شرح پرسش: ظهور حضرت مهدی (عج) برای ناآگاهان نسبت به ایشان چه فایدهای دارد؟ برخورد امام با آنان چگونه خواهد بود؟ عصر ظهور چه ویژگیهایی دارد؟ پاسخ: امام مهدی علیه السلام ابتدا خود را معرفی میکند و آنان را دعوت به تفکر و پذیرش دین حق میکند. ظهور حضرت چون همراه با تبیین درست و منطقی دین اسلام، نزول حضرت عیسی علیه السلام، آشکار کردن الواح اصلی تورات، امدادهای غیبی و معجزات است، باعث میشود همه او را بشناسند و کسی نسبت به او و حرکتش ناآگاه نباشد. نتیجه این امور، گرویدن اکثریت قریب به اتفاق مردم به حضرت و پذیرش او میشود. حال، اگر کسی به مخالفت و انکار بپردازد و رو در روی حضرت قرار گیرد و قصد تقابل را داشته باشد، امام مهدی علیه السلام با او میجنگد، و سر انجام جنگ نیز چیزی جز هلاکت و نابودی کفار و پیروزی حضرت نیست. با پیروزی حضرت، همه از برکات معنوی ظهور بهره میبرند چرا که طبق آیات شریفه قرآن، آینده جهان از آن دین اسلام و حاکمیت دین حق است.(توبه، آیه 32 و 33) کل زمین در اختیار بندگان صالح قرار میگیرد(انبیاء، 105) و حجت خدا و مؤمنان صالح، به خلافت و حکومت میرسند. در این روزگار دین مورد رضایت خدا (اسلام) پا بر جا و برقرار میشود و احکام و معارف آن در سرتاسر جهان اجرا میگردد، امنیت و آرامش کامل برقرار میگردد و عوامل ناامنی و مظاهر ظلم و فساد از بین میرود و عبادت واقعی (و عبودیت و بندگی حقیقی) به صورت عمومی تحقق مییابد(نور، آیه 55). در آن روزگار طلایی، قرآن و نماز و مسجد جایگاه حقیقی خود را پیدا میکنند. تعلیم قرآن تبدیل به یک فرهنگ عمومی میشود. امام علی علیه السلام در روایتی فرمودهاند: (گویا شیعیان خود را میبینم که در مسجد کوفه، خیمهها زده و قرآن را بدان گونه که نازل شده به مردم میآموزند.)(بحار الانوار، ج 52، ص 364) به این صورت است که مسجد مکان تعلیم و تربیت دینی میشود و نماز که اصلیترین نوع عبادت است خالصانه انجام میشود. خداوند در تبیین آن روزگار میفرماید: (یَعْبُدُونَنِی لا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئاً؛ عبادت میکنند مرا و نسبت به من چیزی را شریک قایل نمیشوند.) در آن دوران زینتها و بناهای اضافی مسجد از بین میرود تا این مکان به درستی محل مناجات و عبادت باشد. زندگی مادی ادامه خواهد داشت؛ زیرا رسیدن به عالم آخرت پس از زندگی در دنیا و حیات مادی است. بهرهوری از منافع مادی نیز به بهترین حالت شکل میگیرد و برکات و نعمات آشکار میشود. البته منافع مادی در زمان ظهور دو مشخصه اصلی دارد: الف. جامعه در آن عصر، فضیلتمحور و ارزشمدار خواهد بود، از این رو از منافع مادی در راستای حیات معنوی استفاه شده و دنیا ابزار حرکت تکاملی و کسب سعادت خواهد بود. ب. این منافع مادی به صورت صحیح در اختیار عموم قرار میگیرد و همه از آن بهره میبرند و جامعه طبقاتی نخواهد بود.
شرح پرسش:
ظهور حضرت مهدی (عج) برای ناآگاهان نسبت به ایشان چه فایدهای دارد؟ برخورد امام با آنان چگونه خواهد بود؟ عصر ظهور چه ویژگیهایی دارد؟
پاسخ:
امام مهدی علیه السلام ابتدا خود را معرفی میکند و آنان را دعوت به تفکر و پذیرش دین حق میکند. ظهور حضرت چون همراه با تبیین درست و منطقی دین اسلام، نزول حضرت عیسی علیه السلام، آشکار کردن الواح اصلی تورات، امدادهای غیبی و معجزات است، باعث میشود همه او را بشناسند و کسی نسبت به او و حرکتش ناآگاه نباشد. نتیجه این امور، گرویدن اکثریت قریب به اتفاق مردم به حضرت و پذیرش او میشود. حال، اگر کسی به مخالفت و انکار بپردازد و رو در روی حضرت قرار گیرد و قصد تقابل را داشته باشد، امام مهدی علیه السلام با او میجنگد، و سر انجام جنگ نیز چیزی جز هلاکت و نابودی کفار و پیروزی حضرت نیست.
