مسأله تغییر قبله از مسلمات تاریخ اسلام است. در آیات و روایات چگونگی آن بیان شده است. و در مدینه مسجدی وجود دارد بنام ذو قبلتین )یعنی مسجدی که دو قبله دارد(. اما مسلمانان چطور در نماز 170 درجه تغییر جهت دادند با اینکه در نماز جماعت بودند. این هم اشکالی ندارد و منافاتی با نماز ندارد چنانچه در توضیح‌المسائل بیان شده که در نماز واجب ما می‌توانیم حرکت کنیم و یا در حال ضرورت ما می‌توانیم نماز واجب را روی اسب، ماشین و... بخوانیم و حرکت در نماز و مقام ضرورت اشکالی ندارد. و در آن موقع هم که پیامبر)ص( تغییر قبله دادند و از طرف شمال به طرف جنوب ایستادند، مسلمانان مقداری در نماز حرکت کردند و به طوری راه رفتن که کاملاً در جهت جنوب قرار گرفتند. آنها نیز همانند پیامبر(ص) حرکت نمودند. و از نظر فقه اسلامی این مقدار راه رفتن در مقام ضرورت اشکالی دارد، )برای توضیح بیشتر به تفسیر نمونه، ج 1، ذیل آیه 143 و 144، مراجعه شود(. و با توجه به جمعیت کم آن محل، بدون بی‌نظمی به آسانی امکان‌پذیر بوده است. البته در این باره نظریه‌های دیگر نیز وجود دارد از آن جمله پیامبر)ص( به تنهایی نماز می‌خوانده است. که در این صورت تغییر قبله به عنوان یک معجزه الهی به آسانی قابل پذیرش است. برای آگاهی بیشتر ر.ک به: مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج 19، ص 196. www.payambarazam.ir
مسأله تغییر قبله از مسلمات تاریخ اسلام است. در آیات و روایات چگونگی آن بیان شده است. و در مدینه مسجدی وجود دارد بنام ذو قبلتین )یعنی مسجدی که دو قبله دارد(. اما مسلمانان چطور در نماز 170 درجه تغییر جهت دادند با اینکه در نماز جماعت بودند. این هم اشکالی ندارد و منافاتی با نماز ندارد چنانچه در توضیحالمسائل بیان شده که در نماز واجب ما میتوانیم حرکت کنیم و یا در حال ضرورت ما میتوانیم نماز واجب را روی اسب، ماشین و... بخوانیم و حرکت در نماز و مقام ضرورت اشکالی ندارد.
و در آن موقع هم که پیامبر)ص( تغییر قبله دادند و از طرف شمال به طرف جنوب ایستادند، مسلمانان مقداری در نماز حرکت کردند و به طوری راه رفتن که کاملاً در جهت جنوب قرار گرفتند. آنها نیز همانند پیامبر(ص) حرکت نمودند.
و از نظر فقه اسلامی این مقدار راه رفتن در مقام ضرورت اشکالی دارد، )برای توضیح بیشتر به تفسیر نمونه، ج 1، ذیل آیه 143 و 144، مراجعه شود(. و با توجه به جمعیت کم آن محل، بدون بینظمی به آسانی امکانپذیر بوده است.
البته در این باره نظریههای دیگر نیز وجود دارد از آن جمله پیامبر)ص( به تنهایی نماز میخوانده است. که در این صورت تغییر قبله به عنوان یک معجزه الهی به آسانی قابل پذیرش است.
برای آگاهی بیشتر ر.ک به:
مجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج 19، ص 196.
www.payambarazam.ir
- [سایر] چگونه تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه، در یک نماز انجام گرفته است؟
- [سایر] چگونه تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه در یک نماز انجام گرفته است ؟
- [سایر] چگونه تغییر قبله از بیت المقدس به سوی کعبه، در یک نماز انجام گرفته است؟
- [سایر] در زمان پیامبر اسلام، مدتی بیت المقدس قبله مسلمانان بود. چه عواملی سبب شد این قبله به کعبه تغییر یابد؟
- [سایر] در زمان پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله، مدتی بیت المقدس قبله مسلمانان بود. چه عواملی سبب شد این قبله به کعبه تغییر یابد؟
- [سایر] با سلام . در مورد تغییر قبله آیا رسول خدا (ص) قبل از تغییر قبله خودشان هم به سوی بیت المقدس نماز می خواندند و با نزول آیه تغییر قبله آیا ایشان قطعا در حال نماز بودند زیرا بر اساس برخی روایات گویا ایشان در حال نماز نبوده اند ؟ و حکمت این موضوع چه بوده است ؟
- [سایر] دقیقاً از چه تاریخی بیت المقدس قبله اول مسلمانان بوده و تا چه زمانی ادامه داشته است؟
- [سایر] چرا تنها بعد از خردهگیری یهودیان، تغییر قبله رخ داد و از ابتدا کعبه به عنوان قبله معرفی نشد؟
- [سایر] چرا مسلمانان به بیت المقدس علاقه دارند؟
- [سایر] عملیات بیت المقدس به روایت تحلیلگران خارجی؟
- [آیت الله جوادی آملی] .قبله اسلام, مکانی است که کعبه در آن واقع است حِجر اسماعیل جزء قبله نیست و امتداد این مکان از دو طرف عمق و ارتفاع تا آنچه فرض دارد, قبله است . هر عملی در اسلام که مراعات قبله در آن لازم است ; مانند نماز، سر بریدن حیوان و ... باید با توجه به این مکان خاص انجا م شود, چون این مکان مخصوص قبله است . هنگام بازسازی کعبه بر اثر زلزله، سیل یا حوادث دیگر , قبله محفوظ است, هر چند کعبه ویران شده, در دست عمران جدید باشد.
- [آیت الله سبحانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله نوری همدانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است ، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همة مسجد ها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم ) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعداز مسجد بیت المقدس ، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از محله ، مسجد بازار است .
- [آیت الله بروجردی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همهی مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [امام خمینی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند. و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، و بعد مسجد کوفه، و بعد از آن مسجد بیت المقدس، و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر، و بعد از آن مسجد محله، و بعد از مسجد محله مسجد بازار است.
- [آیت الله مظاهری] کعبه که در مکّه معظّمه میباشد قبله است، و باید به سمت آن نماز خواند، ولی کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو به قبله نماز میخواند کافی است و همچنین است کارهای دیگری مانند سر بریدن حیوانات، که باید رو به قبله انجام گیرد.
- [آیت الله سبحانی] خانه کعبه که در مکه معظمه می باشد قبله است، و باید روبروی آن نماز خواند، ولی کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو به قبله نماز می خواند کافی است. و همچنین است کارهای دیگری که باید رو به قبله انجام گیرد. مانند سربریدن حیوانات.
- [آیت الله سیستانی] جای خانه کعبه که در مکّه معظّمه میباشد قبله است ، و باید روبروی آن نماز خواند ، ولی کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو به قبله نماز میخواند کافی است . و همچنین است کارهای دیگری مانند سر بریدن حیوانات که باید رو به قبله انجام گیرد .
- [آیت الله نوری همدانی] خانة کعبه در مکة معظمه می باشد قبله است ، و باید روبروی آن نماز خواند ، ولی کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو به قبله نماز می خواند ، کافی است . و همچنین است کارهای دیگری که مانند سر بریدن حیوانات ، باید رو به قبله انجام گیرد .