شرح پرسش: امام صادق (علیه السلام) فرمودهاند: در زمان ظهور چندین علم دیگر که انسان آنها را تا آن زمان فرا نگرفته است آشکار میشود، این چه سودی دارد و آیا این فرموده صحیح است یا نه؟ پاسخ: امام صادق (علیه السلام) میفرماید: (العلم سبعة و عشرون حرفا فجمیع ما جاءت به الرسل حرفان فلم یعرف الناس حتی الیوم غیر الحرفین فاذا قام القائم اخرج الخمسة و العشرین حرفاً فبثها فی الناس و ضم الیها الحرفین حتی یبثها سبعة و عشرین حرفا)؛(علم 27 حرف است و تمام آنچه پیامبران آوردهاند، دو حرف است و مردم تا امروز جز این دو حرف را نمیدانند و زمانی که قائم قیام کند 25 حرف را خارج میکند و بین مردم منتشر میسازد و آن دو حرف را نیز به آنها ضمیمه میکند تا 27 حرف را پخش کند).(بصائر الدرجات، ص117). بنابراین روایت؛ در زمان ظهور، علم پیشرف فراوانی خواهد کرد؛ اما این که این علم چه سودی دارد؛ طبیعی است که هر سود و رفاه و پیشرفت مادی و معنوی که نصیب انسان میشود بر پایه علم و آگاهی استوار است. بنابراین مقدمه تمام وعدههای نیکی که برای دوران ظهور داده شده، پیشرفت علم است. تا زمانی که بالا برود، معنویت و عدالت و امنیت قابل اجرا نخواهد بود. البته بعضی آنها را از نوع علم تجربی میدانند و معتقدند: منظور پیشرفت پزشکی، کشاورزی، فضانوردی و ... است و بعضی آن را علوم الهی و نحوه تقرب و نزدیک شدن به خدا میدانند؛ یعنی، مردم در زمان حضرت میآموزند چگونه بنده واقعی گردند و در اثر پیشرفت معنوی قادر به هر کاری میشوند(مانند عارفان حقیقی در زمان ما). به هر حال سود علم چیز مخفی نیست که احتیاج به توضیح داشته باشد.
شرح پرسش:
امام صادق (علیه السلام) فرمودهاند: در زمان ظهور چندین علم دیگر که انسان آنها را تا آن زمان فرا نگرفته است آشکار میشود، این چه سودی دارد و آیا این فرموده صحیح است یا نه؟
پاسخ:
امام صادق (علیه السلام) میفرماید: (العلم سبعة و عشرون حرفا فجمیع ما جاءت به الرسل حرفان فلم یعرف الناس حتی الیوم غیر الحرفین فاذا قام القائم اخرج الخمسة و العشرین حرفاً فبثها فی الناس و ضم الیها الحرفین حتی یبثها سبعة و عشرین حرفا)؛(علم 27 حرف است و تمام آنچه پیامبران آوردهاند، دو حرف است و مردم تا امروز جز این دو حرف را نمیدانند و زمانی که قائم قیام کند 25 حرف را خارج میکند و بین مردم منتشر میسازد و آن دو حرف را نیز به آنها ضمیمه میکند تا 27 حرف را پخش کند).(بصائر الدرجات، ص117).
بنابراین روایت؛ در زمان ظهور، علم پیشرف فراوانی خواهد کرد؛ اما این که این علم چه سودی دارد؛ طبیعی است که هر سود و رفاه و پیشرفت مادی و معنوی که نصیب انسان میشود بر پایه علم و آگاهی استوار است. بنابراین مقدمه تمام وعدههای نیکی که برای دوران ظهور داده شده، پیشرفت علم است. تا زمانی که بالا برود، معنویت و عدالت و امنیت قابل اجرا نخواهد بود. البته بعضی آنها را از نوع علم تجربی میدانند و معتقدند: منظور پیشرفت پزشکی، کشاورزی، فضانوردی و ... است و بعضی آن را علوم الهی و نحوه تقرب و نزدیک شدن به خدا میدانند؛ یعنی، مردم در زمان حضرت میآموزند چگونه بنده واقعی گردند و در اثر پیشرفت معنوی قادر به هر کاری میشوند(مانند عارفان حقیقی در زمان ما). به هر حال سود علم چیز مخفی نیست که احتیاج به توضیح داشته باشد.
- [سایر] مقصود از بیست و پنج حرف علم که در عصر ظهور آشکار میشود چیست؟
- [سایر] چرا هنگام ظهور امام زمان(عج) همه جا را ظلم و فساد فرا می گیرد؟ مقصود ازاین که ظلم و فساد جهان را فرا می گیرد چیست؟
- [سایر] کدام علائم ظهور تا بحال آشکار شده اند؟ آآیا هیچکس می تواند مدعی شود ظهور حداقل در این قرن واقع می شود؟
- [سایر] بعد از ظهور امام زمان (عج) که تمام علوم به نهایت رشد میرسند، آیا علم راکد میشود؟
- [سایر] بعد از ظهور امام زمان (عج) که تمام علوم به نهایت رشد می رسند، آیا علم راکد می شود؟
- [سایر] آیا بعد از ظهور دانشمندان میروند پیش امام و تمام علوم را میگیرندو دیگر نیازی به تحقیق نیست؟اگر نه باز هم باید زحمت بکشند پس نقش امام چیست؟کلا رویکرد امام با علوم چگونه است؟
- [سایر] با سلا م بنده بسیار به تحصیلات و علوم حوزوی علاقه مندم اما نمی دانم چطور می توانم بطور آزاد این علوم را فرا بگیرم لطفا راهنمائی بفرمائید.
- [سایر] یکی از نشانههای حتمی ظهور امام زمان(عج) این است که یک صیحه آسمانی در شب قدر عالَم را فرا میگیرد و همه مردم آن صدا را متوجه میشوند. سؤال اینجا است، ما که این صدا را امسال توفیق نداشتیم بشنویم پس ایشان امسال ظهور نمیکنند؟
- [سایر] در عصر ظهور ، رشد عقلی و تکامل علمی انسان چگونه است ؟
- [سایر] مهمترین مانع ظهور چیست؟ چه کنیم مانع ظهور نباشیم؟
- [آیت الله اردبیلی] انسان هنگامی میتواند مشغول نماز شود که یقین یا اطمینان کند وقت آن فرا رسیده است یا دو مرد عادل از داخل شدن وقت خبر دهند.
- [آیت الله سیستانی] اگر نوشتهای به امضاء یا مهر میت ببینند، چنانچه قرائنی باشد که ظهور در وصیّت داشته باشد باید به آن عمل شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] فروختن میوه یک سال قبل از ظهور ان بدون ضمیمه جایز نیست و فروختن میوه دو سال یا بیشتر از ان و همچنین فروختن میوه یک سال با ضمیمه جایز است و بعد از ظهور ان پیش از ان که دانه ببندد و گلش بریزد احتیاط مستحب ان است که چیزی از حاصل زمین مانند سبزیها یا مال دیگری با ان بفروشند و یا میوه بیشتر از یک سال را به او بفروشند
- [آیت الله اردبیلی] شخص نابینا و زندانی و مانند آنها، بنابر احتیاط واجب تا وقتی که به فرا رسیدن وقت یقین پیدا کنند، نباید مشغول نماز شوند؛ ولی اگر انسان به واسطه وجود موانعی مثل ابر، غبار و مانند آنها که در غالب افراد مانع از حصول یقین و اطمینان به دخول وقت میشود، نتواند در اوّل وقت نماز به فرا رسیدن وقت یقین یا اطمینان پیدا =============================================================================== 1 تقریبا یازده ساعت و یک ربع بعد از ظهر شرعی، آخر وقت نماز مغرب و عشاء است. کند، چنانچه گمان داشته باشد که وقت فرا رسیده، میتواند مشغول نماز شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدت بفروشد و بعد از تمام شدن مدت، اگر چه آن را تحویل نگرفته باشد، فروختن آن اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] انسان نمی تواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدت بفروشد مگر این که به خود فروشنده بفروشد ولی بعد از تمام شدن مدت، اگرچه آن را تحویل نگرفته باشد، فروختن آن اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] انسان نمیتواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدّت بفروشد، و بعد از تمام شدن مدّت گرچه آن را تحویل نگرفته باشد فروختن آن اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان بعد از بول استبراء کند و وضو بگیرد چنانچه بعد از وضو رطوبتی ببیند که بداند یا بول است یا منی باید احتیاط کرده غسل کند و وضو هم بگیرد ولی اگر وضو نگرفته باشد گرفتن وضو کافیست
- [امام خمینی] انسان نمی تواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدت بفروشد، و بعد از تمام شدن مدت اگر چه آن را تحویل نگرفته باشد فروختن آن اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] انسان نمیتواند جنسی را که سلف خریده پیش از تمام شدن مدت بفروشد، و بعد از تمام شدن مدت، اگرچه آن را تحویل نگرفته باشد، فروختن آن اشکال ندارد.