آیا شهادت امام حسین(علیه السلام) بعد از ظهر عاشورا، پس از به جای آوردن نماز ظهر، اتفاق افتاده است یا پیش از ظهر؟
مرحوم شیخ مفید (ره) در (ارشاد)[1] و مرحوم طبرسی در (اعلام‌الوری)[2] آورده‌اند: و قاتل الحسین(ع) القوم اشد قتال حتی انتصف النهار ... و اشتد القتال و کثر القتل و الجراح فی اصحاب ابی عبد الله الحسین(ع) الی ان زالت الشمس فصلی الحسین(ع) باصحابه صلاة‌ الخوف. از کلام شیخ مفید و مرحوم طبرسی استفاده می‌شود که، وقت زوال آفتاب، امام حسین(ع) هنوز در قید حیات بوده‌اند و جنگ قبل ظهر شروع شده و تا عصر ادامه داشته است. سید بن طاووس در (لهوف) می‌نویسد: ( وقتی نماز ظهر فرا رسید حسین(ع) به زهیر بن قین و سعید بن عبدالله حنفی دستور داد تا پیش روی آن حضرت بایستند، پس حضرت با نیمی از باقی مانده‌ی یارانش (به ترتیب نماز خوف) به نماز ایستاد: در این حال تیری به جانب حضرت پرتاب شد، پس سعید بن عبدالله خود را در مسیر تیر قرار داد و آن را به جان خرید و به همین ترتیب خود را سپر تیرهای دشمن نمود تا آن که از پای درآمد و بر زمین افتاد ....)[3] مرحوم سید محسن امینی (ره) در (لواجع الاشجان) می‌آورد: زمانی که وقت نماز ظهر رسید، ابوثمامه صیداوی به امام حسین(ع) عرض کرد: ای اباعبدالله فدایت شوم، این‌ها به تو نزدیک شده‌اند ولی تا وقتی ما را نکشند به تو دست نخواهند یافت ولی من دوست دارم خدایم را ملاقات کنم در حالی که این نماز را خوانده باشم امام سرش را به سوی آسمان بلند کرد و فرمود: نماز را به یاد ما انداختی خدا تو را از نمازگزاران قرار دهد. آری اول وقت نماز است آن‌گاه فرمود: (از آن‌ها بخواهید که از ما دست بردارند تا نماز بخوانیم).[4] بنابراین، از کلمات این بزرگان و کلام سید در (اقبال) که تصریح کرده‌اند: (شهادت آن حضرت در اواخر روز عاشورا اتفاق افتاده است)[5]، باور برخی دیگر (شهادت قبل از زوال) را مخدوش می‌کند. اما این که شیخ طوسی در (تهذیب)[6] و مرحوم علامه در (تحریر الاحکام)[7] تصریح فرموده‌اند که شهادت سیدالشهدا(ع) در روز عاشورا قبل از زوال خورشید واقع شده است و بعید نیست که اشتباه از قلم شیخ و علامه یا ناسخان، واقع شده باشد و عبارت (بعد الزوال) به (قبل الزوال) تبدیل شده است. پی نوشتها: [1]. الارشاد، شیخ مفید، ص 252، چاپ تبریز. [2]. اعلام الوری، شیخ طبرسی، طبع تهران، مطبعه حیدری، ص 241. [3]. اللهوف، ص 62، طبع صیدا، مقتل ابی مخنف، ص 172، نشر مؤسسه امام خمینی (ره). [4]. لواجع الاشجان، علامه امین عاملی (ره)، ص 155، 156، طبع صیدا. [5]. الاقبال، سید ابن طاووس، ص 589. [6]. شیخ طوسی، تهذیب، طبع نجف، ج 6، ص 42. [7]. تحریر الاحکام، ص 131، طبع تهران. منبع: نهضت عاشورا (تحریف‌ها و شبهه‌ها)، مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ی علمیه (1381)
عنوان سوال:

