چرا پیامبر و یارانش می خواستند کاروان تجاری قریش را توقیف کنند؟
انگیزه رسول اکرم (ص) برای این کار دو چیز بود: 1- قریش بدانند که راههای بازرگانی آنها در اختیار نیروهای اسلام قرار گرفته است و اگر آنان مانع نشر و تبلیغ اسلام شوند و آزادی بیان را از مسلمانان سلب کنند شریانهای حیاتی آنان به وسیله نیروهای اسلام بریده خواهد شد. زیرا گوینده هر قدر قوی باشد و هر چه اخلاص و استقامت ورزد، تا از آزادی بیان و تبلیغ برخوردار نشود به طور شایسته نخواهد توانست انجام وظیفه کند. در محیط مکه، قریش بزرگترین مانع برای تبلیغ اسلام و توجه مردم به آیین یکتاپرستی بود. آنان به تمام قبایل اجازه می ‌دادند که در ایام حج وارد مکه شوند، ولی رهبر عالی قدر اسلام و مسلمانان از ورود به مکه و حوالی آن منع می‌ شدند و حتی اگر بر او دست می ‌یافتند او را می ‌کشتند. در صورتی که در ایام حج مردم از تمام نقاط حجاز در اطراف خانه خدا گرد هم می‌ آمدند و این ایام بهترین فرصت برای تبلیغ توحید و آیین پاک الهی بود. 2- گروهی از مسلمانان که به عللی نتوانسته بودند مکه را به عزم مدینه ترک کنند پیوسته مورد آزار قریش بودند و اموال آنان و کسانی که مهاجرت کرده بودند اما موفق به انتقال دارایی خود نشده بودند همواره از طرف قریش تهدید می ‌شد. پیامبر با مصادره کالای کاروان قریش می‌ خواست گوشمالی سختی به آنان بدهد که هر نوع آزادی را از مسلمانان سلب کرده و پیوسته آنان را مورد آزار و اذیت قرار می دادند و در مصادره‌ اموالشان پروایی نداشتند. از این جهت، پیامبر در ماه رمضان سال دوم هجری با 313 نفر برای مصادره اموال و کالاهای کاروان قریش از مدینه خارج شد و در کنار چاه های بدر توقف کرد. منبع:فروغ ولایت آیت الله سبحانی ص73
عنوان سوال:

چرا پیامبر و یارانش می خواستند کاروان تجاری قریش را توقیف کنند؟


پاسخ:

انگیزه رسول اکرم (ص) برای این کار دو چیز بود:
1- قریش بدانند که راههای بازرگانی آنها در اختیار نیروهای اسلام قرار گرفته است و اگر آنان مانع نشر و تبلیغ اسلام شوند و آزادی بیان را از مسلمانان سلب کنند شریانهای حیاتی آنان به وسیله نیروهای اسلام بریده خواهد شد. زیرا گوینده هر قدر قوی باشد و هر چه اخلاص و استقامت ورزد، تا از آزادی بیان و تبلیغ برخوردار نشود به طور شایسته نخواهد توانست انجام وظیفه کند.
در محیط مکه، قریش بزرگترین مانع برای تبلیغ اسلام و توجه مردم به آیین یکتاپرستی بود. آنان به تمام قبایل اجازه می ‌دادند که در ایام حج وارد مکه شوند، ولی رهبر عالی قدر اسلام و مسلمانان از ورود به مکه و حوالی آن منع می‌ شدند و حتی اگر بر او دست می ‌یافتند او را می ‌کشتند. در صورتی که در ایام حج مردم از تمام نقاط حجاز در اطراف خانه خدا گرد هم می‌ آمدند و این ایام بهترین فرصت برای تبلیغ توحید و آیین پاک الهی بود.
2- گروهی از مسلمانان که به عللی نتوانسته بودند مکه را به عزم مدینه ترک کنند پیوسته مورد آزار قریش بودند و اموال آنان و کسانی که مهاجرت کرده بودند اما موفق به انتقال دارایی خود نشده بودند همواره از طرف قریش تهدید می ‌شد. پیامبر با مصادره کالای کاروان قریش می‌ خواست گوشمالی سختی به آنان بدهد که هر نوع آزادی را از مسلمانان سلب کرده و پیوسته آنان را مورد آزار و اذیت قرار می دادند و در مصادره‌ اموالشان پروایی نداشتند.
از این جهت، پیامبر در ماه رمضان سال دوم هجری با 313 نفر برای مصادره اموال و کالاهای کاروان قریش از مدینه خارج شد و در کنار چاه های بدر توقف کرد.

منبع:فروغ ولایت آیت الله سبحانی ص73





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین