نماز خوف نمازی است که در جنگ و در شدّت و سختی که نمی ‌توان نماز را با تمام شرایط و به طور کامل به جا آورد، خوانده می ‌شود. کیفیّت آن به صورت جماعت، طبق آیه 102 سوره نساء و روایات فقهی، بدین‌گونه است که رزمندگان مسلمان دو دسته می ‌شوند: یک دسته در برابر دشمن قرار گرفته و به دفاع می ‌پردازند و دسته‌ای دیگر (در نماز دو رکعتی) رکعت اول را با امام جماعت می‌ خوانند. امام در رکعت دوم قیام را طولانی می‌ کند و رزمندگان، رکعت دوم را به سرعت خوانده و پس از فراغ از نماز جای گروه مدافع را می ‌گیرند. گروه مدافع، رکعت اول نماز را با رکعت دوم نماز امام می‌ خوانند و رکعت دوم را خود بجای می ‌آورند. طبق روایتی از امام صادق پیامبر اسلام‌ در جنگ ذات الرقاع، نماز خوف را به همین کیفیت خواند.[1] پی نوشت: [1] . صلی النبی‌ بأصحابه فی غزوة ذاتالرقاع صلاة الخوف، ففرّق اصحابه فرقتین، فأقام فرقة بازاء العدوّ، و فرقة خلفه، فکبّر و کبّروا، فقرأ و أنصتوا و رکع و رکعوا، و سجد و سجدوا، ثم استمرّ رسول اللّه‌ قائماً و صلّوا لأنفسهم رکعة ثمّ سلّم بعضهم علی بعض ثم خرجوا إلی اصحابهم فقاموا بازاء العدّو و جاء أصحابهم فقاموا خلف رسول اللّه‌ فکبّر و کبّروا و قرأ فانصتوا، و رکع فرکعوا و سجد فسجدوا، ثم جلس رسول اللّه‌ فتشّهد ثم سلّم علیهم فقاموا ثم قضوا لأنفسهم رکعة ثم سلّم بعضهم علی بعض و قد قال اللّه لنبیّه (وَ إِذا کُنْتَ فِیهِمْ فَأقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاةَ فَلْتَقُمْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَکَ وَ لْیَأخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُوا فَلْیَکُونُوا مِنْ وَرٰائِکُمْ وَ لْتَأتِ طائِفَةٌ أخْریٰ‌ لَمْ یُصَلُّوا فَلْیُصَلُّوا مَعَکَ وَ لْیَأخُذُوا حِذْرَهُمْ وَ أسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِینَ کَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أسْلِحَتِکُمْ وَ أمْتِعَتِکُمْ فَیَمِیلُونَ عَلَیْکُمْ مَیْلَةً واحِدَةً...) (سوره نساء. آیة 102) حرّ عاملی، وسائلالشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة، ج 5، ص 479، ابواب صلاة الخوف و المطاردة، باب 2، حدیث 1. برای آگاهی بیشتر رجوع شود به احادیث 2 تا 8 همان باب. منبع:سایت انوار طاها
نماز خوف نمازی است که در جنگ و در شدّت و سختی که نمی توان نماز را با تمام شرایط و به طور کامل به جا آورد، خوانده می شود. کیفیّت آن به صورت جماعت، طبق آیه 102 سوره نساء و روایات فقهی، بدینگونه است که رزمندگان مسلمان دو دسته می شوند: یک دسته در برابر دشمن قرار گرفته و به دفاع می پردازند و دستهای دیگر (در نماز دو رکعتی) رکعت اول را با امام جماعت می خوانند. امام در رکعت دوم قیام را طولانی می کند و رزمندگان، رکعت دوم را به سرعت خوانده و پس از فراغ از نماز جای گروه مدافع را می گیرند. گروه مدافع، رکعت اول نماز را با رکعت دوم نماز امام می خوانند و رکعت دوم را خود بجای می آورند. طبق روایتی از امام صادق پیامبر اسلام در جنگ ذات الرقاع، نماز خوف را به همین کیفیت خواند.[1]
پی نوشت:
[1] . صلی النبی بأصحابه فی غزوة ذاتالرقاع صلاة الخوف، ففرّق اصحابه فرقتین، فأقام فرقة بازاء العدوّ، و فرقة خلفه، فکبّر و کبّروا، فقرأ و أنصتوا و رکع و رکعوا، و سجد و سجدوا، ثم استمرّ رسول اللّه قائماً و صلّوا لأنفسهم رکعة ثمّ سلّم بعضهم علی بعض ثم خرجوا إلی اصحابهم فقاموا بازاء العدّو و جاء أصحابهم فقاموا خلف رسول اللّه فکبّر و کبّروا و قرأ فانصتوا، و رکع فرکعوا و سجد فسجدوا، ثم جلس رسول اللّه فتشّهد ثم سلّم علیهم فقاموا ثم قضوا لأنفسهم رکعة ثم سلّم بعضهم علی بعض و قد قال اللّه لنبیّه (وَ إِذا کُنْتَ فِیهِمْ فَأقَمْتَ لَهُمُ الصَّلاةَ فَلْتَقُمْ طائِفَةٌ مِنْهُمْ مَعَکَ وَ لْیَأخُذُوا أَسْلِحَتَهُمْ فَإِذا سَجَدُوا فَلْیَکُونُوا مِنْ وَرٰائِکُمْ وَ لْتَأتِ طائِفَةٌ أخْریٰ لَمْ یُصَلُّوا فَلْیُصَلُّوا مَعَکَ وَ لْیَأخُذُوا حِذْرَهُمْ وَ أسْلِحَتَهُمْ وَدَّ الَّذِینَ کَفَرُوا لَوْ تَغْفُلُونَ عَنْ أسْلِحَتِکُمْ وَ أمْتِعَتِکُمْ فَیَمِیلُونَ عَلَیْکُمْ مَیْلَةً واحِدَةً...) (سوره نساء. آیة 102) حرّ عاملی، وسائلالشیعة الی تحصیل مسائل الشریعة، ج 5، ص 479، ابواب صلاة الخوف و المطاردة، باب 2، حدیث 1. برای آگاهی بیشتر رجوع شود به احادیث 2 تا 8 همان باب.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] آیا نماز ظهر عاشورا توسط امام حسین(ع) در میدان نبرد که خطر جانی بسیار داشت،عمل صحیحی بود؟
- [سایر] آیا شهادت امام حسین(علیه السلام) بعد از ظهر عاشورا، پس از به جای آوردن نماز ظهر، اتفاق افتاده است یا پیش از ظهر؟
- [سایر] چه ضرورتی داشت امام حسین(علیه السلام) درمیان سپاه دشمن، روز عاشورا نماز ظهر بخواند تا عدهای از یارانشان به این خاطر شهید شوند؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [سایر] اولین شخصی که در نماز ظهر روز عاشورا جلوی امام حسین(علیه السلام) ایستاد و به شهادت رسید، چه نام داشت؟
- [سایر] چه ضرورتی داشت امام حسین(علیه السلام) درمیان سپاه دشمن، روز عاشورا نماز ظهر بخواند تا عدهای از یارانش به این خاطر شهید شوند؟
- [سایر] «علی بنالحسین» در زیارت عاشورا کدام یک از فرزندان امام حسین(علیه السلام) است؟
- [سایر] چند دختر از امام حسین(ع) در واقعة کربلا حاضر بودند و بطور کلی امام حسین(ع) چند دختر داشتند؟
- [سایر] چرا تمام همسران امام حسین در واقعه کربلا نبودند؟
- [سایر] چه صفاتی از امام حسین(علیه السلام) در روز عاشورا ظهور کرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در نماز ظهر یا نماز عصر نیت کند که چهار رکعت نماز می خوانم و معین نکند ظهر است یا عصر، نماز او باطل است و نیز کسی که مثلاً قضای نماز ظهر بر او واجب است، اگر در وقت نماز ظهر بخواهد آن نماز قضا یا نماز ظهر را بخواند، باید نمازی را که می خواند، در نیت معین کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در نماز ظهر یا عصر نیّت کند که چهار رکعت نماز می خوانم و معین نکند که نماز ظهر است یا عصر، نماز او باطل است. و نیز کسی که مثلاً قضای نماز ظهر بر او واجب است اگر در وقت نماز ظهر بخواهد نماز قضایا نماز ظهر را بخواند باید نمازی را که می خواند در نیّت معیّن کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در نماز ظهر یا در نماز عصر نیت کند که چهار رکعت نماز می خوانم و معین نکند؛ ظهر است یا عصر؛ نماز او باطل است و نیز کسی که مثلا قضای نماز ظهر بر او واجب است؛ اگر در وقت نماز ظهر بخواهد آن نماز قضا یا نماز ظهر را بخواند؛ باید نمازی را که می خواند؛ در نیت معین کند.
- [امام خمینی] اگر در نماز ظهر یا در نماز عصر نیت کند که چهار رکعت نماز می خوانم و معین نکند ظهر است یا عصر، نماز او باطل است. و نیز کسی که مثلا قضای نماز ظهر بر او واجب است، اگر در وقت نماز ظهر بخواهد آن نماز قضا یا نماز ظهر را بخواند، باید نمازی را که می خواند در نیت معین کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در عید قربان بعد از ده نماز که اوّل آنها نماز ظهر روز عید وآخر آنها نماز صبح روز دوازدهم است، تکبیرهایی را که در مسأله پیش گفته شد بگوید و بعد از آن بگوید: )اللّهُ أکْبَرُ عَلی مارَزَقَنا مِن بَهیمَِْ الأنْعامِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ عَلی ما أبْلانا( ولی اگر عید قربان را در منی باشد، مستحبّ است بعد از پانزده نماز که اوّل آنها نماز ظهر روز عید وآخر آنها نماز صبح روز سیزدهم ذی حجّه است، این تکبیرها را بگوید.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند در روز جمعه به جای نماز ظهر دو رکعت نماز جمعه بخواند، ولی احتیاط مستحب آن است که اگر نماز جمعه خواند، نماز ظهر را نیز بخواند.
- [امام خمینی] در روز جمعه انسان می تواند به جای نماز ظهر، دو رکعت نماز جمعه بخواند. ولی احتیاط مستحب آن است که اگر نماز جمعه خواند، نماز ظهر را هم بخواند، و این احتیاط خیلی مطلوب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که نماز عید فطر می خواند بنابر احتیاط واجب باید فطره را پیش از نماز عید بدهد ولی اگر نماز عید نمی خواند می تواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که نماز عید فطر می خواند، بنابر احتیاط واجب فطره را پیش از نماز عید بدهد، ولی اگر نماز عید نمی خواند، می تواند دادن فطره را تا ظهر تأخیر بیندازد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که نماز عید فطر می خواند بنابر احتیاط واجب فطره را پیش از نماز عید بدهد ولی اگر نماز عید نمی خواند می تواند دادن فطره را تا ظهر تاخیر بیندازد