آیا شهادت امام حسین(علیه السلام) بعد از ظهر عاشورا، پس از به جای آوردن نماز ظهر، اتفاق افتاده است یا پیش از ظهر؟


پاسخ:

مرحوم شیخ مفید (ره) در (ارشاد)[1] و مرحوم طبرسی در (اعلام‌الوری)[2] آورده‌اند:
و قاتل الحسین(ع) القوم اشد قتال حتی انتصف النهار ... و اشتد القتال و کثر القتل و الجراح فی اصحاب ابی عبد الله الحسین(ع) الی ان زالت الشمس فصلی الحسین(ع) باصحابه صلاة‌ الخوف.
از کلام شیخ مفید و مرحوم طبرسی استفاده می‌شود که، وقت زوال آفتاب، امام حسین(ع) هنوز در قید حیات بوده‌اند و جنگ قبل ظهر شروع شده و تا عصر ادامه داشته است.
سید بن طاووس در (لهوف) می‌نویسد: ( وقتی نماز ظهر فرا رسید حسین(ع) به زهیر بن قین و سعید بن عبدالله حنفی دستور داد تا پیش روی آن حضرت بایستند، پس حضرت با نیمی از باقی مانده‌ی یارانش (به ترتیب نماز خوف) به نماز ایستاد: در این حال تیری به جانب حضرت پرتاب شد، پس سعید بن عبدالله خود را در مسیر تیر قرار داد و آن را به جان خرید و به همین ترتیب خود را سپر تیرهای دشمن نمود تا آن که از پای درآمد و بر زمین افتاد ....)[3]
مرحوم سید محسن امینی (ره) در (لواجع الاشجان) می‌آورد:
زمانی که وقت نماز ظهر رسید، ابوثمامه صیداوی به امام حسین(ع) عرض کرد: ای اباعبدالله فدایت شوم، این‌ها به تو نزدیک شده‌اند ولی تا وقتی ما را نکشند به تو دست نخواهند یافت ولی من دوست دارم خدایم را ملاقات کنم در حالی که این نماز را خوانده باشم امام سرش را به سوی آسمان بلند کرد و فرمود: نماز را به یاد ما انداختی خدا تو را از نمازگزاران قرار دهد. آری اول وقت نماز است آن‌گاه فرمود: (از آن‌ها بخواهید که از ما دست بردارند تا نماز بخوانیم).[4]
بنابراین، از کلمات این بزرگان و کلام سید در (اقبال) که تصریح کرده‌اند: (شهادت آن حضرت در اواخر روز عاشورا اتفاق افتاده است)[5]، باور برخی دیگر (شهادت قبل از زوال) را مخدوش می‌کند. اما این که شیخ طوسی در (تهذیب)[6] و مرحوم علامه در (تحریر الاحکام)[7] تصریح فرموده‌اند که شهادت سیدالشهدا(ع) در روز عاشورا قبل از زوال خورشید واقع شده است و بعید نیست که اشتباه از قلم شیخ و علامه یا ناسخان، واقع شده باشد و عبارت (بعد الزوال) به (قبل الزوال) تبدیل شده است.
پی نوشتها:
[1]. الارشاد، شیخ مفید، ص 252، چاپ تبریز.
[2]. اعلام الوری، شیخ طبرسی، طبع تهران، مطبعه حیدری، ص 241.
[3]. اللهوف، ص 62، طبع صیدا، مقتل ابی مخنف، ص 172، نشر مؤسسه امام خمینی (ره).
[4]. لواجع الاشجان، علامه امین عاملی (ره)، ص 155، 156، طبع صیدا.
[5]. الاقبال، سید ابن طاووس، ص 589.
[6]. شیخ طوسی، تهذیب، طبع نجف، ج 6، ص 42.
[7]. تحریر الاحکام، ص 131، طبع تهران.
منبع: نهضت عاشورا (تحریف‌ها و شبهه‌ها)، مرکز مطالعات و پژوهش‌‌های فرهنگی حوزه‌ی علمیه (1381)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین