کمال مطلق و نهایی فقط برای خداوند عالم است و هرکس در هر حدی که باشد، نسبت به خدا ناقص است و جای ترقی و کمال به درجه بالاتر را دارد. بنابراین گرچه وجود مبارک پیامبراکرم(ص) اشرف موجودات است و هیچ کس از افراد بشر -چه در گذشته و چه در حال و آینده- درجه و مقام او را نداشته و ندارد؛ اما در مقایسه با خدای عالم بازهم جای کمال دارد. باتوجه به این نکته دعا و طلب ترفیع درجه برای آن بزرگوار اشکال ندارد؛ علاوه بر این که دعای ما برای پیامبر(ص) و معصومین(ع) نفع آن به خودمان برمی‌گردد. علامه طباطبایی در این زمینه فرموده‌اند: مَثَل دعاهایی که ما نسبت به پیامبر(ص) و معصومین(ع) می‌کنیم مثل باغبانی است که باغی را حفاظت می‌کند ولی خودش مالک آن باغ نیست. حال اگر در روز عیدی صاحب باغ به آن جا آمد و باغبان یک دسته از گل‌های آن باغ را به صاحب باغ هدیه کرد، او چیزی از خودش به صاحب باغ نداده است و منتی بر وی ندارد؛ چون گل‌های باغ او را به خودش داده ولی با این کار موجبات تقرب و محبت بیشتر ارباب و صاحب باغ را فراهم کرده است ما نیز هر چه داریم از پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) داریم و به برکت آنان هدایت شده‌ایم و راه دعا و نیایش را آموخته‌ایم ازاین‌رو اگر از آنچه به ما داده‌اند چیزی به آنها هدیه کردیم و برای آنان از خدا طلب ترفیع درجه نمودیم، در واقع نفعش به خودمان می‌رسد؛ چون باعث تقرب به آنها و جلب محبت بیشتر به آنان می‌شود. از طرفی خداوند در سوره (والضحی) وعده کرده که او را راضی کند و این به شفاعت تفسیر شده است؛ اما نسبت به ما چنین قولی نداده که حتماً مشمول شفاعت شویم بلکه باید به وسیله اعمال صالح و دعا و نیایش، از خداوند بخواهیم که شفاعتش را نصیب ما بفرماید. www.payambarazam.ir
کمال مطلق و نهایی فقط برای خداوند عالم است و هرکس در هر حدی که باشد، نسبت به خدا ناقص است و جای ترقی و کمال به درجه بالاتر را دارد. بنابراین گرچه وجود مبارک پیامبراکرم(ص) اشرف موجودات است و هیچ کس از افراد بشر -چه در گذشته و چه در حال و آینده- درجه و مقام او را نداشته و ندارد؛ اما در مقایسه با خدای عالم بازهم جای کمال دارد. باتوجه به این نکته دعا و طلب ترفیع درجه برای آن بزرگوار اشکال ندارد؛ علاوه بر این که دعای ما برای پیامبر(ص) و معصومین(ع) نفع آن به خودمان برمیگردد.
علامه طباطبایی در این زمینه فرمودهاند: مَثَل دعاهایی که ما نسبت به پیامبر(ص) و معصومین(ع) میکنیم مثل باغبانی است که باغی را حفاظت میکند ولی خودش مالک آن باغ نیست. حال اگر در روز عیدی صاحب باغ به آن جا آمد و باغبان یک دسته از گلهای آن باغ را به صاحب باغ هدیه کرد، او چیزی از خودش به صاحب باغ نداده است و منتی بر وی ندارد؛ چون گلهای باغ او را به خودش داده ولی با این کار موجبات تقرب و محبت بیشتر ارباب و صاحب باغ را فراهم کرده است ما نیز هر چه داریم از پیامبر(ص) و ائمه اطهار(ع) داریم و به برکت آنان هدایت شدهایم و راه دعا و نیایش را آموختهایم ازاینرو اگر از آنچه به ما دادهاند چیزی به آنها هدیه کردیم و برای آنان از خدا طلب ترفیع درجه نمودیم، در واقع نفعش به خودمان میرسد؛ چون باعث تقرب به آنها و جلب محبت بیشتر به آنان میشود. از طرفی خداوند در سوره (والضحی) وعده کرده که او را راضی کند و این به شفاعت تفسیر شده است؛ اما نسبت به ما چنین قولی نداده که حتماً مشمول شفاعت شویم بلکه باید به وسیله اعمال صالح و دعا و نیایش، از خداوند بخواهیم که شفاعتش را نصیب ما بفرماید.
