خواب ارتباطی با تعبیر ندارد، مگر این که تعبیر کنندة خواب، انسانی باشد که قوة تشخیص رؤیاهای صادقه از کاذبه را داشته باشد و علم تعبیر خواب را بلد باشد. در طول تاریخ کسانی وجود داشته اند که بر اثر ترس از خدا و اجتناب از گناه، خداوند به آنان علم تعبیر رؤیا داده است، مانند ابن سیرین. او شاگرد یک مغازه پارچه فروشی بود. روزی یکی از مشتریان که دل به وی بسته بود، او را به منزل برد و انجام کار منافی عفت را از او خواست. ابن سیرین سر باز زد و با آلوده کردن خود به نجاست، کام زن را تلخ ساخت و بدین وسیله از گناه و عصیان پرهیز نمود.(1) خداوند به او علم تعبیر رؤیا را عنایت فرمود. کتاب تعبیر خواب ایشان از کتاب های خوب و موثّق است، ولی به واسطة این که خواب های آدمیان با هم فرق دارند، صد در صد نباید آن را حجت دانست. همین طور در مورد تعبیر خواب هایی که از حضرت یوسف(ع) نقل شده است. تعبیرها برای آن خواب ها بوده و مشابهت خواب ها صد در صد نیست. نمی توان قاطعانه گفت که تعبیر های ابن سیرین و حضرت یوسف(ع) در مورد خواب هایی که می بینیم نیز صادق است. پی نوشت ها: 1. برای خواندن داستان او به کتاب "داستان راستان" شهید مطهری رجوع کنید. www.eporsesh.com
خواب ارتباطی با تعبیر ندارد، مگر این که تعبیر کنندة خواب، انسانی باشد که قوة تشخیص رؤیاهای صادقه از کاذبه را داشته باشد و علم تعبیر خواب را بلد باشد.
در طول تاریخ کسانی وجود داشته اند که بر اثر ترس از خدا و اجتناب از گناه، خداوند به آنان علم تعبیر رؤیا داده است، مانند ابن سیرین. او شاگرد یک مغازه پارچه فروشی بود. روزی یکی از مشتریان که دل به وی بسته بود، او را به منزل برد و انجام کار منافی عفت را از او خواست. ابن سیرین سر باز زد و با آلوده کردن خود به نجاست، کام زن را تلخ ساخت و بدین وسیله از گناه و عصیان پرهیز نمود.(1) خداوند به او علم تعبیر رؤیا را عنایت فرمود. کتاب تعبیر خواب ایشان از کتاب های خوب و موثّق است، ولی به واسطة این که خواب های آدمیان با هم فرق دارند، صد در صد نباید آن را حجت دانست. همین طور در مورد تعبیر خواب هایی که از حضرت یوسف(ع) نقل شده است. تعبیرها برای آن خواب ها بوده و مشابهت خواب ها صد در صد نیست. نمی توان قاطعانه گفت که تعبیر های ابن سیرین و حضرت یوسف(ع) در مورد خواب هایی که می بینیم نیز صادق است.
پی نوشت ها:
1. برای خواندن داستان او به کتاب "داستان راستان" شهید مطهری رجوع کنید.
www.eporsesh.com
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تعبیر و تفسیر خواب، از روی کتب تعبیر خواب، مثل کتاب تعبیر خواب حضرت یوسف(ع)، ابن سیرین و دانیال پیامبر(ص) و مانند آن، برای خود و دیگران جایز است؟
- [سایر] علت اختلاف تعبیر در مورد حضرت یوسف و موسی (ع) به (بلغ أشُده) و (بلغ أشُده و استوی) چیست؟
- [سایر] خواب حضرت یوسف)ع) را با نگاه تطبیقی میان قرآن و تورات توضیح دهید؟
- [سایر] سرگذشت حضرت یعقوب و یوسف(علیهما السلام) را به طور کامل توضیح دهید؟
- [سایر] پیراهن یوسف پیامبر و ابراهیم(ع) کجاست؟
- [سایر] پیراهن یوسف پیامبر و ابراهیم(ع) کجاست؟
- [سایر] چرا در اوایل سوره یوسف، صفت غفلت به پیامبراکرم(ص) نسبت داده شده است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر پدر یا مادر نذر کند که دختر خود را به سید ، یا کس دیگری شوهر دهد ، نذر آنان نسبت به دختر اعتبار ندارد و تکلیفی بر او ثابت نمیکند .
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده برای غیر خدا حرام است. سجده فرشتگان برای حضرت آدم نبود, زیرا وی به مثابه قبله بود, چنانکه سجده حضرت یعقوب(ع)و فرزندان او برای حضرت یوسف(ع) نبود, بلکه به منظور شکر خدا بود. آنچه برخی از زائران قبور امامان معصوم(ع)به صورت سجده انجام میدهند، اگر به منظور شکر نعمت توفیق به زیارت آنان باشند, اشکال ندارد و اگر مقصود خضوع در برابر آنها باشد, حرام است و برای پرهیز از توّهم برخی، سزاوار است که چنین کاری انجام نشود.
- [آیت الله اردبیلی] اقرار کننده باید بالغ و عاقل و دارای قصد و اختیار باشد، بنابر این اقرار کودک، دیوانه، مست و یا کسی که به وسیله هیپنوتیزم در خواب بدون قصد و اختیار اقرار کرده و یا کسی که در حال تهدید یا زیر فشار جسمی یا روحی اقرار نموده، اعتبار ندارد؛ ولی اقرار بیمار در مرضی که به مرگ او منتهی میشود اجمالاً نافذ است، پس اگر مورد وثوق باشد همه آن صحیح است و گرنه نسبت به زاید بر ثلث مال نافذ نیست و نیز اقرار معلّق ثابت نمیشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله وحید خراسانی] جایز است بانک برای انجام گشایش اعتبار و تعهدات مربوطه مبلغی از سفارش دهنده خریدار دریافت نماید گشایش اعتبار و گرفتن مبلغ را از نظر شرعی بر عناوینی می توان تطبیق داد که به سه عنوان در ذیل اشاره می شود اول ان که به عنوان اجاره باشد یعنی سفارش دهنده بانک را برای عمل گشایش اعتبار اجیر می کند و مبلغ پرداختی را که به نسبت معینی از بهای کالای سفارش شده که مورد توافق بانک و سفارش دهنده است بابت اجرت عمل به بانک می پردازد دوم ان که به عنوان جعاله باشد یعنی سفارش دهنده با بانک قرار می گذارد که اگر بانک عمل گشایش اعتبار را برای او انجام دهد مبلغی را به بانک بپردازد و بانک پس از انجام عمل گشایش اعتبار حق دارد ان مبلغ را از او بگیرد سوم ان که به عنوان خرید و فروش انجام شود به این که بانک مبلغ سفارش شده را با ارز خارجی و به پول کشور فروشنده کالا به او می پردازد و از سفارش دهنده و خریدار به پول رایج کشور خودش عوض ان را می گیرد پس ان ارز خارجی را در ذمه خریدار به پول کشور خودش با فایده ای که می گیرد می فروشد و چون مورد معامله ارزی دو نوع مختلف می باشد اشکالی ندارد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبران و ائمه علیهم السلام عمداً نسبت دروغ بدهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است؛ و بنابر احتیاط واجب نسبت دروغ به حضرت زهراء علیهاالسلام و به جانشینان پیغمبران گذشته هم همین حکم را دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم کسی شرعاً اعتبار دارد که: 1 بالغ باشد. 2 عاقل باشد. 3 با اختیار و قصد باشد. 4 اگر نسبت به امور مالی قسم می خورد سفیه و مفلس نباشد. بنابراین قسم کودک یا دیوانه یا کسی که مجبور است قسم بخورد یا از فرط عصبانیت نمی فهمد چه می گوید اعتباری ندارد و همین طور قسم کسی که سفیه یا ورشکسته است و حاکم شرع او را از تصرفات مالی منع کرده اعتباری ندارد.
- [آیت الله بهجت] اگر خونی ببیند که از سه روز بیشتر و از ده روز کمتر باشد و نداند خون حیض است یا زخم، اگر قبلاً حیض بوده، یعنی خون حیض دیده و ممکن است این خون دنباله آن باشد حیض است، لیکن اظهر اعتبار خروج از چپ برای حیض و خروج از طرف راست برای زخم است، و با عدم امکان وارسی، عمل به حالت سابقه مینماید و اگر سابقاً پاک بوده وظیفهای نسبت به حیض ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.