فلسفه تغییر بعضی احکام بعد از ظهور امام مهدی چیست؟
چنان که نوشته‌اید تغییر تنها شامل بعضی از احکام می‌شود، نه همه آنها یا اکثر آنها و حضرت بعد از ظهور؛ بسیاری از احکام را که مردم ترک کرده و فراموش کرده‌اند یادآور شده و احیاء می‌نماید و حکم جدیدی صادر نمی‌کند. بله، بعضی از احکام عوض می‌شود که می‌تواند به جهت یکی از علل زیر باشد: الف. سالم شدن محیط: دوران غیبت؛ دوران حاکمیت طاغوت و طبیعتا فساد و معصیت و ظلم است. در چنین فضایی انجام تکالیف از عهده انسان معمولی خارج است و به جهت فشار‌های فراوان جامعه بر او توان انجام آنها را ندارد. برای مثال رشوه دادن حرام است؛ اما اگر حق انسان، در دست قاضی رشوه خواری باشد که بدون گرفتن رشوه حق مسلم انسان از بین می‌رود، دادن رشوه جایز می‌شود. این جواز به دلیل وجود قضات فاسد است؛ یعنی جامعه فاسد توان انجام کار سالم را تا حدودی از انسان می‌گیرد. لذا خداوند نیز کمی رخصت داده است تا مردم توان عمل پیدا کنند. از این رو بعضی چیز‌ها را واجب یا حرام نکرده است، چون واقعا عمل به آن در زمان طاغوت و فساد غیر ممکن است یا بسیار سخت است و اسلام دینی آسان است و چنین سختی را بر انسان روا نمی‌دارد. ب. تعالی روح: در دوران غیبت؛ دست اکثر مردم حتی مسلمانان و شیعیان از بسیاری از مسائل دینی کوتاه است و ما اصلا نمی‌دانیم برای پاک بودن چه باید کرد و وظیفه چیست؟ چگونه می‌توان به آن وظیفه در صورت دانستن عمل کرد؟ و این اطلاعات در دست امام عصر است. وقتی حضرت ظهور می‌کند، تمام معارف دینی را در اختیار همه مردم می‌گذارد(حدیث 27 حرف) و مردم اولا می‌دانند چه باید بکنند و ثانیا می‌دانند چگونه باید به آن عمل نمایند، هدف و روش هر دو کاملا معلوم است، محیط هم که سالم بوده و اجازه عمل را می‌دهد؛ بنابراین افراد، تعالی روحی فراوانی می‌یابند. وقتی همه امکانات مهیا بود، طبیعی است که وظیفه و تکلیف هم سنگین‌تر می‌شود، چنان که در زمان حاضر نیز تکلیف یک عالم از یک جاهل سنگین تر است، بنابراین تکالیف تازه‌ای وضع می‌شود. کسی که در یک محیط سالم زندگی می‌کند و جامعه برای ترک واجب و عمل به فساد و معصیت، بر او فشار نمی‌آورد، بلکه فشار برای انجام خیرات است از طرفی فرد همه چیز را می‌داند و مشکل علمی ندارد؛ باید دقیق‌تر و کامل‌تر عمل کند. لذا در چنان جامعه‌ای کمک کردن به برادر دینی واجب می‌شود و تنها یک مستحب و فضیلت نخواهد بود. به طور خلاصه اصلاح درون و بیرون باعث تغییر احکام نیز می‌شود. www.imammahdi-s.com
عنوان سوال:

فلسفه تغییر بعضی احکام بعد از ظهور امام مهدی چیست؟


پاسخ:

چنان که نوشته‌اید تغییر تنها شامل بعضی از احکام می‌شود، نه همه آنها یا اکثر آنها و حضرت بعد از ظهور؛ بسیاری از احکام را که مردم ترک کرده و فراموش کرده‌اند یادآور شده و احیاء می‌نماید و حکم جدیدی صادر نمی‌کند. بله، بعضی از احکام عوض می‌شود که می‌تواند به جهت یکی از علل زیر باشد:
الف. سالم شدن محیط: دوران غیبت؛ دوران حاکمیت طاغوت و طبیعتا فساد و معصیت و ظلم است. در چنین فضایی انجام تکالیف از عهده انسان معمولی خارج است و به جهت فشار‌های فراوان جامعه بر او توان انجام آنها را ندارد. برای مثال رشوه دادن حرام است؛ اما اگر حق انسان، در دست قاضی رشوه خواری باشد که بدون گرفتن رشوه حق مسلم انسان از بین می‌رود، دادن رشوه جایز می‌شود. این جواز به دلیل وجود قضات فاسد است؛ یعنی جامعه فاسد توان انجام کار سالم را تا حدودی از انسان می‌گیرد. لذا خداوند نیز کمی رخصت داده است تا مردم توان عمل پیدا کنند. از این رو بعضی چیز‌ها را واجب یا حرام نکرده است، چون واقعا عمل به آن در زمان طاغوت و فساد غیر ممکن است یا بسیار سخت است و اسلام دینی آسان است و چنین سختی را بر انسان روا نمی‌دارد.
ب. تعالی روح: در دوران غیبت؛ دست اکثر مردم حتی مسلمانان و شیعیان از بسیاری از مسائل دینی کوتاه است و ما اصلا نمی‌دانیم برای پاک بودن چه باید کرد و وظیفه چیست؟ چگونه می‌توان به آن وظیفه در صورت دانستن عمل کرد؟ و این اطلاعات در دست امام عصر است. وقتی حضرت ظهور می‌کند، تمام معارف دینی را در اختیار همه مردم می‌گذارد(حدیث 27 حرف) و مردم اولا می‌دانند چه باید بکنند و ثانیا می‌دانند چگونه باید به آن عمل نمایند، هدف و روش هر دو کاملا معلوم است، محیط هم که سالم بوده و اجازه عمل را می‌دهد؛ بنابراین افراد، تعالی روحی فراوانی می‌یابند. وقتی همه امکانات مهیا بود، طبیعی است که وظیفه و تکلیف هم سنگین‌تر می‌شود، چنان که در زمان حاضر نیز تکلیف یک عالم از یک جاهل سنگین تر است، بنابراین تکالیف تازه‌ای وضع می‌شود. کسی که در یک محیط سالم زندگی می‌کند و جامعه برای ترک واجب و عمل به فساد و معصیت، بر او فشار نمی‌آورد، بلکه فشار برای انجام خیرات است از طرفی فرد همه چیز را می‌داند و مشکل علمی ندارد؛ باید دقیق‌تر و کامل‌تر عمل کند. لذا در چنان جامعه‌ای کمک کردن به برادر دینی واجب می‌شود و تنها یک مستحب و فضیلت نخواهد بود. به طور خلاصه اصلاح درون و بیرون باعث تغییر احکام نیز می‌شود.
www.imammahdi-s.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین