در موردسئوال ابتداء باید دانست که خداوند به عنوان یگانه مدبر علی الاطلاق امور، که یکی از آن ها قبض روح انسان ها است، می باشد و کسی دیگر به استقلال در آن ها دخالتی ندارد و هر کسی از ملائکه یا غیر آن که به این امور می پردازد با اجازه و دستور حضرت حق می باشد و لذا برگشت همگی آن ها در طول اراده پروردگار متعال است. در کتاب توحید، از علی علیه السلام روایت شده که در ضمن حدیثی که پاسخ به سئوالات مردی است، که آیاتی از قرآن برایش مشتبه شده، فرمود: اما آیه: (یتوفیکم ملک الموت الّذی وکّل بکم) با آیه (الله یتوفی الانفس حین موتها) و آیه (الذین تتوفاهم الملائکة طیّبین یقولون سلام علیکم) (که چطور در اولی روح انسان ها را ملک الموت، و در دومی به خود خدا، و در سومی به رسولان و در چهارمی و پنجمی به ملائکه نسبت می دهد، جوابش این است که: همانا خدای تبارک و تعالی یگانه مدبر امور است، به هر طور که خودش بخواهد و کسانی از مخلوقات خود را می خواهد موکل بر اموری می کند که خودش بخواهد، و اما ملک الموت، خدا او را به خصوص، موکل بر قبض روح اشخاص معینی از خلق که خود بخواهد می کند و رسولان را از ملائکه انتخاب نموده، و برای قبض روح بعضی از خلقش، که باز خودش بخواهد موکل می کند. و هر علمی که صاحب علم داشته باشد، چنان نیست که برای مردم شرح بدهد، چون همه مردم در عقول یکسان نیستند،بعضی قوی و بعضی ضعیف هستند. و بعضی علوم هستند که قابل فرا گرفتن نیستند چون فوق طاقت هستند، مگر کسی از اولیای خدا که تحمل آن برایش آسان باشد. و لذا همین اندازه که می دانیم خداوند محیی (زنده کننده) و ممیت (میراننده) است، کافی است و اوست که جان ها را به دست هر کس از خلقش که بخواهد می گیرد، چه ملائکه، و چه غیر ایشان).[1] ولی از باب این که به سئوال جواب روشنتری بدهیم، باید گفت: هیچ بعید نیست که خود خداوند از طرقی غیر از ملائکه و رسل که موکل قبض روح هستند، در مورد قبض روح امام حسین علیه السلام اقدام کرده باشد، و لذا امکان دارد مستقیما این کار توسط خود حضرت حق انجام گرفته باشد و یا توسط امر دیگری که بر ما پوشیده است و سپس به اراده طولی، و اینکه آن قبض روح در طول اراده خداوند بوده است، آن را به خود نسبت داده باشد. روایتی هم که در بالا نقل شد نه اثبات می کند که خود خداوند مستقیما در قبض روح دخالت می کند و نه نفی می کند، و لذا احتمال آن داده می شود. والله عالم. معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 تفسیر نمونه، ج17، آیت الله مکارم شیرازی. 2 مجمع البیان، ج8، طبرسی. پاورقی ها: [1]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، چاپ و نشر دفتر انتشارات اسلامی، 1383ش، ج17، ص418. منبع: اندیشه قم
در موردسئوال ابتداء باید دانست که خداوند به عنوان یگانه مدبر علی الاطلاق امور، که یکی از آن ها قبض روح انسان ها است، می باشد و کسی دیگر به استقلال در آن ها دخالتی ندارد و هر کسی از ملائکه یا غیر آن که به این امور می پردازد با اجازه و دستور حضرت حق می باشد و لذا برگشت همگی آن ها در طول اراده پروردگار متعال است.
در کتاب توحید، از علی علیه السلام روایت شده که در ضمن حدیثی که پاسخ به سئوالات مردی است، که آیاتی از قرآن برایش مشتبه شده، فرمود: اما آیه: (یتوفیکم ملک الموت الّذی وکّل بکم) با آیه (الله یتوفی الانفس حین موتها) و آیه (الذین تتوفاهم الملائکة طیّبین یقولون سلام علیکم) (که چطور در اولی روح انسان ها را ملک الموت، و در دومی به خود خدا، و در سومی به رسولان و در چهارمی و پنجمی به ملائکه نسبت می دهد، جوابش این است که: همانا خدای تبارک و تعالی یگانه مدبر امور است، به هر طور که خودش بخواهد و کسانی از مخلوقات خود را می خواهد موکل بر اموری می کند که خودش بخواهد، و اما ملک الموت، خدا او را به خصوص، موکل بر قبض روح اشخاص معینی از خلق که خود بخواهد می کند و رسولان را از ملائکه انتخاب نموده، و برای قبض روح بعضی از خلقش، که باز خودش بخواهد موکل می کند. و هر علمی که صاحب علم داشته باشد، چنان نیست که برای مردم شرح بدهد، چون همه مردم در عقول یکسان نیستند،بعضی قوی و بعضی ضعیف هستند. و بعضی علوم هستند که قابل فرا گرفتن نیستند چون فوق طاقت هستند، مگر کسی از اولیای خدا که تحمل آن برایش آسان باشد. و لذا همین اندازه که می دانیم خداوند محیی (زنده کننده) و ممیت (میراننده) است، کافی است و اوست که جان ها را به دست هر کس از خلقش که بخواهد می گیرد، چه ملائکه، و چه غیر ایشان).[1]
ولی از باب این که به سئوال جواب روشنتری بدهیم، باید گفت: هیچ بعید نیست که خود خداوند از طرقی غیر از ملائکه و رسل که موکل قبض روح هستند، در مورد قبض روح امام حسین علیه السلام اقدام کرده باشد، و لذا امکان دارد مستقیما این کار توسط خود حضرت حق انجام گرفته باشد و یا توسط امر دیگری که بر ما پوشیده است و سپس به اراده طولی، و اینکه آن قبض روح در طول اراده خداوند بوده است، آن را به خود نسبت داده باشد. روایتی هم که در بالا نقل شد نه اثبات می کند که خود خداوند مستقیما در قبض روح دخالت می کند و نه نفی می کند، و لذا احتمال آن داده می شود. والله عالم.
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 تفسیر نمونه، ج17، آیت الله مکارم شیرازی.
2 مجمع البیان، ج8، طبرسی.
پاورقی ها:
[1]. طباطبائی، سید محمد حسین، المیزان، مترجم سید محمد باقر موسوی همدانی، قم، چاپ و نشر دفتر انتشارات اسلامی، 1383ش، ج17، ص418.
منبع: اندیشه قم
- [سایر] نام واقعی رقیه دختر امام حسین علیه السلام چیست؟ آیا این نام (رقیه) درست است و صحیح میباشد؟
- [سایر] چرا خداوند بر قوم امام حسین علیه السّلام عذاب نفرستاد؟
- [سایر] آیا درست است که امام حسین علیه السلام فرمودند: ایرانیان دشمن ما هستند؟
- [سایر] چه ویژگی در سخنان واشعار منقول از امام حسین (علیه السلام) وجود دارد که حاکی از روح بزرگ ایشان است؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) را ثارالله (خون خدا) گفته اند؟
- [سایر] یاد امام حسین(ع) چه تاثیری در یاد خداوند دارد؟
- [سایر] آیا امام حسین(ع) صبح عاشورا کسانی که حق الناس داشتند را برگرداندند درست است؟
- [سایر] سر کنیه اباعبدالله امام حسین -علیه السّلام- چیست؟ نامهای دیگر امام حسین -علیه السّلام- کدامند؟
- [سایر] آیا این درست است که بعد از شهادت حضرت امام حسین علیه السلام ، دو خورشید در آسمان ظاهر شد؟
- [سایر] آیا درست است امام حسین علیه السلام فرموده اند: من کسی هستم که اشتباهات دیگران را جبران می کنم ؟
- [آیت الله سیستانی] (أَشْهَدُ أنَّ عَلِیّاً وَلیُّ اللّهِ) جزء اذان و اقامه نیست ، و لی خوب است بعد از (أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهَ) به قصد قربت گفته شود . ترجمه اذان و اقامه اللّه اکبر : یعنی خدای تعالی بزرگتر از آنست که او را وصف کنند . أَشْهَدُ أَن لا إِلهَ إِلاّ اللّهُ : یعنی شهادت میدهم که کسی جز خدا سزاوار پرستش نیست . أَشْهَدُ أَنّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّهِ : یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبداللّه صلیاللهعلیهوآلهوسلم پیغمبر و فرستاده خداست . أَشْهَدُ أنَّ عَلیّاً أمْیر المُؤمنِین وَلیُّ اللّهِ : یعنی شهادت میدهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام امیر مؤمنان و ولیّ خدا بر همه خلق است . حَیَّ عَلَی الصّلاةِ : یعنی بشتاب برای نماز . حَیَّ عَلَی الْفَلاحِ : یعنی بشتاب برای رستگاری . حَیَّ عَلَی خَیْر الْعَمَلِ : یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَدْ قَامَتِ الصَّلاةُ : یعنی بتحقیق نماز برپا شد . لا إِله إِلاّ اللّهُ : یعنی کسی جز خدا سزاوار پرستش نیست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که در حق علی(علیه السلام) و سایر امامان(علیهم السلام) غلو کنند; یعنی، آن بزرگواران را خدا بدانند یا صفات مخصوص خدایی برای آنها قائل باشند، کافرند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] السلام علیْک ایها النبی و رحْمة الله و برکاته: سلام بر توای پیغمبر و رحمت خدا و برکات او بر تو باد. السلاْم علیْنا و علی عباد الله الصالحین: سلام بر ما و بر تمام بندگان صالح خدا. السلام علیْکمْ و رحْمة الله و برکاته: سلام بر شما ای جمعیت نمازگزاران و رحمت و برکات او بر شما باد.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] آشامیدن شراب حرام و در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند کافر است.از حضرت امام جعفر صادق عَلَیْهِ السَّلَام روایت شده است که فرمودند:شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب میخورد، عقل خود را از دست میدهد و در آن موقع خدا را نمیشناسد و از هیچ گناهی باک ندارد و احترام هیچ کس را نگه نمیدارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمیکند و از زشتیهای آشکار رو نمیگرداند و روح ایمان و خدا شناسی از بدن او بیرون میرود و روح ناقص خبیثی که از رحمت خدا دور است در او میماند و خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت میکنند و تا چهل روز نماز او قبول نمیشود و روز قیامت روی او سیاه است و زبان از دهانش بیرون میآید و آب دهان او به سینهاش میریزد و فریاد تشنگی او بلند است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آشامیدن شراب حرام و از گناهان کبیره است، بلکه در بعضی از اخبار بزرگترین گناه شمرده شده است و اگر کسی آن را حلال بداند در صورتی که متوجه باشد که لازمه حلال دانستن آن تکذیب خدا و پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می باشد کافر است. از حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) روایت شده است که فرمود: (شراب ریشه بدیها و منشأ گناهان است و کسی که شراب می خورد عقل خود را از دست می دهد و در آن موقع خدا را نمی شناسد و از هیچ گناهی باک ندارد، احترام هیچ کس را نگه نمی دارد و حق خویشان نزدیک را رعایت نمی کند و از زشتیهای آشکار رو نمی گرداند، روح ایمان و خداشناسی از او بیرون می رود، و روح خبیثی که از رحمت خدا دور است در او می ماند، خدا و فرشتگان و پیغمبران و مؤمنین او را لعنت می کنند و تا چهل روز نماز او قبول نمی شود و روز قیامت روی او سیاه است!)
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.