در کتاب های معتبر روایی شیعه چنین روایتی را نیافتیم. هر چند ممکن است در کتاب غیر روایی و غیر معتبر یافت شود و یا این که روایت به گونه ای دیگر بوده و مترجم آن را به این مضمون ترجمه نموده است به هر حال اگر این روایت صحیح باشد نه به این معنی است که شهادت امام حسین علیه السلام باعث می شود که گناهان دیگران بخشیده شود؛ بلکه منظور امام علیه السلام این است که دیگران با بدعت ها دین را از مسیر اصلی خویش منحرف ساختند و من قیام می کنم تا چنین اشتباهات را درست کنم و با بدعت بجنگم و با این کارم اشتباهات آن ها را تصحیح کرده و جامعه را از گمراهی به هدایت سوق می دهم چنان چه روایات آن حضرت به این بیان اشاره دارند که فقط به دو نمونه اشاره می کنیم: 1. در وصیت نامه خویش به برادرش محمد حنفیه از جمله فرمایشاتش این است: خواسته ام از این حرکت، اصلاح مفاسد امت و زنده کردن سنت و قانون جدم رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و راه و رسم پدرم علی بن ابی طالب علیه السلام است.[1] 2. در نامه اش به سلیمان بن صرد و ... می نویسند: همانا این جماعت، اطاعت شیطان را بر خداوند برگزیده و فساد و گناه را آشکار کرده و اجرای حدود الهی را تعطیل ساخته و بیت المال مسلمانان را تاراج کرده و حرام خدا را حلال و حلالش را حرام کرده اند و ...[2] بنابر این امام حسین علیه السلام می خواست با قیامش این اشتباهات را جبران کند. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1. فرهنگ جامع سخنان امام حسین علیه السلام ؛ ترجمه: علی مویدی، تدوین: پژوهشکده باقر العلوم. 2. نفس المهموم؛ شیخ عباس قمی، ترجمه علامه شعرانی. پاورقی ها: [1]. دشتی، محمد؛ فرهنگ سخنان امام حسین، قم، موسسه فرهنگی تحقیقاتی امیر المومنین، 1384 ه ش، سوم، ص 339، حدیث 401. [2]. همان، حدیث 404، ص 340. منبع: اندیشه قم
آیا درست است امام حسین علیه السلام فرموده اند: من کسی هستم که اشتباهات دیگران را جبران می کنم ؟
در کتاب های معتبر روایی شیعه چنین روایتی را نیافتیم. هر چند ممکن است در کتاب غیر روایی و غیر معتبر یافت شود و یا این که روایت به گونه ای دیگر بوده و مترجم آن را به این مضمون ترجمه نموده است به هر حال اگر این روایت صحیح باشد نه به این معنی است که شهادت امام حسین علیه السلام باعث می شود که گناهان دیگران بخشیده شود؛ بلکه منظور امام علیه السلام این است که دیگران با بدعت ها دین را از مسیر اصلی خویش منحرف ساختند و من قیام می کنم تا چنین اشتباهات را درست کنم و با بدعت بجنگم و با این کارم اشتباهات آن ها را تصحیح کرده و جامعه را از گمراهی به هدایت سوق می دهم چنان چه روایات آن حضرت به این بیان اشاره دارند که فقط به دو نمونه اشاره می کنیم:
1. در وصیت نامه خویش به برادرش محمد حنفیه از جمله فرمایشاتش این است: خواسته ام از این حرکت، اصلاح مفاسد امت و زنده کردن سنت و قانون جدم رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم و راه و رسم پدرم علی بن ابی طالب علیه السلام است.[1]
2. در نامه اش به سلیمان بن صرد و ... می نویسند: همانا این جماعت، اطاعت شیطان را بر خداوند برگزیده و فساد و گناه را آشکار کرده و اجرای حدود الهی را تعطیل ساخته و بیت المال مسلمانان را تاراج کرده و حرام خدا را حلال و حلالش را حرام کرده اند و ...[2]
بنابر این امام حسین علیه السلام می خواست با قیامش این اشتباهات را جبران کند.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1. فرهنگ جامع سخنان امام حسین علیه السلام ؛ ترجمه: علی مویدی، تدوین: پژوهشکده باقر العلوم.
2. نفس المهموم؛ شیخ عباس قمی، ترجمه علامه شعرانی.
پاورقی ها:
[1]. دشتی، محمد؛ فرهنگ سخنان امام حسین، قم، موسسه فرهنگی تحقیقاتی امیر المومنین، 1384 ه ش، سوم، ص 339، حدیث 401.
[2]. همان، حدیث 404، ص 340.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] آیا درست است امام حسین علیه السلام فرموده اند: من کسی هستم که اشتباهات دیگران را با شهادت وقیام جبران می کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پوشیدن لباس سیاه درعزای امام حسین و دیگرائمه(علیهم السلام) چنانچه صاحب حدائق فرموده رجحان شرعی دارد یا خیر؟
- [سایر] نام واقعی رقیه دختر امام حسین علیه السلام چیست؟ آیا این نام (رقیه) درست است و صحیح میباشد؟
- [سایر] آیا درست است که می فرمایند روح امام حسین علیه السلام را خود خداوند قبض کردند؟
- [سایر] آیا درست است که امام حسین علیه السلام فرمودند: ایرانیان دشمن ما هستند؟
- [سایر] آیا امام حسین(ع) صبح عاشورا کسانی که حق الناس داشتند را برگرداندند درست است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا پوشیدن لباس سیاه در عزای امام حسین و دیگر ائمه (علیهم السلام) چنانکه مرحوم صاحب حدائق فرموده رجحان شرعی دارد؟
- [سایر] سر کنیه اباعبدالله امام حسین -علیه السّلام- چیست؟ نامهای دیگر امام حسین -علیه السّلام- کدامند؟
- [سایر] آیا این درست است که بعد از شهادت حضرت امام حسین علیه السلام ، دو خورشید در آسمان ظاهر شد؟
- [سایر] محمدبن حنفیه که بود و آیا درست است که بعد از امام حسین(علیه السلام) ادعای امامت کرد؟
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند، و از تعقیبهایی که سفارش بسیار شده است، تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه اللَّه اکبر، بعد 33 مرتبه الحمدللَّه، و بعد از آن 33 مرتبه سبحان اللَّه، و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم حضرت زهرا علیها السلام نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] اذان هیجده جمله است : اللهً اکبرُ چهار مرتبه اشهدً ان لا الهَ الا اللهً ، اشهدً انّ محّمداً رسولً اللهِ ، حیّ علی الصلاهِ، حیَّ علی الفلاحِ ، حیّ علی خیرِ العملِ ، الله اکبرُ ، لا الهَ الا اللهً هر یک دو مرتبه ، و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبرُ از اول اذان و یک مرتبه لا اِلَه الّا اللهً از آخر آن کم می شود و بعد از گفتن حیّ علی خیرِ العملِ باید دو مرتبه قد قامتِ الصلاهً اضافه نمود .