www.payambarazam.ir
- [سایر] دیدگاه پیامبراکرم(ص) نسبت به یاری امام حسین(ع) چیست؟
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] بهترین جملهای که محمد رسول الله(ص) به انسان فرمود، چیست؟
- [سایر] محمد بن عبدالوهاب چه توهینی به قبر مطهر رسول خدا ص کرد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] چرا در اوایل سوره یوسف، صفت غفلت به پیامبراکرم(ص) نسبت داده شده است؟
- [سایر] آیا آیه اول سوره تحریم،گناهی را به پیامبراکرم(ص)نسبت می دهد؟
- [سایر] خطابهای قرآن نسبت به پیامبر اسلام(ص) چگونه است؟
- [سایر] کدام مستشرق به محمد (ص) نسبت بیماری صرع داده است.لطفا منبع این مستشرق را معرفی نمائید؟
- [سایر] برای اولین بار چه کسی حضرت محمد (ص) را یا رسول الله خطاب کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید: یا محسن قد اتاک المسیء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن وا نا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی؛ بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گناهکار بگذرد؛ تو نیکوکاری و من گناهکار؛ به حق محمد و آل محمد (ص) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخواند کافی است ولی بهتر است این دعا را بخواند اللهم اهل الکبریاء و العظمه و اهل الجود و الجبروت و اهل العفو و الرحمه و اهل التقوی و المغفره اسألک بحق هذا الیوم الذی جعلته للمسلمین عیدا و لمحمد (ص) ذخرا و شرفا و کرامه و مزیدا ان تصلی علی محمد و آل محمد و ان تدخلنی فی کل خیر ادخلت فیه محمدا و آل محمد و ان تخرجنی من کل سوء اخرجت منه محمدا و آل محمد صلواتک علیه و علیهم اللهم انی اسألک خیر ما سألک به عبادک الصالحون و اعوذ بک مما استعاذ منه عبادک المخلصون.
- [آیت الله بروجردی] در قنوت نماز عید فطر و قربان هر دعا و ذکری بخوانند کافی است، ولی بهتر است این دعا را بخوانند:(اَلّلهُمَّ اَهْلَ الْکِبْریاءِ وَ الْعَظَمَةِ وَ اَهْلَ الْجُودِ وَ الْجَبَرُوتِ وَ اَهْلَ الْعَفوِ وَ الرَّحْمَةِ وَ اَهْلَ التَّقْوی وَ الْمَغْفِرَةِ اَسْئَلُکَ بِحَقِّ هذا الْیومِ الَّذی جَعَلْتَهُ لِلْمُسْلِمینَ عیداً وَ لِمُحَمَّدٍ (ص) ذُخْراً وَ شَرَفاً وَ کَرامَةً وَ مَزیداً اَنْ تُصَلِّی عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُدْخِلَنِی فی کُلِّ خَیرٍ اَدْخَلْتَ فیهِ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّدٍ وَ اَنْ تُخْرِجَنِی مِنْ کُلِّ سُوءٍ اَخْرَجْتَ مِنْهُ مُحَمّداً و آلَ مُحَمَّدٍ صَلَواتُکَ عَلَیهِ وَ عَلَیهِمْ اَلّلهُمَّ اِنّی اَسْئلُکَ خَیرَ ما سَئلَکَ بِهِ عِبادُکَ الصَّالِحوُنَ وَ اَعُوذُ بِکَ مِمَّا اسْتَعاذَ مِنْهُ عِبادُکَ الْمُخْلِصُونَ).
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .