبحان الله در ذکر رکوع اکتفا کند و احتیاط مستحب ان است که دو سبحان الله دیگر را در حال برخاستن بگوید
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ذکر خدا، قرائت قرآن دعا، در هر جای نماز جایز است اگر جمله ای را مانند (الله اکْبر) به قصد ذکر خدا بگوید، اما در موقع گفتن، صدا را بلندکند که چیزی را به دیگری بفهماند اشکال ندارد، ولی دعا و ذکر به زبانهای غیر عربی اشکال دارد.