اولاً: پیامبر(ص) دستور قتل (ذی الخویصره) را صادر نکردند؛ بلکه بر حسب روایات متعددی که در کتاب‌های تاریخی نقل شده است پیامبر(ص) فرمودند: او را رها کنید و فقط آینده تاریک او و پیروانش را پیشگویی فرمودند. در تاریخ طبری، ج 3، ص 92 آمده است:... مردی از بنی‌تمیم به نام ذوالخویصره نزد پیامبر ایستاد. در حالی که پیامبر مشغول تقسیم [غنایم جنگی حنین‌] بین مردم بودند. پس گفت: ای محمد! آنچه امروز انجام دادی را نگریستم. پیامبر(ص) پرسیدند: چگونه بود؟ گفت: عدالت نورزیدی!! پیامبر(ص) خشمگین شده، فرمودند: وای بر تو! اگر نزد من عدالت نباشد، پس نزد کیست؟ آن گاه عمر بن الخطاب عرض کرد: ای پیامبر خدا، آیا او را بکشیم؟ پیامبر(ص) فرمود: هرگز! رهایش کنید، به درستی که او را به زودی پیروانی خواهد بود که در دین کنکاش می‌کنند تا آنجا که از آن خارج می‌شوند، آن‌سان که تیر از کمان به بیرون پرتاب می‌شود... . ثانیاً: اگر پیامبر(ص) دستور قتل (ذی الخویصره) را داده بودند، پس چگونه وی تا پس از رحلت آن حضرت زنده بوده است، در حالی که امر پیامبر(ص) در این زمینه قطعاً اجرا می‌شد. ثالثاً: به فرض روایتی دال بر دستور پیامبر(ص) نقل شده باشد که ممکن است این امر معارض با دیگر اخبار و نیز معارض با اصول کلی و تعالیم قطعی شریعت است. در این صورت حکم به بی‌اعتباری آن می‌شود. رابعاً: احتمال دیگر این است که پیامبر دستور قتل او را داده باشند، ولی نه به عنوان قصاص قبل از جنایت، بلکه به استناد عملکردی که موجب اجرای حد در همان زمان بوده است، ولی به خاطر تعلل برخی از اصحاب و گریختن وی پیش از دستیابی حضرت علی(ع) این حکم عمل نگردیده است. www.payambarazam.ir
اگر قصاص قبل از جنایت جایز نیست پس چرا پیامبراکرم(ص) دستور قتل ذی الخویصره را صادر فرمودند؟
اولاً: پیامبر(ص) دستور قتل (ذی الخویصره) را صادر نکردند؛ بلکه بر حسب روایات متعددی که در کتابهای تاریخی نقل شده است پیامبر(ص) فرمودند: او را رها کنید و فقط آینده تاریک او و پیروانش را پیشگویی فرمودند.
در تاریخ طبری، ج 3، ص 92 آمده است:... مردی از بنیتمیم به نام ذوالخویصره نزد پیامبر ایستاد. در حالی که پیامبر مشغول تقسیم [غنایم جنگی حنین] بین مردم بودند. پس گفت: ای محمد! آنچه امروز انجام دادی را نگریستم. پیامبر(ص) پرسیدند: چگونه بود؟ گفت: عدالت نورزیدی!! پیامبر(ص) خشمگین شده، فرمودند: وای بر تو! اگر نزد من عدالت نباشد، پس نزد کیست؟ آن گاه عمر بن الخطاب عرض کرد: ای پیامبر خدا، آیا او را بکشیم؟ پیامبر(ص) فرمود: هرگز! رهایش کنید، به درستی که او را به زودی پیروانی خواهد بود که در دین کنکاش میکنند تا آنجا که از آن خارج میشوند، آنسان که تیر از کمان به بیرون پرتاب میشود... .
ثانیاً: اگر پیامبر(ص) دستور قتل (ذی الخویصره) را داده بودند، پس چگونه وی تا پس از رحلت آن حضرت زنده بوده است، در حالی که امر پیامبر(ص) در این زمینه قطعاً اجرا میشد.
ثالثاً: به فرض روایتی دال بر دستور پیامبر(ص) نقل شده باشد که ممکن است این امر معارض با دیگر اخبار و نیز معارض با اصول کلی و تعالیم قطعی شریعت است. در این صورت حکم به بیاعتباری آن میشود.
رابعاً: احتمال دیگر این است که پیامبر دستور قتل او را داده باشند، ولی نه به عنوان قصاص قبل از جنایت، بلکه به استناد عملکردی که موجب اجرای حد در همان زمان بوده است، ولی به خاطر تعلل برخی از اصحاب و گریختن وی پیش از دستیابی حضرت علی(ع) این حکم عمل نگردیده است.
www.payambarazam.ir
- [سایر] چرا پیامبر اسلام(ص) دستور قتل کعب بن اشرف یهودی را داد؟ و چرا بعد از کشتن او دستور داد همه مردان یهودی را بکشند؟
- [سایر] با این که هنوز قیامت نشده است چگونه پیامبراکرم(ص) در معراج عذاب افراد رامشاهده فرمودند؟
- [سایر] پیامبر اکرم(ص) فرمودند: چهار سوره مرا پیر کرد، آن چهار سوره کدام است؟
- [سایر] رسول خدا (ص) وقتی مردی ژولیده موی و چرکین لباس را دیدند چه فرمودند؟
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] چرا قرآن دستور اقتدا به پیامبراکرم(ص) داده است؟
- [سایر] محمد بن حنفیه در روایتی از امام علی (ع) نقل می کند که ایشان فرمودند: "إن رسول الله (ص) یوم القیامة أخذ بحجزة الله و نحن آخذون بحجزة نبینا و شیعتنا آخذون بحجزتنا". معنای الحجزه چیست؟
- [سایر] بهترین جملهای که محمد رسول الله(ص) به انسان فرمود، چیست؟
- [سایر] محمد بن عبدالوهاب چه توهینی به قبر مطهر رسول خدا ص کرد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام به قصد رجاء این دعا را بخوانند: (یا محْسن قدْ اتاک الْمسیء و قدْ أمرْت الْمحْسن انْ یتجاوز عن الْمسیئ انت الْمحْسن و أنا الْمسیئ بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوزْ عنْ قبیح ما تعْلم منی. یعنی: (ای خدای نیکوکار! بنده گنهکارت به در خانه تو آمده است تو امر کرده ای که نکوکار از گنهکار بگذرد،تو نیکو کاری و من گنهکارم، به حق محمد و آل محمد رحمتت را بر محمد و آل محمد بفرست و از کارهای زشتی که می دانی از من سرزده بگذر!)
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)