با پیروزی حضرت، همه از برکات معنوی ظهور بهره میبرند چرا که طبق آیات شریفه قرآن، آینده جهان از آن دین اسلام و حاکمیت دین حق است.(توبه، آیه 32 و 33) کل زمین در اختیار بندگان صالح قرار میگیرد(انبیاء، 105) و حجت خدا و مؤمنان صالح، به خلافت و حکومت میرسند. در این روزگار دین مورد رضایت خدا (اسلام) پا بر جا و برقرار میشود و احکام و معارف آن در سرتاسر جهان اجرا میگردد، امنیت و آرامش کامل برقرار میگردد و عوامل ناامنی و مظاهر ظلم و فساد از بین میرود و عبادت واقعی (و عبودیت و بندگی حقیقی) به صورت عمومی تحقق مییابد(نور، آیه 55).
در آن روزگار طلایی، قرآن و نماز و مسجد جایگاه حقیقی خود را پیدا میکنند. تعلیم قرآن تبدیل به یک فرهنگ عمومی میشود. امام علی علیه السلام در روایتی فرمودهاند: (گویا شیعیان خود را میبینم که در مسجد کوفه، خیمهها زده و قرآن را بدان گونه که نازل شده به مردم میآموزند.)(بحار الانوار، ج 52، ص 364)
به این صورت است که مسجد مکان تعلیم و تربیت دینی میشود و نماز که اصلیترین نوع عبادت است خالصانه انجام میشود. خداوند در تبیین آن روزگار میفرماید: (یَعْبُدُونَنِی لا یُشْرِکُونَ بِی شَیْئاً؛ عبادت میکنند مرا و نسبت به من چیزی را شریک قایل نمیشوند.)
در آن دوران زینتها و بناهای اضافی مسجد از بین میرود تا این مکان به درستی محل مناجات و عبادت باشد.
زندگی مادی ادامه خواهد داشت؛ زیرا رسیدن به عالم آخرت پس از زندگی در دنیا و حیات مادی است. بهرهوری از منافع مادی نیز به بهترین حالت شکل میگیرد و برکات و نعمات آشکار میشود. البته منافع مادی در زمان ظهور دو مشخصه اصلی دارد:
الف. جامعه در آن عصر، فضیلتمحور و ارزشمدار خواهد بود، از این رو از منافع مادی در راستای حیات معنوی استفاه شده و دنیا ابزار حرکت تکاملی و کسب سعادت خواهد بود.
ب. این منافع مادی به صورت صحیح در اختیار عموم قرار میگیرد و همه از آن بهره میبرند و جامعه طبقاتی نخواهد بود.
- [سایر] برخورد امام زمان (عج) پس از ظهور با گنهکاران امت چه خواهد بود؟
- [سایر] با کسانی که منتظران امام زمان (عج) را مسخره میکنند، چگونه برخورد کنیم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] چگونه میتوان دیگران را نسبت به امام زمان (عج) و ظهور ایشان آگاه کرد؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] دیدگاه اهل سنّت در مورد امام مهدی(عج) چیست؟ آیا ظهور مهدی موعود، از مسائل اتفاقی بین مسلمین است؟
- [سایر] آیا می توان گفت که مهمترین و اصلی ترین شرط و عامل ظهور امام زمان(عج) اقبال عمومی مردم نسبت به امام زمان(عج) و معرفت اسلامی است؟ چرا؟
- [سایر] قبه سفید که به امام زمان (عج) نسبت میدهند کجاست؟ آیا قابل عکسبرداری است؟
- [سایر] باور و اعتقاد یهودیان نسبت به رجعت امام مهدی (عج) چیست؟
- [سایر] نظرتان نسبت به نویسنده کتاب ملاقات با امام زمان (عج) و آثار دیگر ایشان چیست؟
- [سایر] مومنین چه تکالیفی در عصر غیبت نسبت به امام زمان (عج) دارند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .
- [آیت الله سبحانی] اذان هیجده جمله است: اللّهُ أَکْبَر چهار مرتبه. أَشْهَدُ أَنْ لا اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ، أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ، حَیَّ عَلَی الصَّلاَةِ، حَیَّ عَلَی الفَلاَح، حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ، اللّهُ أَکْبَر، لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أَکْبَر از اول اذان و یک مرتبه لاَ اِلهَ اِلاَّ اللّهُ از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَلِ باید دو مرتبه قَدْ قامَتِ الصَّلاةُ اضافه نمود.