قدم اول کسب معرفت نسبت به جایگاه ائمه(ع) و امام زمان(عج) است. در روایتی از ابونصر طریف نقل شده است: (بر امام زمان(عج) [در ایام کودکی ایشان] وارد شدم. حضرت فرمود: مرا میشناسی؟ گفتم: آری؛ سپس آن حضرت فرمود: من کیستم؟ گفتم: شما آقای من و فرزند آقای من هستید. آن گاه امام مهدی(عج) فرمود: از این نپرسیدم، عرض کردم: فدای شما شوم! خودتان بیان کنید. حضرت فرمود: من خاتم اوصیا هستم و خداوند به واسطه من بلا را از اهلم و شیعیان رفع میکند.)(بحار الانوار، ج 52، ص30). زیارت جامعه کبیره در اواخر مفاتیح الجنان آمده در این زمینه منبع خوبی است. پس از معرفت، ایمان و پذیرش این عقیده است؛ چرا که فردی که به امری عقیده نداشته باشد، در راستای آن فعالیت نمیکند. ایمان به خدا و معارف دین لازمه حرکت است. مرحله بعد آن است که آدمی به وظایف دینی (انجام واجبات و ترک محرمات و پرهیز از گناهان) اهتمام ورزد و به نماز اول وقت توجه داشته باشد؛زیرا حقیقت انسان، بندگی و عبودیت خدا است و راه بندگی؛ نیز عبادت است: (وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ)(ذاریات، 56). بنابراین خداوند ایمان را در کنار عمل صالح قرار داده است. در سوره (عصر) پس از آن که سخن از خسران و زیان کار بودن انسان به میان آورد، میگوید: (الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ) و وقتی میخواهد وعده خلافت و حکومت روی زمین را به مؤمنان بدهد، میفرماید: (وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ)(نور، آیه 55) و سر انجام زمین را برای عباد صالح میداند: (یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ)(انبیا، آیه 105). عمل صالح و توبه باعث طهارت و نورانیت دل شده و آیینه دل آمادگی پیدا میکند تا انوار الهی را در خود جلوهگر کند و خود را در محضر خدا و امام بداند. البته در کنار انجام وظایف، لازم است آدمی دست به توسل بردارد و از خداوند به واسطه ائمه(ع) برای کسب معرفت و درک بالاتر مدد بگیرد: (وَ ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ)(مائده، آیه 35).
قدم اول کسب معرفت نسبت به جایگاه ائمه(ع) و امام زمان(عج) است. در روایتی از ابونصر طریف نقل شده است: (بر امام زمان(عج) [در ایام کودکی ایشان] وارد شدم. حضرت فرمود: مرا میشناسی؟ گفتم: آری؛ سپس آن حضرت فرمود: من کیستم؟ گفتم: شما آقای من و فرزند آقای من هستید. آن گاه امام مهدی(عج) فرمود: از این نپرسیدم، عرض کردم: فدای شما شوم! خودتان بیان کنید. حضرت فرمود: من خاتم اوصیا هستم و خداوند به واسطه من بلا را از اهلم و شیعیان رفع میکند.)(بحار الانوار، ج 52، ص30).
زیارت جامعه کبیره در اواخر مفاتیح الجنان آمده در این زمینه منبع خوبی است.
پس از معرفت، ایمان و پذیرش این عقیده است؛ چرا که فردی که به امری عقیده نداشته باشد، در راستای آن فعالیت نمیکند. ایمان به خدا و معارف دین لازمه حرکت است.
مرحله بعد آن است که آدمی به وظایف دینی (انجام واجبات و ترک محرمات و پرهیز از گناهان) اهتمام ورزد و به نماز اول وقت توجه داشته باشد؛زیرا حقیقت انسان، بندگی و عبودیت خدا است و راه بندگی؛ نیز عبادت است: (وَ ما خَلَقْتُ الْجِنَّ وَ الْإِنْسَ إِلاَّ لِیَعْبُدُونِ)(ذاریات، 56). بنابراین خداوند ایمان را در کنار عمل صالح قرار داده است. در سوره (عصر) پس از آن که سخن از خسران و زیان کار بودن انسان به میان آورد، میگوید: (الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ) و وقتی میخواهد وعده خلافت و حکومت روی زمین را به مؤمنان بدهد، میفرماید: (وَعَدَ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا وَ عَمِلُوا الصَّالِحاتِ)(نور، آیه 55) و سر انجام زمین را برای عباد صالح میداند: (یَرِثُها عِبادِیَ الصَّالِحُونَ)(انبیا، آیه 105).
عمل صالح و توبه باعث طهارت و نورانیت دل شده و آیینه دل آمادگی پیدا میکند تا انوار الهی را در خود جلوهگر کند و خود را در محضر خدا و امام بداند.
البته در کنار انجام وظایف، لازم است آدمی دست به توسل بردارد و از خداوند به واسطه ائمه(ع) برای کسب معرفت و درک بالاتر مدد بگیرد: (وَ ابْتَغُوا إِلَیْهِ الْوَسِیلَةَ)(مائده، آیه 35).
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان(عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] چرا امام زمان (عج) در عصر غیبت پنهان زندگی میکنند؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان (عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] بهرهمندی از امام عصر (عج) در عصر غیبت چگونه است؟
- [سایر] آیا میتوان دوران ظهور امام زمان (عج) را درک کرد؟ آیا تنها زندگان یاور حضرت هستند؟
- [سایر] چگونه نسبت به وجود امام زمان (عج) یقین کرده و حضور وی را درک کنیم؟
- [سایر] آیا در دوره غیبت کبری میتوان امام زمان (عج) را مشاهده کرد؟
- [سایر] درباره امکان دیدار امام زمان (عج) در عصر غیبت توضیح دهید.
- [سایر] امام زمان (عج) درباه رجوع مردم به علما در عصر غیبت چه فرمودند؟
- [سایر] امام زمان (عج) درباره چگونگی استفاده از ایشان در عصر غیبت چه فرمودند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله مظاهری] نماز عید فطر و قربان در زمان حضور امامعلیه السلام و در زمان غیبت ایشان از مستحبّات مؤکّد است و میتوان آن را به جماعت یا فرادی خواند.
- [آیت الله مظاهری] بعد از نماز مغرب و عشاء شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید: (اَللَّهُ اَکْبَرُ اَللَّهُ اَکْبَرُ لا اِلهَ اِلَّا اللَّهُ وَ اللَّهُ اَکْبَرُ اَللَّهُ اَکْبَرُ وَللَّهِِالْحَمْدُ اَللَّهُ اَکْبَرُ عَلی ما هَدانا).
- [امام خمینی] بعد از نماز مغرب و عشای شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نماز عید فطر مستحب است این تکبیرها را بگویند:"الله اکبر الله اکبر لا اله الا الله و الله اکبر الله اکبر و لله الحمد الله اکبر علی ما هدانا".
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد از نماز صبح و ظهر و عصر روز عید و نیز بعد از نمازعید فطر مستحب است این تکبیرها را بگوید : الله اکبرُ الله اکبرُ لا اله الا الله و اله اکبرُ الله اکبرُ و لله الحمدُ الله اکبر علی ما هدانا .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بعد از نماز مغرب و عشا شب عید فطر و بعد از نماز صبح آن و بعد از نماز عید فطر بلکه بعد از نماز ظهر و عصر روز عید نیز مستحب است این تکبیرها را بگوید: الله اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ لاَ اِلَهَ إلاَّ اللهُ واللهُ اَکْبَرُ اللهُ اَکْبَرُ وللهِ الْحَمْدُ، اللهُ اَکْبَرُ عَلی مَا هَدَانا