چنان که نوشتهاید تغییر تنها شامل بعضی از احکام میشود، نه همه آنها یا اکثر آنها و حضرت بعد از ظهور؛ بسیاری از احکام را که مردم ترک کرده و فراموش کردهاند یادآور شده و احیاء مینماید و حکم جدیدی صادر نمیکند. بله، بعضی از احکام عوض میشود که میتواند به جهت یکی از علل زیر باشد: الف. سالم شدن محیط: دوران غیبت؛ دوران حاکمیت طاغوت و طبیعتا فساد و معصیت و ظلم است. در چنین فضایی انجام تکالیف از عهده انسان معمولی خارج است و به جهت فشارهای فراوان جامعه بر او توان انجام آنها را ندارد. برای مثال رشوه دادن حرام است؛ اما اگر حق انسان، در دست قاضی رشوه خواری باشد که بدون گرفتن رشوه حق مسلم انسان از بین میرود، دادن رشوه جایز میشود. این جواز به دلیل وجود قضات فاسد است؛ یعنی جامعه فاسد توان انجام کار سالم را تا حدودی از انسان میگیرد. لذا خداوند نیز کمی رخصت داده است تا مردم توان عمل پیدا کنند. از این رو بعضی چیزها را واجب یا حرام نکرده است، چون واقعا عمل به آن در زمان طاغوت و فساد غیر ممکن است یا بسیار سخت است و اسلام دینی آسان است و چنین سختی را بر انسان روا نمیدارد. ب. تعالی روح: در دوران غیبت؛ دست اکثر مردم حتی مسلمانان و شیعیان از بسیاری از مسائل دینی کوتاه است و ما اصلا نمیدانیم برای پاک بودن چه باید کرد و وظیفه چیست؟ چگونه میتوان به آن وظیفه در صورت دانستن عمل کرد؟ و این اطلاعات در دست امام عصر است. وقتی حضرت ظهور میکند، تمام معارف دینی را در اختیار همه مردم میگذارد(حدیث 27 حرف) و مردم اولا میدانند چه باید بکنند و ثانیا میدانند چگونه باید به آن عمل نمایند، هدف و روش هر دو کاملا معلوم است، محیط هم که سالم بوده و اجازه عمل را میدهد؛ بنابراین افراد، تعالی روحی فراوانی مییابند. وقتی همه امکانات مهیا بود، طبیعی است که وظیفه و تکلیف هم سنگینتر میشود، چنان که در زمان حاضر نیز تکلیف یک عالم از یک جاهل سنگین تر است، بنابراین تکالیف تازهای وضع میشود. کسی که در یک محیط سالم زندگی میکند و جامعه برای ترک واجب و عمل به فساد و معصیت، بر او فشار نمیآورد، بلکه فشار برای انجام خیرات است از طرفی فرد همه چیز را میداند و مشکل علمی ندارد؛ باید دقیقتر و کاملتر عمل کند. لذا در چنان جامعهای کمک کردن به برادر دینی واجب میشود و تنها یک مستحب و فضیلت نخواهد بود. به طور خلاصه اصلاح درون و بیرون باعث تغییر احکام نیز میشود. www.imammahdi-s.com
چنان که نوشتهاید تغییر تنها شامل بعضی از احکام میشود، نه همه آنها یا اکثر آنها و حضرت بعد از ظهور؛ بسیاری از احکام را که مردم ترک کرده و فراموش کردهاند یادآور شده و احیاء مینماید و حکم جدیدی صادر نمیکند. بله، بعضی از احکام عوض میشود که میتواند به جهت یکی از علل زیر باشد:
الف. سالم شدن محیط: دوران غیبت؛ دوران حاکمیت طاغوت و طبیعتا فساد و معصیت و ظلم است. در چنین فضایی انجام تکالیف از عهده انسان معمولی خارج است و به جهت فشارهای فراوان جامعه بر او توان انجام آنها را ندارد. برای مثال رشوه دادن حرام است؛ اما اگر حق انسان، در دست قاضی رشوه خواری باشد که بدون گرفتن رشوه حق مسلم انسان از بین میرود، دادن رشوه جایز میشود. این جواز به دلیل وجود قضات فاسد است؛ یعنی جامعه فاسد توان انجام کار سالم را تا حدودی از انسان میگیرد. لذا خداوند نیز کمی رخصت داده است تا مردم توان عمل پیدا کنند. از این رو بعضی چیزها را واجب یا حرام نکرده است، چون واقعا عمل به آن در زمان طاغوت و فساد غیر ممکن است یا بسیار سخت است و اسلام دینی آسان است و چنین سختی را بر انسان روا نمیدارد.
