آیا عبدالقادر گیلانی مکتب شافعی را پذیرفت؟ آیا ایشان از نوادگان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بود؟
عبدالقادر بن ابوصالح موسی بن یحیی گیلانی ملقب به محی الدین (متولد 407 تا 409 ه.ق و متوفای 560 561 ه.ق) امام سلسله قادریه از صوفیه است که طرفدارانش اغلب در بلاد هند و ممالک اسلامی و دیگر بلاد پراکنده‌اند. بگفته قاموس الاعلام و طبقات شعرانی نسبتش به امام حسن مجتبی (ع) می‌رسد وی از کبار صوفیه و مؤسس مذهب قادریه است. او ابتدا نزد ابو زکریا تبریزی علوم عربیت را فراگرفت و اصول را نیز در بغداد آموخت سپس به وعظ و تدریس پرداخت و شهرتی پیدا نمود. فتاوای او موافق هر دو مذهب شافعی و حنبلی است در فقه و تصوف تألیفاتی دارد مثل طریق الحق الفتح الباری فتوح الغیب.1 شاید سوال کنید که چگونه ممکن است شخصی از حیث نسب به ائمه هدی و اهل بیت گرامی پیامبر اسلام منسوب باشد و مکتبی غیر از تشیع را پذیرفته بپذیرد؟ در جواب می گوئیم: این جای هیچگونه استبعادی ندارد، کسانی بوده‌اند که ضمن انتساب ظاهری به این خاندان مؤسس مکتب‌های انحرافی و فرقه‌های ضاله و بدور از حقیقت شده‌اند. تاریخ زندگی سید محمد علی شیرازی (باب) و دیگران و بعضی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) در زمان امام صادق و کاظم علیهما السلام گواه بر این مطلب است. انتساب به رسول گرامی اسلام یک افتخار است ولی هرگز مصونیت فکری و اخلاقی نمی‌آورد. " إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللّهِ أَتْقاکُمْ ". " گرامی‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست" پی نوشت: 1. سید مصطفی حسینی دشتی، معارف و معاریف، ج 7، ص 225 منبع: پایگاه حوزه
عنوان سوال:

آیا عبدالقادر گیلانی مکتب شافعی را پذیرفت؟ آیا ایشان از نوادگان امام حسن (ع) و امام حسین (ع) بود؟


پاسخ:

عبدالقادر بن ابوصالح موسی بن یحیی گیلانی ملقب به محی الدین (متولد 407 تا 409 ه.ق و متوفای 560 561 ه.ق) امام سلسله قادریه از صوفیه است که طرفدارانش اغلب در بلاد هند و ممالک اسلامی و دیگر بلاد پراکنده‌اند.
بگفته قاموس الاعلام و طبقات شعرانی نسبتش به امام حسن مجتبی (ع) می‌رسد وی از کبار صوفیه و مؤسس مذهب قادریه است.
او ابتدا نزد ابو زکریا تبریزی علوم عربیت را فراگرفت و اصول را نیز در بغداد آموخت سپس به وعظ و تدریس پرداخت و شهرتی پیدا نمود. فتاوای او موافق هر دو مذهب شافعی و حنبلی است در فقه و تصوف تألیفاتی دارد مثل طریق الحق الفتح الباری فتوح الغیب.1
شاید سوال کنید که چگونه ممکن است شخصی از حیث نسب به ائمه هدی و اهل بیت گرامی پیامبر اسلام منسوب باشد و مکتبی غیر از تشیع را پذیرفته بپذیرد؟
در جواب می گوئیم: این جای هیچگونه استبعادی ندارد، کسانی بوده‌اند که ضمن انتساب ظاهری به این خاندان مؤسس مکتب‌های انحرافی و فرقه‌های ضاله و بدور از حقیقت شده‌اند.
تاریخ زندگی سید محمد علی شیرازی (باب) و دیگران و بعضی از نوادگان امام حسن مجتبی (ع) در زمان امام صادق و کاظم علیهما السلام گواه بر این مطلب است. انتساب به رسول گرامی اسلام یک افتخار است ولی هرگز مصونیت فکری و اخلاقی نمی‌آورد.
" إِنَّ أَکْرَمَکُمْ عِنْدَ اللّهِ أَتْقاکُمْ ".
" گرامی‌ترین شما نزد خداوند با تقواترین شماست"
پی نوشت:
1. سید مصطفی حسینی دشتی، معارف و معاریف، ج 7، ص 225
منبع: پایگاه حوزه





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین