شرح پرسش: آیا در روز عاشورا یا حتی در روزهای قبل، کسی از سپاه امام حسین (علیهالسلام) به لشکر عمر سعد پیوست؟ پاسخ: این موضوع در منابع معتبر ذکر نشده است؛ بلکه همه یاران به خصوص در شب عاشورا، پیشنهاد امام (علیهالسلام) را درباره رفتن و بازگشتن نپذیرفتند؛ که برخی از یاران امام با ذکر جملاتی چون: هفتاد بار اگر کشته شویم و باز زنده شویم، باز هم دست از شما بر نمیداریم، وفادار ماندند. به نظر میرسد در شب عاشورا کسی از یاران امام در خصوص یاری امام حسین (علیهالسلام) مردد نبود. آنچه مسلم است، اینکه پس از رسیدن خبر شهادت مسلم بن عقیل به امام در منزل (زباله)، ایشان به سایر افراد فرمودند: (خبر بس تأثر انگیزی به ما رسیده است و آن کشته شدن مسلم بن عقیل و هانی بن عروه و عبدالله بن یقطر است. شیعیان ما دست از یاری ما برداشتند و اینک هر یک از شما که بخواهد برگردد، آزاد است و از سوی ما حقی بر گردنش نیست[1]. که در اینجا عدهای که در بین راه به آن حضرت ملحق شده بودند، برگشتند و حضرت با همان یاران خاص و اهل بیتش به راه ادامه دادند[2]. شهید مطهری (رحمت الله علیه) در این زمینه میفرمایند: امام حسین (علیهالسلام) در شب و روز عاشورا دو تا دلخوشی دارد؛ دلخوشی بزرگش به اهل بیتش است که میبیند قدم به قدمش دارند میآیند، از آن طفل کوچکش گرفته تا افرد بزرگش. دلخوشی دیگرش بر اصحاب با وفایش است که میبیند کوچکترین نقطه ضعفی ندارند. فردا که روز عاشورا میشود یک نفر از اینها فرار نکرد، یک نفر از اینها به دشمن ملحق نشد، ولی از دشمن افرادی را به خود جذب کردند. هم در شب عاشورا افرادی به آنها ملحق شدند و هم در روز عاشورا دشمن را مجذوب خودشان کردند که حر بن یزید ریاحی یکی از آنهاست. 30 نفر در شب عاشورا آمدند ملحق شدند. اینها مایههای دلخوشی اباعبدالله (علیهالسلام) بود.[3] پینوشتها: [1] - تاریخ طبری: ج 7، ص 294. [2] - نفس المهموم: ص 184. [3] - حماسه حسینی: ج 1، ص 245. www.sibtayn.com
شرح پرسش:
آیا در روز عاشورا یا حتی در روزهای قبل، کسی از سپاه امام حسین (علیهالسلام) به لشکر عمر سعد پیوست؟
پاسخ:
این موضوع در منابع معتبر ذکر نشده است؛ بلکه همه یاران به خصوص در شب عاشورا، پیشنهاد امام (علیهالسلام) را درباره رفتن و بازگشتن نپذیرفتند؛ که برخی از یاران امام با ذکر جملاتی چون: هفتاد بار اگر کشته شویم و باز زنده شویم، باز هم دست از شما بر نمیداریم، وفادار ماندند. به نظر میرسد در شب عاشورا کسی از یاران امام در خصوص یاری امام حسین (علیهالسلام) مردد نبود.
آنچه مسلم است، اینکه پس از رسیدن خبر شهادت مسلم بن عقیل به امام در منزل (زباله)، ایشان به سایر افراد فرمودند: (خبر بس تأثر انگیزی به ما رسیده است و آن کشته شدن مسلم بن عقیل و هانی بن عروه و عبدالله بن یقطر است. شیعیان ما دست از یاری ما برداشتند و اینک هر یک از شما که بخواهد برگردد، آزاد است و از سوی ما حقی بر گردنش نیست[1]. که در اینجا عدهای که در بین راه به آن حضرت ملحق شده بودند، برگشتند و حضرت با همان یاران خاص و اهل بیتش به راه ادامه دادند[2].
شهید مطهری (رحمت الله علیه) در این زمینه میفرمایند: امام حسین (علیهالسلام) در شب و روز عاشورا دو تا دلخوشی دارد؛ دلخوشی بزرگش به اهل بیتش است که میبیند قدم به قدمش دارند میآیند، از آن طفل کوچکش گرفته تا افرد بزرگش. دلخوشی دیگرش بر اصحاب با وفایش است که میبیند کوچکترین نقطه ضعفی ندارند. فردا که روز عاشورا میشود یک نفر از اینها فرار نکرد، یک نفر از اینها به دشمن ملحق نشد، ولی از دشمن افرادی را به خود جذب کردند. هم در شب عاشورا افرادی به آنها ملحق شدند و هم در روز عاشورا دشمن را مجذوب خودشان کردند که حر بن یزید ریاحی یکی از آنهاست. 30 نفر در شب عاشورا آمدند ملحق شدند. اینها مایههای دلخوشی اباعبدالله (علیهالسلام) بود.[3]
پینوشتها:
[1] - تاریخ طبری: ج 7، ص 294.
[2] - نفس المهموم: ص 184.
[3] - حماسه حسینی: ج 1، ص 245.
www.sibtayn.com
- [سایر] چه ضرورتی داشت امام حسین(علیه السلام) درمیان سپاه دشمن، روز عاشورا نماز ظهر بخواند تا عدهای از یارانشان به این خاطر شهید شوند؟
- [سایر] چه ضرورتی داشت امام حسین(علیه السلام) درمیان سپاه دشمن، روز عاشورا نماز ظهر بخواند تا عدهای از یارانش به این خاطر شهید شوند؟
- [سایر] آیا از سپاه اسلام در روز عاشورا، کسی زنده ماند؟
- [سایر] در کربلا چه کسانی با زن و بچه خود آمده بودند؟ آیا در سپاه دشمن هم زن بوده است؟ زنان دشمن در کربلا(اگر بوده اند)چه کار می کردند؟
- [سایر] آیا نمونه هایی در تاریخ ذکر شده که سپاه کوفه در حادثه کربلا از قواعد جنگی تجاوز کردند؟
- [سایر] نام زنانی که روز عاشورا در نبرد مستقیم با دشمن شرکت داشتند، چیست؟
- [سایر] حضرت سجاد (ع) دو سه روز بعد از واقعة عاشورا در حالی که در اسارت دشمن بود چگونه توانست به کربلا بیاید و ابدان شهدا را دفن نماید؟
- [سایر] حضرت سجاد -علیه السلام- دو سه روز بعد از واقعة عاشورا در حالی که در اسارت دشمن بود توانست به کربلا بیاید و اجساد شهدا را دفن نماید؟
- [سایر] سلام. فرهنگ بستن آب در میان اعراب آنهم در جنگ، چقدر رونق داشته؟ یعنی اعراب قبل یا بعد عاشورا در چند جنگ آب را بر روی سپاه مقابل خود بستند؟آیا بستن آب (در میان اعراب) بر روی دشمن توسط مسلمانان و در جنگ بدر بنیان گذاری شد؟اگر می شود منابعی را هم برای مطالعه بیشتر معرفی نمایید.
- [سایر] آیا طلب آب از دشمن توسّط امام حسین (علیه السلام) در روز عاشورا برای حضرت علی اصغر (علیه السلام) صحّت دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله بروجردی] روزهی روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [امام خمینی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان،مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] روزة روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزه های مستحب:
- [آیت الله سیستانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است . روزههای مستحب