ب. تعالی روح: در دوران غیبت؛ دست اکثر مردم حتی مسلمانان و شیعیان از بسیاری از مسائل دینی کوتاه است و ما اصلا نمیدانیم برای پاک بودن چه باید کرد و وظیفه چیست؟ چگونه میتوان به آن وظیفه در صورت دانستن عمل کرد؟ و این اطلاعات در دست امام عصر است. وقتی حضرت ظهور میکند، تمام معارف دینی را در اختیار همه مردم میگذارد(حدیث 27 حرف) و مردم اولا میدانند چه باید بکنند و ثانیا میدانند چگونه باید به آن عمل نمایند، هدف و روش هر دو کاملا معلوم است، محیط هم که سالم بوده و اجازه عمل را میدهد؛ بنابراین افراد، تعالی روحی فراوانی مییابند. وقتی همه امکانات مهیا بود، طبیعی است که وظیفه و تکلیف هم سنگینتر میشود، چنان که در زمان حاضر نیز تکلیف یک عالم از یک جاهل سنگین تر است، بنابراین تکالیف تازهای وضع میشود. کسی که در یک محیط سالم زندگی میکند و جامعه برای ترک واجب و عمل به فساد و معصیت، بر او فشار نمیآورد، بلکه فشار برای انجام خیرات است از طرفی فرد همه چیز را میداند و مشکل علمی ندارد؛ باید دقیقتر و کاملتر عمل کند. لذا در چنان جامعهای کمک کردن به برادر دینی واجب میشود و تنها یک مستحب و فضیلت نخواهد بود. به طور خلاصه اصلاح درون و بیرون باعث تغییر احکام نیز میشود.
www.imammahdi-s.com
- [سایر] فلسفه ظهور امام زمان علیه السلام چیست؟
- [سایر] فلسفه ظهور امام زمان(ع)را بیان کنید؟
- [سایر] چرا وقتی امام زمان (عج) ظهور می کنند تمامی اسلحه ها از کار می افتد؟چه فلسفه ای دارد؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان(عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] فلسفه توسل به امام زمان علیه السلام چیست؟
- [سایر] فلسفه وجودی امام زمان (عج) در عصر غیبت چیست؟
- [سایر] فلسفه انتظار فرج امام زمان (عج) چیست؟
- [سایر] فلسفه غیبت حضرت مهدی(علیه السلام) چیست؟
- [سایر] آیا حضرت امام مهدی(عج) بعد از ظهور، (مسجدالحرام) و (مسجدالنبی) را تغییر میدهند؟
- [آیت الله سبحانی] گفته می شود که وقتی حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه ظهور می کنند قبله را به طرف کربلا تغییر می دهند آیا این مطلب صحیح است؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون اقتصاد و تجارت جامعه مسلمانان در اثر غفلت هایی که شده و وابسته به بانک ها گردیده است، تا بانک ها وضع خود را با تعالیم اقتصادی اسلامی تطبیق نکرده اند، مسلمانان متمکن با همکاری یکدیگر مؤسسات قرض الحسنه اسلامی تأسیس کنند و این مخالفت علنی با احکام خدا را به اطاعت احکام او مبدل سازند.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . امر به معروف و نهی از منکر، یکی از تعالیم مهمه اسلامی است که حیثیت و شرافت و بقاء عزت و ترقی و تعالی مسلمانان، و اجرای احکام و جلوگیری از فحشا و فساد و تأمین امنیت اجتماعی، به آن وابسته است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنانی که (عادت عددیه) دارند یعنی شماره روزهای حیض آنها در دو ماه پشت سر هم یک اندازه است، ولی وقت آن تغییر می کند، آنها باید در همان چند روز به احکام حائض عمل کنند.
- [آیت الله مظاهری] تغییر جنسیت (بر فرض امکان) یعنی مرد خود را زن، یا زن خود را مرد و یا خنثی خود را مرد یا زن نماید، اگر داعی عقلایی در آن باشد مانعی ندارد و در احکام، حال فعلی او مناط است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر این که بچّه باشد و در مناطق اسلامی پیدا شود.