چرا به امام زمان (عج)، «بقیة الله» می‌‌گویند؟
تعبیر بقیة الله در قرآن کریم به این صورت آمده است: (بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین؛ اگر ایمان دارید، [بدانید که] آنچه خداوند [برای شما] باقی گذاشته، برایتان بهتر است.)(هود 86/11:) مرحوم علامه طباطبایی (ره) با توجه به این که این عبارت جزو توصیه ‌های حضرت شعیب (ع) مبنی بر پرهیز از کم فروشی و... است، می‌‌فرماید: کلمه‌‌ی (بقیه) به معنای (باقی مانده) است و مراد از آن، سودی می ‌باشد که پس از پایان معامله برای فروشنده باقی می‌ ماند. آیه اشاره دارد: آن سود و رنجی که در معاملات مورد قبول خدا باقی می ‌ماند، برای انسان نیکوتر از سودی است که با گناه و تقلب و حیله به دست می‌ آید. (ترجمه‌‌ی تفسیر المیزان، ج 10، ص 544، نقل به مضمون) اما علت این که امام زمان (عج) را (بقیة الله) می گویند، این است که: اولا: در پاره‌ ای از احادیث اشاره شده که ایشان باقی مانده‌‌ی حجت‌‌های خدا در زمین است. چنان که از امیرالمؤمنین (ع) روایت شده که در وصف امام زمان (عج) فرموده اند: (بقیة من بقایا حجته و خلیفة من خلائف انبیاءه؛ باقی مانده‌‌ای از بقایای حجت‌‌های خدا و جانشینی از جانشینان پیامبرانش) (نهج‌‌البلاغه، خطبه‌‌ی 182) ثانیا: در احادیث مربوط به ظهور ایشان آمده است که در هنگام ظهور، پشت به کعبه می ‌کند و در جمع 313 یاران اول خود قرار می ‌گیرد. اولین چیزی که می ‌فرماید، قرائت آیه‌‌ی: (بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین) است. سپس می ‌فرماید: (أنا بقیة الله و حجته و خلیفته علیکم) و هر کسی که می‌ خواهد به او سلام دهد، می‌ ‌گوید: (یا بقیة الله فی أرضه) (منتخب الأثر، ص 292: امام باقر (ع) فرمودند: فعند ذلک خروج قائمنا، فاذا خرج أسند ظهره الی الکعبه و اجتمع الیه ثلاثمائة و ثلاثة عشر رجلا، فأول ما ینطق به هذه الآیة (بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین)؛ ثم یقول: أنا بقیة الله و حجته و خلیفته علیکم، فلا یسلم علیه مسلم الا قال: السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه) خلاصه این که: ظاهرا چون ایشان آخرین حجت الهی و باقی مانده‌‌ی تمامی تلاش‌‌های انبیا و اولیا در راه اشاعه‌‌ی کلمة الله و برقراری عدالت در جهان است، ایشان را بقیة الله می‌‌خوانند.
عنوان سوال:

چرا به امام زمان (عج)، «بقیة الله» می‌‌گویند؟


پاسخ:

تعبیر بقیة الله در قرآن کریم به این صورت آمده است:
(بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین؛ اگر ایمان دارید، [بدانید که] آنچه خداوند [برای شما] باقی گذاشته، برایتان بهتر است.)(هود 86/11:)
مرحوم علامه طباطبایی (ره) با توجه به این که این عبارت جزو توصیه ‌های حضرت شعیب (ع) مبنی بر پرهیز از کم فروشی و... است، می‌‌فرماید: کلمه‌‌ی (بقیه) به معنای (باقی مانده) است و مراد از آن، سودی می ‌باشد که پس از پایان معامله برای فروشنده باقی می‌ ماند. آیه اشاره دارد: آن سود و رنجی که در معاملات مورد قبول خدا باقی می ‌ماند، برای انسان نیکوتر از سودی است که با گناه و تقلب و حیله به دست می‌ آید. (ترجمه‌‌ی تفسیر المیزان، ج 10، ص 544، نقل به مضمون)
اما علت این که امام زمان (عج) را (بقیة الله) می گویند، این است که:
اولا: در پاره‌ ای از احادیث اشاره شده که ایشان باقی مانده‌‌ی حجت‌‌های خدا در زمین است. چنان که از امیرالمؤمنین (ع) روایت شده که در وصف امام زمان (عج) فرموده اند: (بقیة من بقایا حجته و خلیفة من خلائف انبیاءه؛ باقی مانده‌‌ای از بقایای حجت‌‌های خدا و جانشینی از جانشینان پیامبرانش) (نهج‌‌البلاغه، خطبه‌‌ی 182) ثانیا: در احادیث مربوط به ظهور ایشان آمده است که در هنگام ظهور، پشت به کعبه می ‌کند و در جمع 313 یاران اول خود قرار می ‌گیرد. اولین چیزی که می ‌فرماید، قرائت آیه‌‌ی: (بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین) است. سپس می ‌فرماید: (أنا بقیة الله و حجته و خلیفته علیکم) و هر کسی که می‌ خواهد به او سلام دهد، می‌ ‌گوید: (یا بقیة الله فی أرضه) (منتخب الأثر، ص 292: امام باقر (ع) فرمودند: فعند ذلک خروج قائمنا، فاذا خرج أسند ظهره الی الکعبه و اجتمع الیه ثلاثمائة و ثلاثة عشر رجلا، فأول ما ینطق به هذه الآیة (بقیة الله خیر لکم ان کنتم مؤمنین)؛ ثم یقول: أنا بقیة الله و حجته و خلیفته علیکم، فلا یسلم علیه مسلم الا قال: السلام علیک یا بقیة الله فی أرضه)
خلاصه این که:
ظاهرا چون ایشان آخرین حجت الهی و باقی مانده‌‌ی تمامی تلاش‌‌های انبیا و اولیا در راه اشاعه‌‌ی کلمة الله و برقراری عدالت در جهان است، ایشان را بقیة الله می‌‌خوانند.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین