هرگز شیعیان چنین اعتقادی نداشته و ندارند. البته ایراد تهمت و نسبت‌های ناروا بر جامعه شیعی در طول تاریخ سابقه داشته است. شیعیان به موجب روایات و جریانات صحیح تاریخی حضرت علی(ع) را اولین مرد مسلمان و از بهترین یاران و اصحاب رسول گرامی اسلام(ص) می‌دانند و از افتخارات آن حضرت این است که فرموده: (انا عبد من عبید محمد(ص)).{1} رسول خدا(ص) نیز در شأن او بیانات زیادی دارند از جمله فرمودند: (یا علی انت من بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی).{2} خوب بود سؤال کننده محترم این اشکال را به طور مستند بیان می‌کردند و از منابع صحیح استناد آن را به عقاید شیعه ثابت می‌نمودند. اگر منظور ایشان برخورد غلوآمیز گروهی از صوفیان یا علی‌للهی‌ها است که باید گفت این اعتقاد شیعیان اثنی‌عشری نیست و در منابع حدیثی از ائمه اهل‌بیت روایاتی وارد شده که به شدت با آنان مخالفت کردند از جمله: 1. کان الامام علی(ع) یتبرأ من الغلاة و یقول (اللهم انی برئی من الغلاة کبرائة عیسی بن مریم من النصاری اللهم افذلهم ابداً و لا تنصر منهم أحداً).{3} 2. عن الصادق(ع): (احذروا علی شبابکم الغلاة لا یفسروهم فان الغلاة شر خلق اللَّه یصغّرون عظمة اللَّه و یدّعون الربوبیه لعباد اللَّه).{4} و ممکن است منشأ این تهمت (که شیعیان علی(ع) را از پیامبر اکرم(ص) بالاتر می‌دانند) این باشد که در اعتقادات شیعیان گفته می‌شود منصب امامت از نبوت بالاتر است. آری چنین است! به آیه شریفه: (و اذ تبلی ابراهیم ربه بکلمات فأتمهن قل إنی جاعلک للناس اماماً)؛{5} توجه کنید، پس از آن که ابراهیم خلیل به نبوت مبعوث گردید و مراحل مختلف و امتحانات سخت را با موفقیت پشت سر گذاشت به مقام امامت منصوب شد (انی جاعلک للناس اماماً). اما سخن اینجاست که در شخصیت رسول گرامی اسلام هر دو منصب (نبوت و امامت) جمع بود. ولی علی(ع) به مقتضای فرمایش پیامبر که فرمود: (... إلا انه لا نبی بعدی)، حائز منصب نبوت نیستند. پی نوشتها: [1].البدایة و النهایه، ج 7، ص 340؛ البخاری، ج 57 ص 24؛ باب غزوه تبوک؛ صحیح مسلم، ج 4، ص 30، ح 1870 (مع اختلاف یسیر فی الالفاظ). [2].اصول کافی، ج 1، کتاب التوحید، ص 143، ح 5 و 8. [3].البحار، ج 25، ص 265. [4].البحار، ج 25، ص 286. [5].بقره، آیه 124. eporsesh.com
شبهه: چرا شیعیان امیرالمؤمنین(علیه السلام) را از پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) بالاتر میدانند؟
هرگز شیعیان چنین اعتقادی نداشته و ندارند. البته ایراد تهمت و نسبتهای ناروا بر جامعه شیعی در طول تاریخ سابقه داشته است. شیعیان به موجب روایات و جریانات صحیح تاریخی حضرت علی(ع) را اولین مرد مسلمان و از بهترین یاران و اصحاب رسول گرامی اسلام(ص) میدانند و از افتخارات آن حضرت این است که فرموده: (انا عبد من عبید محمد(ص)).{1}
رسول خدا(ص) نیز در شأن او بیانات زیادی دارند از جمله فرمودند: (یا علی انت من بمنزلة هارون من موسی الا انه لا نبی بعدی).{2}
خوب بود سؤال کننده محترم این اشکال را به طور مستند بیان میکردند و از منابع صحیح استناد آن را به عقاید شیعه ثابت مینمودند.
اگر منظور ایشان برخورد غلوآمیز گروهی از صوفیان یا علیللهیها است که باید گفت این اعتقاد شیعیان اثنیعشری نیست و در منابع حدیثی از ائمه اهلبیت روایاتی وارد شده که به شدت با آنان مخالفت کردند از جمله:
1. کان الامام علی(ع) یتبرأ من الغلاة و یقول (اللهم انی برئی من الغلاة کبرائة عیسی بن مریم من النصاری اللهم افذلهم ابداً و لا تنصر منهم أحداً).{3}
2. عن الصادق(ع): (احذروا علی شبابکم الغلاة لا یفسروهم فان الغلاة شر خلق اللَّه یصغّرون عظمة اللَّه و یدّعون الربوبیه لعباد اللَّه).{4}
و ممکن است منشأ این تهمت (که شیعیان علی(ع) را از پیامبر اکرم(ص) بالاتر میدانند) این باشد که در اعتقادات شیعیان گفته میشود منصب امامت از نبوت بالاتر است. آری چنین است! به آیه شریفه: (و اذ تبلی ابراهیم ربه بکلمات فأتمهن قل إنی جاعلک للناس اماماً)؛{5} توجه کنید، پس از آن که ابراهیم خلیل به نبوت مبعوث گردید و مراحل مختلف و امتحانات سخت را با موفقیت پشت سر گذاشت به مقام امامت منصوب شد (انی جاعلک للناس اماماً). اما سخن اینجاست که در شخصیت رسول گرامی اسلام هر دو منصب (نبوت و امامت) جمع بود. ولی علی(ع) به مقتضای فرمایش پیامبر که فرمود: (... إلا انه لا نبی بعدی)، حائز منصب نبوت نیستند.
پی نوشتها:
[1].البدایة و النهایه، ج 7، ص 340؛ البخاری، ج 57 ص 24؛ باب غزوه تبوک؛ صحیح مسلم، ج 4، ص 30، ح 1870 (مع اختلاف یسیر فی الالفاظ).
[2].اصول کافی، ج 1، کتاب التوحید، ص 143، ح 5 و 8.
[3].البحار، ج 25، ص 265.
[4].البحار، ج 25، ص 286.
[5].بقره، آیه 124.
eporsesh.com
- [سایر] شباهت غذای امیرالمؤمنین علی – علیه السلام – با غذای رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – چه بود؟
- [سایر] چرا شیعیان، امام حسن(علیه السلام)را که فرزند حضرت علی(علیه السلام) است، فرزند رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم)می دانند؟
- [سایر] برخورد پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) با امام حسین (علیه السلام) چگونه بود؟
- [سایر] به چه دلیل حضرت امیرالمومنین(علیه السلام) بعد از حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در مقام و جایگاه ایشان قرار دارد؟
- [سایر] فرق بین امامان(علیهم السلام) و پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) از نظر شیعه چیست؟
- [سایر] آیا از لحاظ مقام، حضرت رسول اکرم صلی الله علیه و آله بر حضرت امیرالمومنین علی علیه السلام برتری دارد؟
- [سایر] معنای این صلوات شریفه چیست؟ اللهم صل علی محمد و آل محمد فی الاولین و صل علی محمد و آل محمد فی الآخرین و صل علی محمد و آل محمد فی الملأ الاعلی و صل علی محمد و آل محمد فی المرسلین؟
- [سایر] چرا رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم بعد از ابلاغ خلافت امام علی علیه السلام توسط خداوند متعال ، از ابلاغ صریح آن می ترسید؟
- [سایر] فرمایش حضرت رسول (صلی الله علیه و آله و سلم) به حضرت علی (علیه السلام) در خصوص بیم و ترس ایشان بر امتش چیست؟
- [سایر] چرا پدر امام علی(علیه السلام) یعنی ابوطالب دین محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) را قبول نکرد و به دین پیشینیان در گذشت؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [امام خمینی] - ترجمه تشهد و سلام (الحمد لله اشهد ان لا اله الا الله وحده لا شریک له )، یعنی ستایش،مخصوص پروردگار است و شهادت می دهم که خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد. (و اشهد ان محمدا عبده و رسوله )، یعنی شهادت می دهم که محمد صلی الله علیه و آله بنده خدا و فرستاده اوست. (اللهم صل علی محمد و آل محمد)، یعنی خدایا رحمت بفرست بر محمد و آل محمد. (و تقبل شفاعته و ارفع درجته ) یعنی قبول کن شفاعت پیغمبر را و درجه آن حضرت را نزد خود بلند کن. (السلام علیک ایها النبی و رحمة الله و برکاته )، یعنی سلام بر تو ای پیغمبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد. (السلام علینا و علی عباد الله الصالحین )، یعنی سلام از خداوند عالم بر نمازگزاران و تمام بندگان خوب او. (السلام علیکم و رحمة الله و برکاته ) یعنی سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما مؤمنین باد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اذان هیجده جمله است: )اللّهُ أکْبَر( چهار مرتبه، )أشْهَدُ أن لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ، أشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللّه، حَیَّ عَلی الصَّلاِْ، حَیَّ عَلی الفَلاحِ، حَیَّ عَلی خَیْرِ العَمَل، اللّهُ اکْبَر، لا اًّلهَ اًّلاّ اللّه( هریک دو مرتبه . واقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه اللّهُ أکبَر از اوّل اذان ویک مرتبه )لا اًّلهَ اًّلاّ اللّهُ( از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن )حَیَّ عَلَی خَیْرِ العَمَل(، باید دو مرتبه )قَدْ قامَتِ الصّلاْ( اضافه نمود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اذان هیجده جمله دارد: (اللَّهُ أکبَر) چهار مرتبه، (أَشْهَدُ أَنْ لا إلهَ إلّا اللَّهُ)، (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، (حَیَّ علی الصَّلاةِ)، (حَیَّ علی الفَلاحِ)، (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ)، (اللَّه أکبَر)، (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) هر یک دو مرتبه. و اقامه هفده جمله است؛ یعنی دو مرتبه (اللَّه أکبَر) از اول اذان و یک مرتبه (لا إلهَ إلّا اللَّهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَیَّ علی خَیْرِ العَمَلِ) باید دو مرتبه (قَدْ قامَتِ الصّلاة) اضافه نمود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اذان هیجده جمله است الله اکبر چهار مرتبه اشهد ان لا اله الا الله اشهد ان محمدا رسول الله حی علی الصلاه حی علی الفلاح حی علی خیر العمل الله اکبر لا اله الا الله هر یک دو مرتبه و اقامه هفده جمله است یعنی دو مرتبه الله اکبر از اول اذان و یک مرتبه لا اله الا الله از اخر ان کم می شود و بعد از گفتن حی علی خیر العمل باید دو مرتبه قد قامت الصلاه اضافه نمود
- [آیت الله بروجردی] اذان هیجده جمله است:(اَللهُ اَکبرُ)؛ چهار مرتبه.(اَشهّدُ اَنْ لا اِلهَ اِلا اللهُ - اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللهِ حَی عَلَی الصَّلوة حَی عَلَی الفَلاحِ حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ اَللهُ اَکبرُ لا اِلَهَ اِلا اللهُ)؛ هر یک دو مرتبه.و اقامه هفده جمله است:یعنی دو مرتبه (اَللهُ اَکبرُ) از اوّل اذان و یک مرتبه (لا اِلهَ اِلا اللهُ) از آخر آن کم میشود و بعد از گفتن (حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ) باید دو مرتبه (قَد قامَتِ الصَّلوة) اضافه نمود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.