آیا این درست است که بعد از شهادت حضرت امام حسین علیه السلام ، دو خورشید در آسمان ظاهر شد؟
شهادت امام حسین علیه السلام یکی از حوادث ناگوار و بسیار حزن برانگیز صدر اسلام می باشد. در این حادثه جانگداز، سبط رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در صحرای کربلا به همراه 72 تن از یاران وفادارش به وضع بسیار دردناکی به شهادت رسیدند. اما در خصوص این که روز عاشورا یا روز بعد از عاشورا دو خورشید در آسمان ظاهر شد چنین مطلبی در مصادر تاریخی و غیر تاریخی وجود ندارد. روز عاشورا و یا بعد از عاشورا یک خورشید در آسمان ظاهر شد و سپس همان خورشید نیز غروب کرد. اما این که شنیده شده است در ایام عاشورا و بعد از شهادت ابی عبدالله دو خورشید در آسمان ظاهر شد، احتمالا برداشت اشتباهی است که علت آن تعابیر برخی از خطبا و مداحان و یا نویسندگان می باشد. بعضا در کلام نویسندگان، ائمه اطهار به خورشید تشبیه شده اند. به عنوان نمونه شیخ جواد قیومی می نویسد:(امام ابری بارنده، بارانی شتابنده و (خورشیدی) است فروزنده)[1] و احمد رحمانی همدانی در مورد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می نویسد: (تو ازدیده ها پنهان ماندی با آن که (خورشیدی) هستی که برتر از آن است که ابر بتواند چهره را بپوشاند).[2] از این تعابیر در کلام نویسندگان و حتی در احادیث وارده از ائمه اطهار نیز یافت می شود به عنوان نمونه در حدیثی از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زمان غیبت، خودشان را به خورشید پس ابر تشبیه کرده اند...)[3] در کلام شعرا نیز از این تعابیر یافت می شود. به عنوان نمونه محتشم کاشانی در بند هفتم از دوازده بند اشعاری که در رثای امام حسین علیه السلام سروده است می گوید: روزی که شد به نیزه سر آن بزرگوار خورشید سر برهنه بر آمد زکوهسار محتشم در این شعر معروف سربریده امام حسین علیه السلام را برفراز نی، به خورشید تشبیه کرده است. در صحیفه الحسین علیه السلام نیز در وصف ابی عبدالله آمده است: ... فلک با ماه و خورشیدی که دارد چو تو منظومه شمسی ندارد بگو ای خاک با خورشید گردون میا از حجله گاه شرق بیرون که این جا روی نی خواهد درخشید سری روشن تر از صد ماه و خورشید.)[4] نتیجه گیری: با توجه به این که در کلام شعراء، خطبا، مداحان و نویسندگان بعضاً سر مقدس امام حسین علیه السلام خصوصا زمانی که بر بالای نیزه قرار گرفت به خورشید تشبیه شده است بنابر این ممکن است این اشتباه برای برخی رخ داده باشد که گمان کرده اند بعد از شهادت امام حسین علیه السلام دو خورشید در آسمان ظاهر شده در حالی که چنین نبوده است بلکه خورشید دوم سر مقدس امام حسین علیه السلام بوده است که بر روی نیزه قرار گرفته است. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1- درکربلا چه گذشت؛شیخ عباس قمی . 2- مقتل مقرم ،عبد ارزاق مقرم پی نوشتها: [1] شیخ جواد قیومی، صحیفه الرضا، چاپ اول، قم، جامعه مدرسین، 1373، ص 257. [2]. احمد رحمانی همدانی، الامام علی بن ابیطالب ترجمه حسین استاد ولی بی جا، منیر 1377، ص 465. [3]. کمال الدین و تمام النعمه، ص 485 و بحار الانوار، ج55، ص 92. [4]. شیخ جواد قیومی، صحیفه الحسین علیه السلام چاپ اول، قم، جامعه مدرسین، 1374، ص 359. منبع: اندیشه قم
عنوان سوال:

آیا این درست است که بعد از شهادت حضرت امام حسین علیه السلام ، دو خورشید در آسمان ظاهر شد؟


پاسخ:

شهادت امام حسین علیه السلام یکی از حوادث ناگوار و بسیار حزن برانگیز صدر اسلام می باشد. در این حادثه جانگداز، سبط رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در صحرای کربلا به همراه 72 تن از یاران وفادارش به وضع بسیار دردناکی به شهادت رسیدند. اما در خصوص این که روز عاشورا یا روز بعد از عاشورا دو خورشید در آسمان ظاهر شد چنین مطلبی در مصادر تاریخی و غیر تاریخی وجود ندارد. روز عاشورا و یا بعد از عاشورا یک خورشید در آسمان ظاهر شد و سپس همان خورشید نیز غروب کرد. اما این که شنیده شده است در ایام عاشورا و بعد از شهادت ابی عبدالله دو خورشید در آسمان ظاهر شد، احتمالا برداشت اشتباهی است که علت آن تعابیر برخی از خطبا و مداحان و یا نویسندگان می باشد. بعضا در کلام نویسندگان، ائمه اطهار به خورشید تشبیه شده اند. به عنوان نمونه شیخ جواد قیومی می نویسد:(امام ابری بارنده، بارانی شتابنده و (خورشیدی) است فروزنده)[1] و احمد رحمانی همدانی در مورد امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف می نویسد: (تو ازدیده ها پنهان ماندی با آن که (خورشیدی) هستی که برتر از آن است که ابر بتواند چهره را بپوشاند).[2] از این تعابیر در کلام نویسندگان و حتی در احادیث وارده از ائمه اطهار نیز یافت می شود به عنوان نمونه در حدیثی از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف زمان غیبت، خودشان را به خورشید پس ابر تشبیه کرده اند...)[3]
در کلام شعرا نیز از این تعابیر یافت می شود. به عنوان نمونه محتشم کاشانی در بند هفتم از دوازده بند اشعاری که در رثای امام حسین علیه السلام سروده است می گوید:
روزی که شد به نیزه سر آن بزرگوار
خورشید سر برهنه بر آمد زکوهسار
محتشم در این شعر معروف سربریده امام حسین علیه السلام را برفراز نی، به خورشید تشبیه کرده است. در صحیفه الحسین علیه السلام نیز در وصف ابی عبدالله آمده است:
... فلک با ماه و خورشیدی که دارد
چو تو منظومه شمسی ندارد
بگو ای خاک با خورشید گردون
میا از حجله گاه شرق بیرون
که این جا روی نی خواهد درخشید
سری روشن تر از صد ماه و خورشید.)[4]
نتیجه گیری: با توجه به این که در کلام شعراء، خطبا، مداحان و نویسندگان بعضاً سر مقدس امام حسین علیه السلام خصوصا زمانی که بر بالای نیزه قرار گرفت به خورشید تشبیه شده است بنابر این ممکن است این اشتباه برای برخی رخ داده باشد که گمان کرده اند بعد از شهادت امام حسین علیه السلام دو خورشید در آسمان ظاهر شده در حالی که چنین نبوده است بلکه خورشید دوم سر مقدس امام حسین علیه السلام بوده است که بر روی نیزه قرار گرفته است.

معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1- درکربلا چه گذشت؛شیخ عباس قمی .
2- مقتل مقرم ،عبد ارزاق مقرم

پی نوشتها:
[1] شیخ جواد قیومی، صحیفه الرضا، چاپ اول، قم، جامعه مدرسین، 1373، ص 257.
[2]. احمد رحمانی همدانی، الامام علی بن ابیطالب ترجمه حسین استاد ولی بی جا، منیر 1377، ص 465.
[3]. کمال الدین و تمام النعمه، ص 485 و بحار الانوار، ج55، ص 92.
[4]. شیخ جواد قیومی، صحیفه الحسین علیه السلام چاپ اول، قم، جامعه مدرسین، 1374، ص 359.
منبع: اندیشه قم





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین